Bereidingswijze
Bereiding:
1. Kook het zoutvlees (ik doe dit meestal al eerder en ga aan de slag met de rest in het laatste uur van de kooktijd).
2. Hopelijk heb je de pomtayer de dag van te voren uit de vriezer gehaald :)
Doe de pomtayer in een grote kom, voeg alle genoemde ingrediënten toe en zet opzij.
3. Snijdt de kip in kleine stukjes, voeg zout, peper, ketjappen ;), piment, snuf nootmuskaat, (evt fivespice, laos en gember) met wat olie toe.
Snijdt de ui, knoflook, pepers* en de selderij fijn en de tomaat in blokjes.
Snijdt het zoutvlees in kleine blokjes en zet even opzij.
*Adjuma's & Madame's:
Hier is het credo 'hot hot hot', maar dat is niet voor iedereen. Je kunt minder peper gebruiken en/of de peper heel laten en meestoven of fijn snijden. Ikzelf snijd anderhalve (grote) peper fijn én kook nog een halve mee, maar da's voor de liefhebber. :)
**Pro-tip: trek handschoenen aan bij het snijden. :)
5. Maak de kippenbouillon klaar in een maatbeker.
Fruit de ui glazig in boter, voeg knoflook en tomaat toe. Bak hierin de kip een paar minuutjes aan en voeg daarna het zoutvlees toe en bak nog een paar minuten. Verkruimel een Maggie-blokje boven het vlees en voeg evt. fijn gesneden peper(s) en ketchup toe.
Blus af met kippenbouillon, voeg selderij toe en laat dit 20 min stoven.
Proef je jus! De jus is de smaakmaker!
6. Zeef de kip en zet je de jus apart in een schaaltje en doe de kip terug in de pan (niet op vuur).
7. Meng 1 soeplepel jus bij het pommengsel.
8. Vet de ovenschaal in.
9. Bouwen: Begin met een goede, dekkende laag van het pommengsel. Daarna een laag van het vlees, ik besprenkel dat met een paar eetlepels jus. Dan nog een laag pomtayer. Als je meer hebt kun je nog twee lagen toevoegen. Je eindigt altijd met pomtayer. De laatste laag wordt afgetopt met een soeplepel van je jus, verdeel het een beetje met een spatel.
10. Bakken: Anderhalf tot twee uur in de oven op 170 °C
Ik schuif het rooster in de onderste stand (dus niet helemaal op de bodem); dan verbrand hij niet zo snel.
Hierna mag de schotel zeker een half uur rusten.
11. NASSEN!
Lekker met o.a. rijst en zuurgoed! Ik warmde nog een klein beetje jus op voor door de rijst. De rest van de jus vries ik in want lekker en zonde om weg te gooien.
Leftovers eet je de volgende dag op een broodje. 🤤
1. Kook het zoutvlees (ik doe dit meestal al eerder en ga aan de slag met de rest in het laatste uur van de kooktijd).
2. Hopelijk heb je de pomtayer de dag van te voren uit de vriezer gehaald :)
Doe de pomtayer in een grote kom, voeg alle genoemde ingrediënten toe en zet opzij.
3. Snijdt de kip in kleine stukjes, voeg zout, peper, ketjappen ;), piment, snuf nootmuskaat, (evt fivespice, laos en gember) met wat olie toe.
Snijdt de ui, knoflook, pepers* en de selderij fijn en de tomaat in blokjes.
Snijdt het zoutvlees in kleine blokjes en zet even opzij.
*Adjuma's & Madame's:
Hier is het credo 'hot hot hot', maar dat is niet voor iedereen. Je kunt minder peper gebruiken en/of de peper heel laten en meestoven of fijn snijden. Ikzelf snijd anderhalve (grote) peper fijn én kook nog een halve mee, maar da's voor de liefhebber. :)
**Pro-tip: trek handschoenen aan bij het snijden. :)
5. Maak de kippenbouillon klaar in een maatbeker.
Fruit de ui glazig in boter, voeg knoflook en tomaat toe. Bak hierin de kip een paar minuutjes aan en voeg daarna het zoutvlees toe en bak nog een paar minuten. Verkruimel een Maggie-blokje boven het vlees en voeg evt. fijn gesneden peper(s) en ketchup toe.
Blus af met kippenbouillon, voeg selderij toe en laat dit 20 min stoven.
Proef je jus! De jus is de smaakmaker!
6. Zeef de kip en zet je de jus apart in een schaaltje en doe de kip terug in de pan (niet op vuur).
7. Meng 1 soeplepel jus bij het pommengsel.
8. Vet de ovenschaal in.
9. Bouwen: Begin met een goede, dekkende laag van het pommengsel. Daarna een laag van het vlees, ik besprenkel dat met een paar eetlepels jus. Dan nog een laag pomtayer. Als je meer hebt kun je nog twee lagen toevoegen. Je eindigt altijd met pomtayer. De laatste laag wordt afgetopt met een soeplepel van je jus, verdeel het een beetje met een spatel.
10. Bakken: Anderhalf tot twee uur in de oven op 170 °C
Ik schuif het rooster in de onderste stand (dus niet helemaal op de bodem); dan verbrand hij niet zo snel.
Hierna mag de schotel zeker een half uur rusten.
11. NASSEN!
Lekker met o.a. rijst en zuurgoed! Ik warmde nog een klein beetje jus op voor door de rijst. De rest van de jus vries ik in want lekker en zonde om weg te gooien.
Leftovers eet je de volgende dag op een broodje. 🤤
Aantal personen
6.00
Vertel iets leuks over dit recept
Het belangrijkste ingrediënt is: TIJD!
Het fijne van de Surinaamse keuken is dat ze niet zo strak omlijnd is; ingrediënten verschillen en mogen naar smaak toegevoegd.
Mijn recept is ontstaan door verschillende recepten te combineren. Wanneer je dit voor de eerste keer maakt, is het handig om op YouTube een filmpje te kijken, bijvoorbeeld: https://youtu.be/D5csgGl0pwg of https://youtu.be/wxu7kj88CT4.
Het fijne van de Surinaamse keuken is dat ze niet zo strak omlijnd is; ingrediënten verschillen en mogen naar smaak toegevoegd.
Mijn recept is ontstaan door verschillende recepten te combineren. Wanneer je dit voor de eerste keer maakt, is het handig om op YouTube een filmpje te kijken, bijvoorbeeld: https://youtu.be/D5csgGl0pwg of https://youtu.be/wxu7kj88CT4.
Ingrediënten
Voor het pommengsel:
1 Kg pomtayer, geraspt (uit de vriezer)
het sap van 1/2 citroen
het sap van 1-2 sinaasappels
1/2 potje piccalilly
2 tl gemalen piment
2 el suiker
5 el ketchup
1 tl zout
1 maggi bouillonblokje, verkruimeld
Half bosje fijngehakte bladselderij
Voor het vleesmengsel:
500 gr zoutvlees (indien niet voorhanden totaal 1kg kipdijfilet gebruiken).
500 Kg kipdijfilet
1,5 ui, gesnipperd
4 teentjes knoflook
2 tomaatjes, in blokjes
half bosje fijngesneden bladselderij
1-2 Madame Jeanette's of adjuma's
50 gr roomboter
2 tl piment
1 tl zwarte peper
een snufje nootmuskaat
Optioneel: 5 spice
Optioneel: Ketjap zoet en zout (ongeveer 4 el van beiden)
Optioneel: stukje laos en gember (fijn)
2 tl zout
Maggie blokje, verkruimeld
75 ml zonnebloemolie
500 ml kippenbouillon (van een blokje)
4 el suiker
6 el ketchup
1 Kg pomtayer, geraspt (uit de vriezer)
het sap van 1/2 citroen
het sap van 1-2 sinaasappels
1/2 potje piccalilly
2 tl gemalen piment
2 el suiker
5 el ketchup
1 tl zout
1 maggi bouillonblokje, verkruimeld
Half bosje fijngehakte bladselderij
Voor het vleesmengsel:
500 gr zoutvlees (indien niet voorhanden totaal 1kg kipdijfilet gebruiken).
500 Kg kipdijfilet
1,5 ui, gesnipperd
4 teentjes knoflook
2 tomaatjes, in blokjes
half bosje fijngesneden bladselderij
1-2 Madame Jeanette's of adjuma's
50 gr roomboter
2 tl piment
1 tl zwarte peper
een snufje nootmuskaat
Optioneel: 5 spice
Optioneel: Ketjap zoet en zout (ongeveer 4 el van beiden)
Optioneel: stukje laos en gember (fijn)
2 tl zout
Maggie blokje, verkruimeld
75 ml zonnebloemolie
500 ml kippenbouillon (van een blokje)
4 el suiker
6 el ketchup
Hulpmiddelen & keukengerei
Stoofpan of hapjespan
Grote pan of slowcooker
Oven
Ovenschaal
Goed koksmes
Grote pan of slowcooker
Oven
Ovenschaal
Goed koksmes
Leuke tips
Zoutvlees bereiden kan kort, maar wij geven de voorkeur aan laaaaaang koken. Dus minstens 2 uur (ik doe het in de slowcooker tegenwoordig, geen omkijken naar) in een gewone pan: opletten dat er niet teveel water verdampt en water toevoegen indien nodig. Sommige mensen spoelen zoutvlees af en/of vervangen het water na een kwartiertje koken en koken daarna verder, wij doen dat nooit want we houden van dat zilte. :)
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Surinaams
Soort gerecht / gang
Feestmaaltijd
Recept ID
1492628
Homepage ID
3037623
Teller
0
Bron
Mix van diverse recepten
Drank
Uit
Bookmarked
2
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht