Bereidingswijze
1 Snijd het harde stukje van de sperziebonen, maar laat het sierlijke puntje aan de andere kant zitten. Halveer de sperziebonen schuin in de breedte.
2 Snipper de sjalot. Snijd de knoflook fijn. Snijd de laos en gember met schil en al in plakjes van ca. een ½ cm.
3 Verhit de olie in een koekenpan. Bak de sjalot 3 min. op middelhoog vuur onder regelmatig omscheppen. Bak de knoflook, laos, gember, limoenblaadjes en laurier 5 min. mee.
4 Voeg de sperziebonen, sambal, trassi en de palmsuiker toe. Giet het water erbij en roer goed. Breng het mengsel aan de kook en laat 8-10 min. zachtjes koken zonder deksel. Roer af en toe.
5 Snijd de santen grof. Zet het vuur uit en roer de santen erdoor. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en palmsuiker. Verwijder de laos, gember, laurier en limoenblaadjes en serveer.
2 Snipper de sjalot. Snijd de knoflook fijn. Snijd de laos en gember met schil en al in plakjes van ca. een ½ cm.
3 Verhit de olie in een koekenpan. Bak de sjalot 3 min. op middelhoog vuur onder regelmatig omscheppen. Bak de knoflook, laos, gember, limoenblaadjes en laurier 5 min. mee.
4 Voeg de sperziebonen, sambal, trassi en de palmsuiker toe. Giet het water erbij en roer goed. Breng het mengsel aan de kook en laat 8-10 min. zachtjes koken zonder deksel. Roer af en toe.
5 Snijd de santen grof. Zet het vuur uit en roer de santen erdoor. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en palmsuiker. Verwijder de laos, gember, laurier en limoenblaadjes en serveer.
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Ga je een uitgebreid Indonesisch/Indisch koken? Dan mogen sajoer boontjes (sayur buncis) zeker niet ontbreken! Lekker met witte rijst.
Ingrediënten
500 g verse sperziebonen
1 sjalot
4 tenen knoflook
15 g verse laoswortel (galangal)
15 g verse gember
1 el arachideolie
4 gedroogde limoenblaadjes
2 laurierblaadjes
2 el sambal oelek
½ tl Indonesische trassie
1 el palmsuiker
280 ml water
2 el santen kokoscrème
1 sjalot
4 tenen knoflook
15 g verse laoswortel (galangal)
15 g verse gember
1 el arachideolie
4 gedroogde limoenblaadjes
2 laurierblaadjes
2 el sambal oelek
½ tl Indonesische trassie
1 el palmsuiker
280 ml water
2 el santen kokoscrème
Leuke tips
Achtergrondinfo : Sajoer boontjes, of sayur buncis, is een Indisch gerecht. In Indonesië maken ze het ook, maar dan wat droger en met tomaat in plaats van kokos. Een ‘sajoer' is een ‘nat' groentegerecht uit de Indonesische keuken en kan met verschillende soorten groente worden gemaakt. Sajoer lodeh is een mix van verschillende groente op dezelfde manier bereid, met ui of sjalot en santen (kokoscreme). Oorspronkelijk wordt salamblad gebruikt, wij vervangen het door het enigszins in smaak vergelijkbare laurierblad.
Bereidingstijd
20-30 min
Keuken
Indonesisch
Soort gerecht / gang
Bijgerecht
Recept ID
1491415
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
ah
Drank
Uit
Bookmarked
3
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Vegetarisch