suikerbrood

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 01/07/2022 - 15:13
Bereidingswijze
Fries suikerbrood recept
Meng voor de vulling de parelsuiker met de kaneel en de gesmolten boter, zodat alle suiker omhult is met een dun laagje.

Meng alle ingrediënten (parelsuiker nog niet) voor het deeg tot een soepel deeg en kneed dit minimaal 10 minuten door. Het deeg is vrij plakkerig; het kneden gaat daarom het makkelijkst met een standmixer met deeghaak, maar het kan ook met de hand.
Kneed tegen het einde van de kneedtijd de parelsuiker door het deeg. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen op een warme plaats.

Vet een cakevorm van 25 centimeter in met boter en bestrooi dit met witte basterdsuiker, zodat de zijkanten van de vorm bedekt zijn met een dun laagje suiker. Klop de overtollige suiker uit de vorm.

Neem het gerezen deeg uit de vorm en druk dit voorzichtig plat. Rol het deeg vervolgens op tot een rol die lang genoeg is voor de broodvorm. Leg het deeg met de naad naar beneden in de broodvorm en dek dit losjes af met plasticfolie. Laat het brood nogmaals 1 uur rijzen.

Suikerbrood bakken
Verwarm de oven tijdens het rijzen voor op 200 °C.

Plaats een rooster onderin de oven en zet de bakvorm daar op. Bak het suikerbrood in 35 tot 45 minuten gaar en goudbruin. Bedek de vorm met een stuk aluminiumfolie als de bovenkant tijdens het bakken te donker dreigt te worden.

Haal het brood direct na het bakken uit de bakvorm en stort het op een rooster. Let op, de gesmolten suiker aan de zijkanten is heet! Bestrijk het brood met wat gesmolten boter en laat het brood verder afkoelen.
Aantal personen
14.00
Aantal stuks
0.00
Vertel iets leuks over dit recept
Https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/suikerbrood/
Ingrediënten
Voor het deeg
350 gr bloem
7 gr zout
10 gr gedroogde gist
20 gr witte basterdsuiker
40 gr boter op kamertemperatuur
40 ml gembersiroop
165 ml melk, lauwwarm

Voor de vulling
160 gr parelsuiker of grof gehakte suikerklontjes
15 gr boter, gesmolten
¾ tl kaneelpoeder

Verder nodig
boter, om in te vetten
witte basterdsuiker, voor de vorm
25 gr boter, gesmolten
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Brood
Recept ID
1491425
Homepage ID
2428749
Teller
0
Bron
Rutger bakt
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
2
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
williamdewit