Bereidingswijze
Snij een dun plakje van de onderkant van elk stronkje witlof af. Kook vervolgens de witlof circa 10 minuten in ruim water met een snufje zout. Laat de stronkjes goed uitlekken.
Pureer in een maatbeker de dille ( houd 1 takje apart voor garnering) de pijnboompitten, de olie, knoflook en Parmezaanse kaas tot een dillepesto. Zet even opzij en verwarm de oven alvast op 200 graden voor.
Verdeel de zalm over de plakjes kaas en schep er wat dillepesto over. Wikkel elk stronkje witlof in een plakje kaas en leg de pakketjes in een ovenschaal. Bak de witlof 20-25 minuten tot de kaas goed gesmolten en begint te kleuren. Schep er de rest van de pesto over en bestrooi met de achter de hand gehouden dille.
Pureer in een maatbeker de dille ( houd 1 takje apart voor garnering) de pijnboompitten, de olie, knoflook en Parmezaanse kaas tot een dillepesto. Zet even opzij en verwarm de oven alvast op 200 graden voor.
Verdeel de zalm over de plakjes kaas en schep er wat dillepesto over. Wikkel elk stronkje witlof in een plakje kaas en leg de pakketjes in een ovenschaal. Bak de witlof 20-25 minuten tot de kaas goed gesmolten en begint te kleuren. Schep er de rest van de pesto over en bestrooi met de achter de hand gehouden dille.
Afbeelding
Aantal personen
2.00
Vertel iets leuks over dit recept
Vroeger smaakte de witlof heel bitter en om die reden werd er vaak iets zoets toegevoegd. De witlof soorten van tegenwoordig zijn veel zachter van smaak . Een zoet accentje is veelal niet echt nodig, alsook het kontje als een kegel insnijden. In deze ovenschotel gaat dus geen zoet ingrediënt , maar wordt de witlof gecombineerd met romige gerookte zalm , kaas en een dillepesto. De schotel is verdraaid lekker. Ik heb er rösti rondjes bij geserveerd, maar een gekookt aardappeltje is ook lekker.
Ingrediënten
4 struikjes witlof
1 bosje dille circa 10 gram
2 takjes bewaren voor garnering
1 teen knoflook
½ el pijnboompitten
2 el extra vierge olijfolie
1 ½ el Parmezaanse kaas
100 gram gerookte zalm
4 plakjes jong belegen kaas
Hulpmiddelen & keukengerei
snijplank, mes, pan en ovenschaal
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1492069
Homepage ID
2796273
Teller
0
Bron
Uit de krant eigen tekst en foto's Janneke Philippi
Drank
Uit
Bookmarked
7
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht