Bereidingswijze
-de helft van de aardappelen in een grote pan gaar koken
-Rasp terwijl de andere helft van de aardappelen met een grote rasp.
-doe de geraspte aardappelen in een zeef en plaats de zeef boven een kom. Besprenkel de aardappelen met 1 tl zout en laat de aardappelen rusten zodat het vocht eruit getrokken wordt. Schep het aardappelwater om.
-Als de kokende aardappelen gaar zijn, giet je het water af en doe je de aardappelen terug in de pan. Voeg boter en melk toe aan de pan, pureer met een aardappelstamper. Voeg eieren en groene ui toe, roer.
-Voeg in een aparte, kleine kom de droge ingrediënten (zout, peper, bloem, bakpoeder) toe, roer tot alles goed gemengd is en voeg toe aan de pot. Voeg de geraspte aardappelen toe. Meng alle ingrediënten goed door elkaar, je zou een klonterig, dik pannenkoekenbeslag moeten krijgen. Als het te dik is, voeg dan meer melk toe.
-Verhit in een grote koekenpan 2 eetlepels olie tot het begint te roken, voeg 1 eetlepel boter toe. Gebruik een maatbeker om het beslag in de pan te scheppen en rondjes van 10 cm te maken, druk indien nodig aan om het plat te maken.
-Bak aan elke kant goudbruin, verwijder en laat uitlekken op keukenpapier.
Serveer terwijl het warm is.
-Rasp terwijl de andere helft van de aardappelen met een grote rasp.
-doe de geraspte aardappelen in een zeef en plaats de zeef boven een kom. Besprenkel de aardappelen met 1 tl zout en laat de aardappelen rusten zodat het vocht eruit getrokken wordt. Schep het aardappelwater om.
-Als de kokende aardappelen gaar zijn, giet je het water af en doe je de aardappelen terug in de pan. Voeg boter en melk toe aan de pan, pureer met een aardappelstamper. Voeg eieren en groene ui toe, roer.
-Voeg in een aparte, kleine kom de droge ingrediënten (zout, peper, bloem, bakpoeder) toe, roer tot alles goed gemengd is en voeg toe aan de pot. Voeg de geraspte aardappelen toe. Meng alle ingrediënten goed door elkaar, je zou een klonterig, dik pannenkoekenbeslag moeten krijgen. Als het te dik is, voeg dan meer melk toe.
-Verhit in een grote koekenpan 2 eetlepels olie tot het begint te roken, voeg 1 eetlepel boter toe. Gebruik een maatbeker om het beslag in de pan te scheppen en rondjes van 10 cm te maken, druk indien nodig aan om het plat te maken.
-Bak aan elke kant goudbruin, verwijder en laat uitlekken op keukenpapier.
Serveer terwijl het warm is.
Afbeelding
Aantal personen
6.00
Vertel iets leuks over dit recept
Wat is Ierse Boxty?
Boxty is een traditionele Ierse aardappelpannenkoek die zowel gekookte aardappelpuree als geraspte rauwe aardappelen gebruikt. Het is gebruikelijk om deze pannekoekjes warm te serveren met gebakken worstjes en gesauteerde groenten
Boxty is een traditionele Ierse aardappelpannenkoek die zowel gekookte aardappelpuree als geraspte rauwe aardappelen gebruikt. Het is gebruikelijk om deze pannekoekjes warm te serveren met gebakken worstjes en gesauteerde groenten
Ingrediënten
ongeveer 3 grote, geschild en in 1/2 stukken gesneden aardappelen
water om te koken
4 eetlepels gezouten boter plus meer om in te bakken
24 cl melk
2 eieren, licht geklopt
1 kopje in blokjes gesneden groene uien (pijpajuin)
1 1/2 tl zout
1/2 tl zwarte peper
100 g bloem voor alle doeleinden
1 tl bakpoeder
2 el bakolie
optioneel : zure room of beislook
water om te koken
4 eetlepels gezouten boter plus meer om in te bakken
24 cl melk
2 eieren, licht geklopt
1 kopje in blokjes gesneden groene uien (pijpajuin)
1 1/2 tl zout
1/2 tl zwarte peper
100 g bloem voor alle doeleinden
1 tl bakpoeder
2 el bakolie
optioneel : zure room of beislook
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Iers
Soort gerecht / gang
Bijgerecht
Recept ID
1492811
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
pinterest
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht