Bereidingswijze
Hoe maak je Romesco saus?
De saus is in dit gerecht by far het meeste werk. Maak dus royaal en gebruik het vooral nog eens. Romesco vindt - net als Iberico - zijn oorsprong in Spanje en wordt daar veel gegeten met vis. Maar de saus op basis van gerookte paprika gaat ook prima samen met rundvlees, kip en varken. Multi-inzetbaar dus.
Breng de BBQ naar een temperatuur van zo'n 220 graden (indirecte hitte). Leg vervolgens de puntpaprika's op het rooster en sluit de BBQ af. Rooster de paprika's ongeveer een half uur en keer tussendoor af en toe om. Ze mogen gerust wat zwart geblakerd zijn. Doe de paprika's vervolgens in een diepvrieszak, sluit deze af, en laat een kwartiertje rusten.
Zet ondertussen een BBQ proof pan of -schaal op het rooster en bak het amanderschaafsel bruin. Houd de pan in beweging, zodat het schaafsel gelijkmatiger wordt geroosterd. Laat afkoelen.
Haal de puntpaprika's uit de diepvrieszak, verwijder het zwarte vel en de zaadlijsten en hak in grove stukken. Doe hetzelfde met de knoflook en rode peper. Doe nu de paprika, knoflook en rode peper in de keukenmachine en voeg de azijn, olie en als laatst ook het amanderschaafsel toe. Blend het geheel tot een mooie (niet té gladde) saus.
Bereiding Secreto Iberico
De Romesco staat klaar, tijd voor het echte grillwerk!
-Breng de temperatuur van de BBQ terug naar zo'n 200 graden indirect.
-Haal in de tussentijd de secreto uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
-Vlak voor bereiding smeer je het vlees in met grof zeezout en zwarte peper.
-Als de BBQ op temperatuur is, leg je de Iberico Secreto op het rooster en gril je het (afhankelijk van de dikte) in ongeveer 4 minuten per kant met gesloten deksel naar een kerntemperatuur van ongeveer 62 graden. Het vlees is dan medium gaar, wat prima kan met deze mooie pork steaks. Eet je het toch liever niet te rose, gaar dan door tot 68 - 70 graden kerntemperatuur. Let op: het vlees is zo gaar, dus houd het goed in de gaten. Zonde als het doorslaat immers!
Als het vlees de juiste temperatuur heeft bereikt, haal je het van net rooster en laat je het nog even 5 minuten rusten. Belangrijk, anders verliest dit sappige vlees teveel vocht.
Serveer de Iberico Secreto in dunne plakken en drapeer de Romesco saus er overheen.
De saus is in dit gerecht by far het meeste werk. Maak dus royaal en gebruik het vooral nog eens. Romesco vindt - net als Iberico - zijn oorsprong in Spanje en wordt daar veel gegeten met vis. Maar de saus op basis van gerookte paprika gaat ook prima samen met rundvlees, kip en varken. Multi-inzetbaar dus.
Breng de BBQ naar een temperatuur van zo'n 220 graden (indirecte hitte). Leg vervolgens de puntpaprika's op het rooster en sluit de BBQ af. Rooster de paprika's ongeveer een half uur en keer tussendoor af en toe om. Ze mogen gerust wat zwart geblakerd zijn. Doe de paprika's vervolgens in een diepvrieszak, sluit deze af, en laat een kwartiertje rusten.
Zet ondertussen een BBQ proof pan of -schaal op het rooster en bak het amanderschaafsel bruin. Houd de pan in beweging, zodat het schaafsel gelijkmatiger wordt geroosterd. Laat afkoelen.
Haal de puntpaprika's uit de diepvrieszak, verwijder het zwarte vel en de zaadlijsten en hak in grove stukken. Doe hetzelfde met de knoflook en rode peper. Doe nu de paprika, knoflook en rode peper in de keukenmachine en voeg de azijn, olie en als laatst ook het amanderschaafsel toe. Blend het geheel tot een mooie (niet té gladde) saus.
Bereiding Secreto Iberico
De Romesco staat klaar, tijd voor het echte grillwerk!
-Breng de temperatuur van de BBQ terug naar zo'n 200 graden indirect.
-Haal in de tussentijd de secreto uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
-Vlak voor bereiding smeer je het vlees in met grof zeezout en zwarte peper.
-Als de BBQ op temperatuur is, leg je de Iberico Secreto op het rooster en gril je het (afhankelijk van de dikte) in ongeveer 4 minuten per kant met gesloten deksel naar een kerntemperatuur van ongeveer 62 graden. Het vlees is dan medium gaar, wat prima kan met deze mooie pork steaks. Eet je het toch liever niet te rose, gaar dan door tot 68 - 70 graden kerntemperatuur. Let op: het vlees is zo gaar, dus houd het goed in de gaten. Zonde als het doorslaat immers!
Als het vlees de juiste temperatuur heeft bereikt, haal je het van net rooster en laat je het nog even 5 minuten rusten. Belangrijk, anders verliest dit sappige vlees teveel vocht.
Serveer de Iberico Secreto in dunne plakken en drapeer de Romesco saus er overheen.
Aantal personen
4.00
Aantal stuks
0.00
Vertel iets leuks over dit recept
Secreto Iberico - je raadt het al - is misschien wel het best bewaarde geheim van het befaamde Cerdo Ibérico. Het is dooraderd met vet en een waanzinnige pork steak om op de BBQ te gooien. Niet al te ingewikkeld en bomvol smaak.
Ingrediënten
800 gram Secreto Iberico
Romesco saus :
3 Rode Puntpaprika's
1 Rode Peper
1 teen Knoflook
1 eetlepel Rode wijnazijn
3 el olijfolie
100 gram amandelschaafsel
1 tl gemalen komijn
Versgemalen Zwarte Peper
Grof Zeezout
Romesco saus :
3 Rode Puntpaprika's
1 Rode Peper
1 teen Knoflook
1 eetlepel Rode wijnazijn
3 el olijfolie
100 gram amandelschaafsel
1 tl gemalen komijn
Versgemalen Zwarte Peper
Grof Zeezout
Leuke tips
Je kan dit bijzonder stukje vlees on line bestellen bij de Butchery , niet goedkoop maar super lekker van smaak !
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Spaans
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1492270
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
The butchery
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht