Bereidingswijze
Maak de roux:
-combineer bloem en olie in een grote pan met zware bodem.
-Kook op middelhoog vuur, onder voortdurend roeren gedurende 30-45 minuten. Dit deel vereist geduld - als het klaar is, moet het zo donker zijn als chocolade en een zachte, "koekjesdeeg"-achtige consistentie hebben. Pas op dat het niet verbrandt! Voel je vrij om een beetje meer bloem of olie toe te voegen als dat nodig is om deze consistentie te bereiken.
-Bak de worst bruin. Leg in een aparte koekenpan op middelhoog vuur de plakjes worst in één laag in de pan. Bak ze aan de ene kant goed bruin (2-3 minuten) en gebruik dan een vork om ze om te draaien naar de andere kant om ze bruin te maken. Verwijder op een bord.
-Kook de groenten in bouillon. Voeg ½ kopje kippenbouillon toe aan de hete koekenpan met de worst om de pan te blussen. Giet de bouillon en de drippings in je grote soeppan.
-Voeg de resterende kippenbouillon toe. Voeg groenten, peterselie en roux toe aan de pot en roer goed.
-Breng op middelhoog vuur aan de kook en kook 5-7 minuten, of tot de groenten zacht zijn. (Schep eventueel schuim dat naar de bovenkant van de pan kan stijgen af.) Roer naar smaak de cajunkruiden erdoor.
Voeg vlees toe. Voeg kip, worst en garnalen toe.
-Proef en serveer. Proef het op dit punt en voeg naar wens meer smaakmakers toe - zout, peper, kippenpasta, knoflook, meer kippenbouillon - totdat je de perfecte smaak hebt bereikt. Serveer warm over rijst. (Smaakt de volgende dag nog lekkerder!)
-combineer bloem en olie in een grote pan met zware bodem.
-Kook op middelhoog vuur, onder voortdurend roeren gedurende 30-45 minuten. Dit deel vereist geduld - als het klaar is, moet het zo donker zijn als chocolade en een zachte, "koekjesdeeg"-achtige consistentie hebben. Pas op dat het niet verbrandt! Voel je vrij om een beetje meer bloem of olie toe te voegen als dat nodig is om deze consistentie te bereiken.
-Bak de worst bruin. Leg in een aparte koekenpan op middelhoog vuur de plakjes worst in één laag in de pan. Bak ze aan de ene kant goed bruin (2-3 minuten) en gebruik dan een vork om ze om te draaien naar de andere kant om ze bruin te maken. Verwijder op een bord.
-Kook de groenten in bouillon. Voeg ½ kopje kippenbouillon toe aan de hete koekenpan met de worst om de pan te blussen. Giet de bouillon en de drippings in je grote soeppan.
-Voeg de resterende kippenbouillon toe. Voeg groenten, peterselie en roux toe aan de pot en roer goed.
-Breng op middelhoog vuur aan de kook en kook 5-7 minuten, of tot de groenten zacht zijn. (Schep eventueel schuim dat naar de bovenkant van de pan kan stijgen af.) Roer naar smaak de cajunkruiden erdoor.
Voeg vlees toe. Voeg kip, worst en garnalen toe.
-Proef en serveer. Proef het op dit punt en voeg naar wens meer smaakmakers toe - zout, peper, kippenpasta, knoflook, meer kippenbouillon - totdat je de perfecte smaak hebt bereikt. Serveer warm over rijst. (Smaakt de volgende dag nog lekkerder!)
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Deze authentieke New Orleans Gumbo is gemaakt met een donkere roux, groenten, kip, worst en garnalen en wordt geserveerd met rijst. Dit is een geliefd recept in New Orleans
Ingrediënten
Voor de Roux:
-circa 200 g ophopende kop bloem voor alle doeleinden
-circa 120 g olie (plantaardige of koolzaadolie)
Voor de Gumbo:
- 1 bos bleekselderij, in blokjes gesneden, blaadjes en al
- 1 groene paprika, in blokjes gesneden
- 1 grote gele ui, gesnipperd
- 1 bosje groene ui, fijngesnipperd
-1 bosje verse peterselieblaadjes, fijngehakt
- 2-3 teentjes knoflook
-1 à 2 eetlepels cajunkruiden
-1,2 liter Kippenbouillon
- 250 g andouille-worstjes, in 'munten' gesneden (vervang door Polska Kielbasa als je geen goede Andouille kunt vinden)
- het kippenwit van 1 Kip
- 250 g scampi, voorgekookt, gepeld en ontdaan van darmkanaal
- gekookte witte rijst om te serveren
-circa 200 g ophopende kop bloem voor alle doeleinden
-circa 120 g olie (plantaardige of koolzaadolie)
Voor de Gumbo:
- 1 bos bleekselderij, in blokjes gesneden, blaadjes en al
- 1 groene paprika, in blokjes gesneden
- 1 grote gele ui, gesnipperd
- 1 bosje groene ui, fijngesnipperd
-1 bosje verse peterselieblaadjes, fijngehakt
- 2-3 teentjes knoflook
-1 à 2 eetlepels cajunkruiden
-1,2 liter Kippenbouillon
- 250 g andouille-worstjes, in 'munten' gesneden (vervang door Polska Kielbasa als je geen goede Andouille kunt vinden)
- het kippenwit van 1 Kip
- 250 g scampi, voorgekookt, gepeld en ontdaan van darmkanaal
- gekookte witte rijst om te serveren
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Amerikaans
Soort gerecht / gang
Streekgerecht
Recept ID
1492362
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
Lauren Allen
Drank
Uit
Bookmarked
2
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht