Gumbo-lay

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 04/09/2022 - 12:19
Bereidingswijze
-Zet een grote pan op middelhoog vuur en voeg de olijfolie toe; als de olie heet is, voeg je de gesneden worst toe en laat je deze een paar minuten karamelliseren en bruinen; zodra ze goed bruin zijn, haal je de worst uit de pan en zet je hem even opzij.
-Voeg vervolgens de stukjes kip toe aan de pan, samen met een paar snufjes zout en peper, en laat ze ongeveer 2-3 minuten bruin worden in de olie/worstdruppels; haal de stukjes kip uit de pan en zet even opzij.
-Voeg in dezelfde pot de in blokjes gesneden bleekselderij, ui en paprika toe en karameliseer deze ongeveer 2-3 minuten in de olie, voeg dan de laurierblaadjes, de Creoolse kruiden, de cayennepeper, ½ theelepel zout en ½ theelepel toe van zwarte peper, en roer om te combineren.
-Voeg de knoflook toe en roer, en zodra het aromatisch wordt, voeg je de tomatenpuree toe en kook je ongeveer 1 minuut om de "rauwe" tomatensmaak uit te koken; voeg de gesneden okra, de in blokjes gesneden tomaten met sap, de hete kippenbouillon, evenals de gebruinde worst en kip toe en roer om te combineren.
-Laat de gumbo-laya zachtjes sudderen op laag/middellaag, onbedekt, gedurende 20 minuten.
Bereid, terwijl de gumbo-laya suddert, de geurige knoflookrijst:
- zet een middelgrote pan op middelhoog vuur en voeg de olijfolie toe; eenmaal heet, voeg de geperste knoflook toe en roer om te combineren; zodra de knoflook geurig wordt, voeg je de rijst, het zout en de peper toe en roer je, en laat je de rijst ongeveer 2 minuten in de knoflookolie "toasten".
-Voeg vervolgens het water toe, roer en laat de rijst, afgedekt, ongeveer 20 minuten sudderen, of tot ze gaar zijn; draai het vuur uit en na 5 minuten pluizen met een vork en warm houden.
-Nadat de gumbo-laya 20 minuten heeft gesudderd, voeg je de garnalen toe (je kunt het op smaak brengen met een snufje zout/peper als je dat wilt), en laat het nog 2-3 minuten sudderen om het niet te gaar te maken.
-Werk de gumbo-laya af door de gehakte peterselie en koriander erdoor te roeren, en serveer over de knoflookrijst met wat extra kruiden / warmte-

-opties zoals hete saus, rode pepervlokken of cayennepeper, naar je eigen smaak
Afbeelding
Gumbo-lay
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Deze lekkere mix van Gumbo en Jambalaya maakt U binnen het uur  ; serveer er een  geurige knoflookrijst bij 
Ingrediënten
2 eetlepels olijfolie
250 g pittige andouille (of rookworst), in plakjes
8 kippenhaasjes (of 2 kipfilets zonder vel/been), in hapklare stukjes gesneden
Zout
Zwarte peper
3 stengels bleekselderij, fijn gesneden
1 grote ui, fijngesnipperd
1 grote paprika, fijn gesneden
2 laurierblaadjes
½ theelepel Creoolse kruiden
¼ theelepel cayennepeper
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 eetlepel, opgehoopt, tomatenpuree
250 g okra, in dikke plakjes gesneden
1 blik tomatenblokjes met sap
1/2 liter warme kippenbouillon
250 g gepelde en schoongemaakte, middelgrote scampi
1 eetlepel platte peterselie, gehakt
1 eetlepel koriander, fijngehakt

Geurige knoflookrijst : de ingrediënten:

1 eetlepel olijfolie
2 grote teentjes knoflook, geperst door knoflookpers
400g jasmijnrijst (niet gespoeld)
1 theelepel zeezout
¼ theelepel gemalen zwarte peper
1/2 liter water
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Caribisch
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1492319
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
Ingrid Beer
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
marcdepester