Bereidingswijze
-Ontdooi en verwarm een grote portie groentebouillon, of neem een beetje extra tijd om verse bouillon te maken. Het recept voor zo'n eenvoudige groentebouillon vind je op smulweb
-Smelt een klont boter in een ruime stoofpot of soepketel op een matig vuur. Je kan eventueel ook olijfolie gebruiken.
-Pel de uien en snij ze in grove stukken. Stoof de stukken ui in de boter.
-Pel de tenen look en doe ze gerust op z'n geheel in de pot. Later wordt de soep gemixt.
-Spoel de selderstengels en snij ze in grove stukken.
-Schil de wortelen met een dunschiller en snij ze ook in grove stukken.
-Stoof de stukken selder en wortel mee in de pot. Roer regelmatig en laat de groenten zo'n 5 minuten stoven.
-Voeg een flinke snuif kerriepoeder toe en een snuif (Indiase) tandoorikruiden. Roer zodat de specerijen rond de groenten kleven en door de warmte extra aromatisch worden.
-Schep er wat pikante sambal bij. Gebruik een hoeveelheid naar smaak en roer opnieuw.
-Strooi de rode linzen in de pot, gevolgd door de flinke hoeveelheid warme groentebouillon.
-Voeg de ingeblikte tomaten toe, zet het deksel op de pot en laat de soep zo'n 45 minuten pruttelen op een zacht vuur.
-Mix de gare linzensoep zorgvuldig glad met de staafmixer.
-Voeg wat mosterd toe en proef of de soep voldoende zout is. Mix ze nog kort.
-Om de soep extra garnituur te geven gebruik ik kikkererwten.
-Giet de ingeblikte erwten in een zeef, spoel ze onder koud water en meng ze door de soep.
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Linzen staan al duizenden jaren op het menu en verrassend genoeg zijn ze stilaan aan een comeback bezig. De gedroogde peulvruchtjes bestaan in diverse kleurenvarianten, maar één ding hebben ze gemeen: ze bevatten veel voedzame koolhydraten. Eet ze als vervanger voor aardappelen, rijst of pasta of maak er een soep van. Voor deze bereiding gebruiken we rode linzen en een flinke portie specerijen om de soep een eigen karakter te geven. Kikkererwten geven wat ‘beet' en wie groentebouillon als basis gebruikt kookt een linzensoep die geschikt is voor wie vegetarisch eet.
Ingrediënten
3 l groentebouillon
150 g rode linzen
3 stengels selder
2 grote uien
2 wortelen
2 teentjes look
800g gepelde tomaten (uit blik)
1 tl sambal (naar smaak)
snuifje kerriepoeder
snuifje tandoorikruiden
1 el mosterd
1 eetlepel
klontjes boter (of wat olijfolie)
zout
400g kikkererwten (uit blik, uitgelekt)
enkele takjes koriander
enkele scheutjes kokosmelk
150 g rode linzen
3 stengels selder
2 grote uien
2 wortelen
2 teentjes look
800g gepelde tomaten (uit blik)
1 tl sambal (naar smaak)
snuifje kerriepoeder
snuifje tandoorikruiden
1 el mosterd
1 eetlepel
klontjes boter (of wat olijfolie)
zout
400g kikkererwten (uit blik, uitgelekt)
enkele takjes koriander
enkele scheutjes kokosmelk
Leuke tips
TIP: Wie niet vegetarisch kookt en van vleesballetjes houdt, kan ze maken van gehakt, snippers koriander en een beetje geraspte gember. Zo blijf je in de Aziatische sfeer.
Wie de soep een beetje feestelijk wil afwerken, druppelt in elk bord een beetje kokosmelk en strooit er wat gehakte korianderblaadjes over.
Wie de soep een beetje feestelijk wil afwerken, druppelt in elk bord een beetje kokosmelk en strooit er wat gehakte korianderblaadjes over.
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Belgisch
Soort gerecht / gang
Soep
Recept ID
1492103
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
dagelijkse kost
Drank
Uit
Bookmarked
5
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht