Bereidingswijze
De Bouillon :
-Snijd de groene delen van de prei en doe ze op de bodem van een pan, leg de kip erop.
-Omring het dan met de stengels bleekselderij, wortelen, ui en laurierblaadjes. Snijd ze indien nodig op maat.
- Voeg royale hoeveelheden zout en witte peper toe.
-Giet koud water over de bovenkant (het moet de kip bedekken, dus het kan zijn dat je iets meer of minder moet gebruiken dan aangegeven.
-Dek af en breng aan de kook, draai dan laag en laat ongeveer een uur sudderen, tot het sap helder is als je een mes in de kip duwt, of de kip van het bot valt.
-Haal het groene deel van de prei, de ui, bleekselderij en wortel eruit
-Voeg het fijngehakte wit van de prei en de wortel toe en kook 10 minuten.
-Voeg de rijst toe en laat nog 15 minuten sudderen, tot de rijst gaar is.
-Haal intussen de kip van het bot en versnipper, en gooi de botten weg.
-Proef de bouillon en voeg indien nodig meer zout en peper toe of laat langer sudderen en laat inkoken om de smaak te versterken.
-Voeg de gesnipperde kip er weer aan toe en laat een paar minuten doorwarmen.
-Schep in een kom en bestrooi met een paar gehakte, gedroogde pruimen en serveer.
-Snijd de groene delen van de prei en doe ze op de bodem van een pan, leg de kip erop.
-Omring het dan met de stengels bleekselderij, wortelen, ui en laurierblaadjes. Snijd ze indien nodig op maat.
- Voeg royale hoeveelheden zout en witte peper toe.
-Giet koud water over de bovenkant (het moet de kip bedekken, dus het kan zijn dat je iets meer of minder moet gebruiken dan aangegeven.
-Dek af en breng aan de kook, draai dan laag en laat ongeveer een uur sudderen, tot het sap helder is als je een mes in de kip duwt, of de kip van het bot valt.
-Haal het groene deel van de prei, de ui, bleekselderij en wortel eruit
-Voeg het fijngehakte wit van de prei en de wortel toe en kook 10 minuten.
-Voeg de rijst toe en laat nog 15 minuten sudderen, tot de rijst gaar is.
-Haal intussen de kip van het bot en versnipper, en gooi de botten weg.
-Proef de bouillon en voeg indien nodig meer zout en peper toe of laat langer sudderen en laat inkoken om de smaak te versterken.
-Voeg de gesnipperde kip er weer aan toe en laat een paar minuten doorwarmen.
-Schep in een kom en bestrooi met een paar gehakte, gedroogde pruimen en serveer.
Afbeelding
Aantal personen
6.00
Vertel iets leuks over dit recept
Traditioneel geserveerd in de winter en genaamd 'Scotland's National Soup' Cock-a-leekie is een dikke en smakelijke soep bestaande uit prei, kip en rijst traditioneel gegarneerd met pruimen.
Ingrediƫnten
1 soepkip
4 grote preien
4 grote wortelen
2 stengels bleekselderij
2 laurierblaadjes
1 ui
120 g langkorrelige rijst
Zout en witte peper
2,5 liter koud water (ongeveer)
Een handvol gedroogde pruimen
4 grote preien
4 grote wortelen
2 stengels bleekselderij
2 laurierblaadjes
1 ui
120 g langkorrelige rijst
Zout en witte peper
2,5 liter koud water (ongeveer)
Een handvol gedroogde pruimen
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Schots
Soort gerecht / gang
Soep
Recept ID
1492810
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
Scottish Scran
Drank
Uit
Bookmarked
2
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht