Bereidingswijze
Bak de bodem bij voorkeur een dag van tevoren of minstens een halve dag want hij moet volledig Afgekoeld zijn.
Maak ook de trempeervloeistof een dag van te voren.
Kook de jam even op en wrijf die jam door een zeef in een kommetje en laat ook afkoelen.
Verwarm de oven voor op 160°.
Trempeervloeistof:
Doe de suiker en het water in een pannetje en breng aan de kook. Als de suiker is opgelost laat het nog 1 minuut doorkoken. Draai het vuur uit en laat iets afkoelen. Voeg de smaakstof of likeur toe en zet in de koelkast om koud te worden.
Bekleed een springvorm van ø 26 cm met bakpapier.
Splits de eieren. Klop de dooiers au bain-marie luchtig met een 50 gram van de suiker (het moet licht van kleur worden en een groter volume krijgen). Als de eidooiers een temperatuur van 37° hebben haal dan van de pan af en klop de dooiers door tot de temperatuur weer wat gezakt is en de dooiers nog luchtiger.
Klop daarna de eiwitten stijf. Als ze luchtig beginnen te worden voeg 1/3 van de overgebleven suiker toe en roer die er door tot die opgelost is. Doe weer 1/3 van de suiker toe en klop stijf en dan de laatste keer nogmaals herhalen.
Doe de eiwitten en eidooiers in een grote kom en voeg vervolgens het dopje vanille extract toe. Zeef vervolgens het meel met de maïzena en het zout er in en schep alles voorzichtig om met een grote ijzeren lepel. Niet te hard roeren want je hebt net alle moeite gedaan om de lucht er in te krijgen en die wil je zoveel mogelijk behouden. LET OP schep goed over de bodem want het meel zakt snel naar beneden.
Giet het beslag in de springvorm. Let op dat je ze maar 2/3 vult of een hoger manchet maakt met het bakpapier want het deeg rijst nog.
Zet het deeg in de voorverwarmde oven en bak het in 30 á 35 min gaar. Tussendoor NIET de oven openen want dan zakt het gegarandeerd in. Het deeg is gaar als het terugveert als je er lichtjes op drukt of prik er in met een satéprikker. Als die er droog uitkomt is het ook gaar.
Laat de bodem nog 10 minuten afkoelen in de oven met de deur open. Haal hem daarna uit de vorm en laat hem omgekeerd op een bakrooster koud worden.
Taart maken:
Roer de mascarpone door de slagroom en klop dit met de suiker en de klopvast stijf.
Snijd de taartbodem dwars in 3 plakken. Zorg dat de onderkant boven komt want die is mooi recht.
Leg de onderste plak op een schaal en bestrijk met de trempeervloeistof. Strijk hierna een dun laagje van de jam erover. Doe hierop een flinke laag slagroom en leg de middelste plak erop. Bestrijk deze ook met trempeervloeistof. (je kunt ook hier een laagje jam erop doen maar ik koos ervoor om dat niet te doen). Bestrijk ook dit met een flinke laag slagroom en leg de bovenkant er op. Maskeer nu de hele taart met slagroom.
Vanaf hier kun je je verder uitleven.
Suggesties:
• Spuit de bovenkant op met rozetten slagroom en versier dit met decoratiechocolade en/of fruit
• Leg op de bovenkant een decoratie van marsepein of rolfondant
• Bekleed de zijkant met dunne plakjes aardbei
• Bekleed de zijkant met Victoria mengsel
• Bekleed de zijkant met nougatine
Maak ook de trempeervloeistof een dag van te voren.
Kook de jam even op en wrijf die jam door een zeef in een kommetje en laat ook afkoelen.
Verwarm de oven voor op 160°.
Trempeervloeistof:
Doe de suiker en het water in een pannetje en breng aan de kook. Als de suiker is opgelost laat het nog 1 minuut doorkoken. Draai het vuur uit en laat iets afkoelen. Voeg de smaakstof of likeur toe en zet in de koelkast om koud te worden.
Bekleed een springvorm van ø 26 cm met bakpapier.
Splits de eieren. Klop de dooiers au bain-marie luchtig met een 50 gram van de suiker (het moet licht van kleur worden en een groter volume krijgen). Als de eidooiers een temperatuur van 37° hebben haal dan van de pan af en klop de dooiers door tot de temperatuur weer wat gezakt is en de dooiers nog luchtiger.
Klop daarna de eiwitten stijf. Als ze luchtig beginnen te worden voeg 1/3 van de overgebleven suiker toe en roer die er door tot die opgelost is. Doe weer 1/3 van de suiker toe en klop stijf en dan de laatste keer nogmaals herhalen.
Doe de eiwitten en eidooiers in een grote kom en voeg vervolgens het dopje vanille extract toe. Zeef vervolgens het meel met de maïzena en het zout er in en schep alles voorzichtig om met een grote ijzeren lepel. Niet te hard roeren want je hebt net alle moeite gedaan om de lucht er in te krijgen en die wil je zoveel mogelijk behouden. LET OP schep goed over de bodem want het meel zakt snel naar beneden.
Giet het beslag in de springvorm. Let op dat je ze maar 2/3 vult of een hoger manchet maakt met het bakpapier want het deeg rijst nog.
Zet het deeg in de voorverwarmde oven en bak het in 30 á 35 min gaar. Tussendoor NIET de oven openen want dan zakt het gegarandeerd in. Het deeg is gaar als het terugveert als je er lichtjes op drukt of prik er in met een satéprikker. Als die er droog uitkomt is het ook gaar.
Laat de bodem nog 10 minuten afkoelen in de oven met de deur open. Haal hem daarna uit de vorm en laat hem omgekeerd op een bakrooster koud worden.
Taart maken:
Roer de mascarpone door de slagroom en klop dit met de suiker en de klopvast stijf.
Snijd de taartbodem dwars in 3 plakken. Zorg dat de onderkant boven komt want die is mooi recht.
Leg de onderste plak op een schaal en bestrijk met de trempeervloeistof. Strijk hierna een dun laagje van de jam erover. Doe hierop een flinke laag slagroom en leg de middelste plak erop. Bestrijk deze ook met trempeervloeistof. (je kunt ook hier een laagje jam erop doen maar ik koos ervoor om dat niet te doen). Bestrijk ook dit met een flinke laag slagroom en leg de bovenkant er op. Maskeer nu de hele taart met slagroom.
Vanaf hier kun je je verder uitleven.
Suggesties:
• Spuit de bovenkant op met rozetten slagroom en versier dit met decoratiechocolade en/of fruit
• Leg op de bovenkant een decoratie van marsepein of rolfondant
• Bekleed de zijkant met dunne plakjes aardbei
• Bekleed de zijkant met Victoria mengsel
• Bekleed de zijkant met nougatine
Afbeelding
Aantal personen
10.00
Aantal stuks
1.00
Vertel iets leuks over dit recept
Ik heb geëxperimenteerd met verschillende recepten en links en rechts tips gezocht. Ik ben nu hierop uit gekomen en was heel blij met het resultaat. Iedereen was enthousiast, ook de mensen die gewoon gluten kunnen eten. Dit is geen "het is wel redelijk", maar een "het is heerlijk" recept.
Ingrediënten
Ingrediënten:
Bodem:
• 5 eieren op kamertemperatuur!
• 150 gram fijne kristalsuiker
• 110 gram rijstebloem
• 40 gram maïzena
• Snufje fijn zout
• Dopje vanille extract (Géén aroma)
Trempeervloeistof:
• 50 gram suiker
• 45 gram water
• 25 ml smaakstof (ik heb eigengemaakte aardbeienlikeur gebruikt)
Vulling :
• 750 ml slagroom
• 250 gr mascarpone (de meest vette variant die je kunt vinden)
• Poedersuiker naar smaak
• 2 zakjes klopvast
• Paar eetlepels goeie aardbeienjam
Afwerking:
• Aardbeien (of nougatine of Victoria mengsel)
Bodem:
• 5 eieren op kamertemperatuur!
• 150 gram fijne kristalsuiker
• 110 gram rijstebloem
• 40 gram maïzena
• Snufje fijn zout
• Dopje vanille extract (Géén aroma)
Trempeervloeistof:
• 50 gram suiker
• 45 gram water
• 25 ml smaakstof (ik heb eigengemaakte aardbeienlikeur gebruikt)
Vulling :
• 750 ml slagroom
• 250 gr mascarpone (de meest vette variant die je kunt vinden)
• Poedersuiker naar smaak
• 2 zakjes klopvast
• Paar eetlepels goeie aardbeienjam
Afwerking:
• Aardbeien (of nougatine of Victoria mengsel)
Hulpmiddelen & keukengerei
Springvorm van ø 26 cm
Bakpapier
Spuitzak met spuitmondjes
Paletmes
Beslagkommen
Klopper
Bakpapier
Spuitzak met spuitmondjes
Paletmes
Beslagkommen
Klopper
Leuke tips
Tips:
Je kunt ook voor een andere smaak gaan. Voeg dan een andere smaakstof of likeur toe aan de trempeervloeistof en gebruik ander jam.
Gebruik wel een trempeervloeistof want glutenvrije bodems zijn droger en hiermee los je dat (gedeeltelijk) op.
Je kunt ook in het bodembeslag wat citroenrasp toevoegen voor een frisse toets.
Je kunt ook voor een andere smaak gaan. Voeg dan een andere smaakstof of likeur toe aan de trempeervloeistof en gebruik ander jam.
Gebruik wel een trempeervloeistof want glutenvrije bodems zijn droger en hiermee los je dat (gedeeltelijk) op.
Je kunt ook in het bodembeslag wat citroenrasp toevoegen voor een frisse toets.
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
1492526
Homepage ID
722227
Teller
0
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Glutenvrij
Notenvrij