Bereidingswijze
Kook in de ochtenduren alvast het vlees volgens onderstaande beschrijving.
Start met het maken van de balletjes. Meng het kalfsgehakt met de komijn, cayennepeper en het paprikapoeder en draai balletjes van circa 3 cm.
Verwarm 1 liter kippenbouillon voeg het kalfspoulet, de stukken ui, laurier en foelie toe en laat zachtjes circa 10 minuten koken. Voeg dan de balletjes toe en kook deze 10 minuten mee.
In totaal kookt het vlees dus circa 20 minuten.
Zeef het vlees , verwijder de stukken ui, de foelie en het laurier. Vang de bouillon op en laat de bouillon afkoelen.
Smelt de boter in een pan en voeg in één keer alle bloem toe. Laat even garen en voeg vervolgens steeds een soeplepel bouillon toe . Roer goed zodat je een gladde roux krijgt en totdat de bouillon ongeveer op is.
Voeg de gezeefde tomaten, het vlees en de uitgelekte champignons erbij en breng de Tête de Veau op smaak met madeira, worcestersaus en peper en zout.
Serveer de Tête de Veau met knapperig stokbrood, zoetzure augurken en hardgekookte eieren.
Afbeelding
Aantal personen
10.00
Vertel iets leuks over dit recept
De Drie Dolle dagen mogen weer en menige Limburgse Carnavalist zorgt uiteraard voor een goede bodem. Tête de Veau is een oud Limburgs recept, dat in vervlogen tijden hoofdzakelijk gemaakt werd van een kalfskop en restvlees, zoals bijvoorbeeld de tong. Tête de Veau is van origine een Frans gerecht en betekent in het Frans dan ook : “De kop van het kalf” Tegenwoordig gebruikt men verfijnde producten, zoals kalfspoulet en kalfsgehakt . Dit vlees is best kostbaar ,maar je hebt dan wel een schitterend gerecht voor ruim10 personen. Dit vlees zul je in een supermarkt wellicht moeten bestellen. Bij de Keurslager kun je uiteraard altijd terecht. Ik heb van alle ingrediënten de helft genomen , zo heb ik een mooi gerecht voor ruim 4 grote eters.
Ingrediënten
750 gram kalfspoulet
900 gram kalfsgehakt
10 hardgekookte eieren
2 grote potten zoetzure augurken
2 grote uien in vieren gesneden
400 ml gezeefde tomaten
3 potjes liefst kleine champignons
1 tl komijn
1 tl cayenne peper
1 tl paprikapoeder
2 blaadjes laurier
2 stukjes foelie
1 liter kippenbouillon
100 gram roomboter
110 gram bloem
100 ml madeira
1 el worcestersaus
peper en zout naar smaak
Hulpmiddelen & keukengerei
pan, zeef snijplank en mes
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Regionaal
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1492095
Homepage ID
2796273
Teller
0
Bron
BonApetit eigen tekst en foto's
Drank
Uit
Bookmarked
8
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht