Smeuïge Sinaasappel-Mandarijn cake.

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 07/11/2022 - 11:13
Bereidingswijze
VOORBEREIDING:
1. Vet de cakevorm goed in met (room)boter en bestrooi de binnenkant dan licht met bloem.
2. Rasp de sinaasappels en doe de rasp in een kommetje.
3. Raps de mandarijnen en doe de rasp bij de sinaasappelrasp.
4. Pers 1 sinaasappel uit en weeg 50 gram sap af in een apart kommetje of kopje. De rest van het sap apart bewaren voor het eventueel maken van glazuur of anders lekker opdrinken.
5. Doe het vrijgekomen sinaasappel vruchtvlees in een apart kommetje.
6. Pers de mandarijnen en weeg 25 gram sap af in een apart kommetje of kopje. De rest van het sap apart bewaren voor het eventueel maken van glazuur of ander lekker opdrinken.
7. Doe het vrijgekomen vruchtvlees van de mandarijnen bij het vruchtvlees van de sinaasappel.
8. Voeg het afgewogen mandarijn sap bij het afgewogen sinaasappelsap.
9. Pers een halve citroen uit en voeg een eetlepel van het sap bij het andere sap.
10. Doe het apart gehouden vruchtvlees in een zeef en druk het boven de gootsteen met de pollepel goed aan zodat het vocht eruit geperst wordt en voeg het bij de sinaasappel en mandarijn rasp. Dit gebruiken we later.
11. Maak de oven leeg, maar laat alleen het rooster zitten, net onder het midden. Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius.

BESLAG:
1. Doe de boter, snufje zout en suiker in de beslagkom en meng eerst op laagste snelheid totdat suiker en boter goed vermengd zijn. Daarna op hoogste snelheid mengen totdat er een zachte, lichte, bijna witte crème ontstaat.
2. Mix nu op middelhoge snelheid het eerste ei erdoor totdat het helemaal opgenomen is. Herhaal dit met de andere eieren. Dan even gedurende 1 minuut op hoogste snelheid mengen tot een gladde crème.
3. Voeg nu het vruchtensap toe en meng dit op lage snelheid goed door de crème.
4. Ik heb een hekel aan stuivend meel dus voeg ik het meel met een grote lepel voorzichtig bij de crème. Daarna meng ik het geheel eerst voorzichtig met de pollepel totdat het meel niet meer stuift. Dan op hoge snelheid gedurende een minuut of 3 mengen. Schrik niet als het lijkt alsof het beslag aan het schiften is… dit is niet zo.
5. Voeg de rasp en het vruchtvlees bij het beslag en vouw dit goed maar voorzichtig met een pollepel door het beslag.
6. Giet het beslag in de cakevorm. Gebruik de pannenlikker om de beslagkom goed leeg te maken. LET OP! NIET op de zijkant van de cakevorm slaan want dan sla je de lucht uit het beslag en rijst de cake niet mooi.
7. Zet de cakevorm met de langste zijde naar je toe midden op het rooster en stel de timer in op 55 minuten. Mijn cake vond ik na 52 minuten iets te bruin aan de buitenkant en omdat elke oven weer anders warmt, is het dus raadzaam dat je na 45 minuten even een check met de bekende satéprikker doet. Prik op 3 plaatsen: links, midden en rechts, in de cake en als de prikker er dan droog uitkomt dan is de cake gaar. Zo niet dan nog even 5 minuten door laten bakken. Bij sommige ovens is de cake na 45 minuten gaar, bij andere ovens na 60 minuten. Dus even goed in de gaten houden. ATTENTIE! Zorg er voor dat er geen koudere lucht via open deur en/of raam binnenkomt want dan zakt de cake in en is al het werk voor niets.
8. Wanneer de cake gaar is haal je hem uit de oven, maar laat hem dan nog even 5 minuten in de vorm zitten. Daarna uit de vorm halen en op een afkoelrek laten afkoelen.

EVENTUELE GLAZUUR (heb ik niet gedaan).
1. Doe 150 gram poedersuiker in een ruime kom.
2. Voeg 1 eetlepel sinaasappel likeur of mandarijn likeur toe en meng dit met een pollepel door de poedersuiker. Is het mengsel nog te dik, voeg dan eerst een halve eetlepel sinaasappelsap of mandarijn sap toe.
3. Ook hier geldt dat smaken verschillen: de één houdt van een harde glazuurlaag, de andere van een zachtere glazuurlaag. Is de massa voor je gevoel nog steeds te dik, voeg dan druppel bij druppel wat koud water of vruchtensap toe totdat je de gewenst dikte hebt.
4. Bij een dik mengsel gebruik je een nat mes om het over de cake te smeren. Bij een dunner mengsel kun je het over de cake gieten. Hoe langer de glazuur droogt, hoe harder hij wordt, maar laat hem dan wel buiten de koelkast drogen. In de koelkast wordt elke glazuur zacht, soms zelfs vloeibaar en dat is niet lekker.
Afbeelding
Smeuïge Sinaasappel-Mandarijn cake.
Aantal personen
12.00
Aantal stuks
0.00
Vertel iets leuks over dit recept
Ik heb altijd al een sinaasappel cake willen maken, maar het is er om de één of andere reden nooit van gekomen. Mijn cakes zijn altijd wel lekker, maar ik heb zo nooit echt smeuïg kunnen krijgen. Op zoek gegaan op internet en vele recepten gevonden, maar niets wat mij echt beviel. Dus.... ben ik zelf maar gaan experimenteren. Het is een iets bewerkelijk recept geworden, maar ik ben héél erg tevreden over het eindresultaat. Al zeg ik het zelf; dit is de beste cake die ik ooit gemaakt heb.
Ingrediënten
VOOR DE CAKE:
1 zakje vanillesuiker,
200 gram witte basterdsuiker,
200 gram zelfrijzend bakmeel,
200 gram (room)boter,
4 middelgrote eieren,
2 grote of 3 middelgrote handsinaasappels,
3 mandarijnen,
1 citroen.
50 gram (50 ml) sinaasappelsap,
25 gram (25 ml) mandarijnsap,
1 eetlepel citroensap,
Snufje zout.

VOOR DE GLAZUUR (optioneel, heb ik niet gedaan):
150 gram poedersuiker.
Wat sinaasappelsap.
Wat mandarijn sap.
Wat sinaasappel of mandarijn likeur.
Beetje water.
Hulpmiddelen & keukengerei
Mixer met garden.
Weegschaal (digitaal).
Beslagkom.
Kommetje voor sinaasappelsap.
Kommetje voor mandarijn sap.
Kommetje voor vrijgekomen vruchtvlees na het persen.
Kommetje voor de rasp.
Zeef.
Citruspers.
Pannenlikker,
Houten pollepel.
Rechthoekige cakevorm.
Citrusrasp (nootmuskaat rasp kan ook).
Eetlepel.
Mes.
Leuke tips
Lekker met ijs of vruchtensorbet.
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Wereld
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
1492765
Homepage ID
2784471
Teller
0
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Author Image
RudolfZwaaf