Bereidingswijze
-Doe de uien, boter en olijfolie in een grote pan of soeppan met deksel, voeg de hele kip toe en giet er genoeg water bij zodat de vogel bijna onder staat.
-Dek af met het deksel, breng het water aan de kook, laat het zachtjes sudderen en pocheer de kip ongeveer 1½ uur.
-Als de kip gaar is, haal je hem uit de pan en giet je het kookvocht in een andere pan, waarbij je de uien bewaart om later terug in de schaal te doen.
-Kook de vloeistof om te reduceren tot een smakelijke gelatineuze bouillon.
-Laat de kip afkoelen voordat u al het vlees van het karkas verwijdert en de botten en het vel weggooit.
-Doe de kip en de bewaarde uien in een grote kom en meng goed.
-Voeg de eieren en kippenbouillon toe en breng op smaak met zout en wat peper.
-Verwarm de oven voor op 230°C
-Vet een ronde taartvorm in met olijfolie.
-Bekleed de schaal met filodeeg, telkens afwisselend van richting en bestrijk elke laag met een beetje olijfolie.
-Voeg het kipmengsel toe en vouw de overhangende randen naar binnen.
-Top met nog eens 3 lagen filodeeg, opnieuw onder verschillende hoeken ten opzichte van elkaar geplaatst.
-Vouw de overhangende randen naar binnen om de taart te sluiten en bestrijk het geheel met meer olijfolie.
-Bak gedurende 15 minuten.
-Haal uit de oven, zet het vuur lager tot 200°C, snijd de taart in 6 of 8 partjes en bak nog eens 45 minuten.
-Laat 10-20 minuten rusten en serveer, nog steeds warm.
-Dek af met het deksel, breng het water aan de kook, laat het zachtjes sudderen en pocheer de kip ongeveer 1½ uur.
-Als de kip gaar is, haal je hem uit de pan en giet je het kookvocht in een andere pan, waarbij je de uien bewaart om later terug in de schaal te doen.
-Kook de vloeistof om te reduceren tot een smakelijke gelatineuze bouillon.
-Laat de kip afkoelen voordat u al het vlees van het karkas verwijdert en de botten en het vel weggooit.
-Doe de kip en de bewaarde uien in een grote kom en meng goed.
-Voeg de eieren en kippenbouillon toe en breng op smaak met zout en wat peper.
-Verwarm de oven voor op 230°C
-Vet een ronde taartvorm in met olijfolie.
-Bekleed de schaal met filodeeg, telkens afwisselend van richting en bestrijk elke laag met een beetje olijfolie.
-Voeg het kipmengsel toe en vouw de overhangende randen naar binnen.
-Top met nog eens 3 lagen filodeeg, opnieuw onder verschillende hoeken ten opzichte van elkaar geplaatst.
-Vouw de overhangende randen naar binnen om de taart te sluiten en bestrijk het geheel met meer olijfolie.
-Bak gedurende 15 minuten.
-Haal uit de oven, zet het vuur lager tot 200°C, snijd de taart in 6 of 8 partjes en bak nog eens 45 minuten.
-Laat 10-20 minuten rusten en serveer, nog steeds warm.
Afbeelding
Aantal personen
6.00
Vertel iets leuks over dit recept
Deze sensationele Griekse kiptaart werd ontdekt door Rick Stein in een bergdorp in de regio Zagori in Griekenland.
Ingrediënten
1 kg uien
30 gram Boter
2 eetlepels Olijfolie
1 hele kip
3 eieren
zwarte peper
6 vellen filodeeg
30 gram Boter
2 eetlepels Olijfolie
1 hele kip
3 eieren
zwarte peper
6 vellen filodeeg
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Grieks
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1492935
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
Rick Stein
Drank
Uit
Bookmarked
7
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht