Serbian Baker's Potatoes: oeroud Servisch recept.

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 06/25/2022 - 20:37
Bereidingswijze

1. Was de aardappelen en schil ze desgewenst, maar in de schil is gezonder.
Je mag zelf bepalen hoe je ze wilt snijden: schijfjes, partjes, blokjes of halve frietjes. Schijfjes vind ik het minst makkelijk bij het omscheppen.
- schijfjes ca. 2 mm dik;
- partjes: snij elke aardappel in 8 partjes en halveer deze dan overlangs;
- blokjes van ca. 1 cm grootte;
- frietjes: halveer elke aardappel en haal ze dan door de patatsnijder.
Doe de aardappelstukken in een grote kom.

2. Pel de uien en snij elke ui overlangs in 4 gelijke stukken.
Snij elk stuk in dunne plakjes van ca. 2 mm dikte. Je kunt alle plakjes losmaken zodat je losse reepjes ui krijgt, maar dat is erg veel werk.
Doe de stukken ui in een grote kom.

3. Maak de champignons schoon en snij de stammetjes eraf, breek ze tussen duim en wijsvinger kapot en doe ze in een grote kom.
Snij elke champignon doormidden en snij dan overlangs dunne plakes van ca. 2 mm dik.
Doe alle plakjes champignon in een grote kom.

4. Verwarm een lege oven, met alleen een rooster in het midden, voor op 200 graden Celcius.

5. Smeer de bodem en de zijkanten van de ovenschaal goed in met (room)boter.

6. Neem eenderde van de aardappelen en bedek daar de bodem mee en strooi er zout en peper overheen en desgewenst licht de aardappelkruiden.

7. Neem eenderde van de uien en bedek daar de laag aardappelen mee en besprenkel het geheel nu rijkelijk met de olie. Gebruik je ook (room)boter, wees dan wat zuiniger met de olie. Verspreid de stukjes of reepjes (room)boter gelijkelijk over de uien.

8. Neem de helft van de champignons en bedek daar de laag uien mee en druk het geheel nu stevig aan.

9. Neem weer eenderde van de aardappelen en bedek daar de laag champignons mee en strooi er zout en peper overheen en desgewenst licht de aardappelkruiden.

10. Herhaal nu stap 7 en 8.

11. Je hebt nu dus 3 lagen aardappel, 3 lagen ui en 2 lagen champignon. Druk alles nog even goed aan en besprenkel het geheel nu tot slot nog met wat olie en strooi er dan desgewenst rozemarijn en/of tijm over.

12. Zet de schaal, als de oven op temperatuur is, met het de langste zijde naar je toe in het midden van de oven en zet de timer op 70 minuten.

13. Neem na 30 minuten de schaal met de wanten of pannenlappen uit de oven, doe de overdeur weer dicht en gebruik nu de twee houten spatels of pollepels om het geheel voorzichtig om te scheppen en zet de schaal dan weer in de oven.

14. Neem de schaal na weer 30 minuten uit de oven en schep nogmaals voorzichtig om. Zet de schaal voor de laatste 10 minuten weer in de oven.

15. Na 70 minuten moet het gerecht klaar zijn, maar omdat elke oven weer anders is, is het verstandig om te proeven of de aardappelen gaar genoeg zijn. Zo niet, schep alles dan nog even voorzichtig om en zet nog 5 tot 10 minuten in de oven.
Eet smakelijlk!

Afbeelding
Serbian Baker's Potatoes: oeroud Servisch recept.
Serbian Baker's Potatoes: oeroud Servisch recept.
Serbian Baker's Potatoes: oeroud Servisch recept.
Serbian Baker's Potatoes: oeroud Servisch recept.
Serbian Baker's Potatoes: oeroud Servisch recept.
Serbian Baker's Potatoes: oeroud Servisch recept.
Serbian Baker's Potatoes: oeroud Servisch recept.
Serbian Baker's Potatoes: oeroud Servisch recept.
Serbian Baker's Potatoes: oeroud Servisch recept.
Serbian Baker's Potatoes: oeroud Servisch recept.
Serbian Baker's Potatoes: oeroud Servisch recept.
Serbian Baker's Potatoes: oeroud Servisch recept.
Aantal personen
4.00
Aantal stuks
0.00
Vertel iets leuks over dit recept

Dit recept heb ik gekregen van een vriend uit Servie, maar het staat ook op internet. Ik heb het zelf een beetje aangepast. Het is een dankbaar recept en ondanks dat het een vrij omslachtig recept lijkt, is het toch een makkelijk te maken recept, en je kunt er alle kanten mee op als je van experimenteren houdt. De basisingrediënten zijn: aardappel, ui, plantaardige olie en/of (room)boter, zout en peper naar smaak. 
Het is niet specifiek een lunch/brunch gerecht, want het is geschikt voor elk gewenst moment. En het is ook niet voor een specifiek dieet. Het is zó veelzijdig, dat jij dat zelf kunt bepalen. 

Ingrediënten

LET OP!
De hoeveelheden van dit recept zij voor een ovenschaal met binnenmaten: 25,5 x 16,5 x 5,5 cm. Bij een grotere schaal heb je natuurlijk meer nodig. Heb je bijvoorbeeld een ovenschaal met binnenmaten 30 x 22 x 5 cm, vermenigvuldig dan de hoeveelheden van dit recept met een factor 1,5.

12 kleine, vastkokende aardappelen, of gebruik kruimige aardappelen als je dat lekkerder vindt. Kruimige aardappelen nemen de vetten beter op.
3 grote uien.
6 grote (of 12 kleine), witte champignons.
Wat (room)boter om de schaal mee in te vetten.
Plantaardige olie (knoflookolie maakt het gerecht nog lekkerder), en/of 150 gram (room)boter.
Zout en peper naar smaak.
Eventueel aardappelkruiden (bijv. Verstegen) naar smaak.

Optioneel:
Cayenne peper naar smaak.
Knoflookpoeder naar smaak.
Gedroogde rozemarijn of tijm naar smaak.

Hulpmiddelen & keukengerei

Ovenvaste schaal van minimaal 6 cm diep (hoe groter en dieper, hoe beter (kan er meer in)).
3 grote kommen.
Desgewenst een patatsnijder.
Scherp mes.
2 houten spatels or pollepels.
2 ovenwanten of pannenlappen.

Leuke tips

Bestrooi het gerecht de laaste 10 minuten eens met geraspte kaas: oude kaas is het lekkerst.

Zoals in de introductie al gezegd, kun je met dit gerecht alle kanten op als je van experimenteren houdt. Neem een grotere en diepere schaal en voeg bijvoorbeeld stukjes rauwe kippedijfilet toe en extra groenten. Je kunt elke gewenste groente gebruiken: paprika, courgette, aubergine, tomaat, prei, etc.... en je kunt het zo pittig maken als je lekker vindt. Jij bent de chef!

Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Balkan
Soort gerecht / gang
Lunch/Brunch
Recept ID
1492687
Homepage ID
2784471
Teller
0
Bron
Vrienden
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
RudolfZwaaf