Indische gehaktballetjes

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 04/10/2022 - 15:30
Bereidingswijze
Doe de djinten, nootmuskaat, rode ui en sambal in de beslagkom en meng alles door elkaar.
Voeg dan de gehakt en de eieren toe, kneed dooreen en voeg als laatste de panko toe.
Het is een beetje vochtig, zo worden de balletjes niet zo droog na het bakken.
Draai van het geheel ongeveer 25 balletjes en bak die direct op matig vuur onder regelmatig draaien, zodat de balletjes alzijdig bruin worden. Laat ze uitlekken op keukenrol.

Saus: meng alle ingrediënten door elkaar.

Selamet makan!
Aantal personen
6.00
Aantal stuks
25.00
Vertel iets leuks over dit recept
Dit recept zag ik hier nog niet, ik heb het samengesteld naar wat ik ooit geproefd heb(ik ben een Indo).

Het is belangrijk om halfom gehakt te gebruiken omdat het varkensvlees meer smaak geeft en een klein beetje vet toevoegt. Panko is iets een grovere broodkruimel dan paneermeel, waardoor de balletjes luchtiger blijven. Dit is te koop in iedere toko, of vermaal je beschuit niet helemaal tot poeder ;)
Verder gebruik ik geen manis ketjap omdat de enorme hoeveelheid suiker voorkomt dat het hapje ‘smoel' heeft; sommige soorten ketjap manis bevatten 75% suiker! Je kunt de balletjes ook prima koud eten.
Ingrediënten
500g halfom gehakt
1 middelgrote rode ui of sjalotje
2 losgeklopte eieren
6 el panko
1 flinke teen knoflook, julienne gesnipperd of geperst
2 volle tl djinten(gemalen komijn)
6 snufjes nootmuskaat
1 kleine tl sambal badjak of een andere niet al te pittige sambal
beetje zwarte peper
zout naar smaak, maar niet teveel.

Voor de saus: meng
½ kleine rode ui
½- 1 teen knoflook, julienne gesnipperd
1 cm gemberwortel, julienne gesnipperd of gemberpoeder
½ blikje tomatenpuree van 140 ml
1/3 daarvan aan ketjap sedang (half zoet), of meng ketjap manis met sojasaus
klein scheutje witte azijn
een snufje peper.

Om te bakken: scheut arachideolie en een klont boter.
Hulpmiddelen & keukengerei
Beslagkom, koekenpan, schuimspaan, keukenrol.
Bereidingstijd
20-30 min
Keuken
Indisch
Soort gerecht / gang
Borrelhapje
Recept ID
1492325
Homepage ID
2369493
Teller
0
Bron
Lang geleden bij familie gegeten
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
11
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Koemelkvrij
Notenvrij
Author Image
AageeveeNee