Bereidingswijze
Biscuitdeeg:
Oven voorverwarmen op 175 graden boven- en onder warmte of 150 graden hete lucht.
Bodem springvorm (26 cm doorsnede) bekleden met bakpapier. Rand invetten en met bloem bestuiven.
Kom en spatels vetvrij maken. (Ik gebruik een stukje keukenrol met een paar druppels azijn). 50 gram speculaas verkruimelen.
Eieren met suiker goed schuimig kloppen met de mixer of keukenmachine (plm. 10 min).
Begin met kloppen au bain marie (boven een pannetje met kokend water).
Zodra de massa gaat binden kun je de kom van de pan halen en verder kloppen.
De massa moet echt dikkig en heel licht van kleur worden.
Puddingpoeder en bloem zeven en voorzichtig door de ei-massa spatelen.
Verkruimelde speculaasjes voorzichtig door het deeg mengen.
Taartbodem plm. 20 minuten bakken in het midden van de oven tot hij goudbruin gekleurd is.
Laten afkoelen.
Vulling:
Gelatine weken in koud water.
Slagroom stijf kloppen en koud wegzetten.
Mascarpone, kwark, honing, 75 gram suiker, vanillesuiker en kaneel door elkaar kloppen.
Gelatine goed uitknijpen en al mixend door de kwarkmassa mengen.
3 eetlepels fijngesneden mandarijnen (goed uitgelekt) ook door de massa mengen.
Slagroom door de kwarkmassa spatelen.
Taart minimaal 3 uur koud wegzetten.
Taart versieren met restant goed uitgelekte mandarijnen. (zie foto)
Rand versieren met restant (50 gram) verkruimelde speculaasjes (zie foto)
Taartgelei uit het zakje mengen met 2 afgestreken eetlepels suiker.
250 ml vloeistof (mandarijnen-sap + likeur) bij gedeelten door de taartgelei en suiker mengen.
Aan de kook brengen en heel even laten koken.
Van het vuur af met een eetlepel verdelen over de mandarijnen op de taart.
Taart nog 30 minuten koud wegzetten en dan SMULLEN maar. !!
Oven voorverwarmen op 175 graden boven- en onder warmte of 150 graden hete lucht.
Bodem springvorm (26 cm doorsnede) bekleden met bakpapier. Rand invetten en met bloem bestuiven.
Kom en spatels vetvrij maken. (Ik gebruik een stukje keukenrol met een paar druppels azijn). 50 gram speculaas verkruimelen.
Eieren met suiker goed schuimig kloppen met de mixer of keukenmachine (plm. 10 min).
Begin met kloppen au bain marie (boven een pannetje met kokend water).
Zodra de massa gaat binden kun je de kom van de pan halen en verder kloppen.
De massa moet echt dikkig en heel licht van kleur worden.
Puddingpoeder en bloem zeven en voorzichtig door de ei-massa spatelen.
Verkruimelde speculaasjes voorzichtig door het deeg mengen.
Taartbodem plm. 20 minuten bakken in het midden van de oven tot hij goudbruin gekleurd is.
Laten afkoelen.
Vulling:
Gelatine weken in koud water.
Slagroom stijf kloppen en koud wegzetten.
Mascarpone, kwark, honing, 75 gram suiker, vanillesuiker en kaneel door elkaar kloppen.
Gelatine goed uitknijpen en al mixend door de kwarkmassa mengen.
3 eetlepels fijngesneden mandarijnen (goed uitgelekt) ook door de massa mengen.
Slagroom door de kwarkmassa spatelen.
Taart minimaal 3 uur koud wegzetten.
Taart versieren met restant goed uitgelekte mandarijnen. (zie foto)
Rand versieren met restant (50 gram) verkruimelde speculaasjes (zie foto)
Taartgelei uit het zakje mengen met 2 afgestreken eetlepels suiker.
250 ml vloeistof (mandarijnen-sap + likeur) bij gedeelten door de taartgelei en suiker mengen.
Aan de kook brengen en heel even laten koken.
Van het vuur af met een eetlepel verdelen over de mandarijnen op de taart.
Taart nog 30 minuten koud wegzetten en dan SMULLEN maar. !!
Afbeelding
Aantal personen
16.00
Aantal stuks
0.00
Vertel iets leuks over dit recept
Een taart die op Sinterklaasavond niet misstaat. Weer eens iets anders dan banketletter en gevulde speculaas (ook heel lekker natuurlijk!).
Voor deze kwarktaart heb ik een bodem van biscuitdeeg gebakken. Door het biscuitdeeg heb ik verkruimelde speculaasjes gemengd. (zie recept hieronder).
Je kunt ook een "koude"bodem maken van 200 grm verkruimelde speculaasjes mengen met 120 gram gesmolten boter. De met bakpapier beklede bodem hiermee bedekken en plm 1 uur in de koelkast laten opstijven en dan verder mijn recept voor de vulling volgen.
Dit is een eigen recept ontstaan uit een combinatie van verschillende andere taartrecepten.
Ik heb de taart gebakken voor de koffiemiddag in het verzorgingstehuis waar mijn man en ik als vrijwilliger werken. De taart viel erg in de smaak.
Voor deze kwarktaart heb ik een bodem van biscuitdeeg gebakken. Door het biscuitdeeg heb ik verkruimelde speculaasjes gemengd. (zie recept hieronder).
Je kunt ook een "koude"bodem maken van 200 grm verkruimelde speculaasjes mengen met 120 gram gesmolten boter. De met bakpapier beklede bodem hiermee bedekken en plm 1 uur in de koelkast laten opstijven en dan verder mijn recept voor de vulling volgen.
Dit is een eigen recept ontstaan uit een combinatie van verschillende andere taartrecepten.
Ik heb de taart gebakken voor de koffiemiddag in het verzorgingstehuis waar mijn man en ik als vrijwilliger werken. De taart viel erg in de smaak.
Ingrediënten
Biscuitdeeg:
3 eieren
100 gram suiker
1 zakje vanillepuddingpoeder van 37 gram (of custardpoeder), dit
aanvullen met bloem tot 100 gram
50 gram speculaasjes
boter en bloem voor de springvorm van 26 c. doorsnede
Vulling:
3 blikjes mandarijnen + deel sap (250ml)
8 blaadjes gelatine
250 gram slagroom
250 gram mascarpone of roomkaas light
250 gram magere kwark
2 eetlepels vloeibare honing
75 gram + 2 eetlepels suiker
1 zakje vanillesuiker
1 afgestreken theelepels gemalen kaneel
50 gram speculaasjes
1 zakje heldere taartgelei
2 tot 3 eetlepels sinaasappellikeur bijv. Grand Marnier
3 eieren
100 gram suiker
1 zakje vanillepuddingpoeder van 37 gram (of custardpoeder), dit
aanvullen met bloem tot 100 gram
50 gram speculaasjes
boter en bloem voor de springvorm van 26 c. doorsnede
Vulling:
3 blikjes mandarijnen + deel sap (250ml)
8 blaadjes gelatine
250 gram slagroom
250 gram mascarpone of roomkaas light
250 gram magere kwark
2 eetlepels vloeibare honing
75 gram + 2 eetlepels suiker
1 zakje vanillesuiker
1 afgestreken theelepels gemalen kaneel
50 gram speculaasjes
1 zakje heldere taartgelei
2 tot 3 eetlepels sinaasappellikeur bijv. Grand Marnier
Hulpmiddelen & keukengerei
Bakpapier
mixer
zeef
spingvorm van 26 cm doorsnede
mixer
zeef
spingvorm van 26 cm doorsnede
Leuke tips
Maak je de taart liever alcoholvrij? Laat de likeur dan weg en gebruik wat meer van het mandarijnenvocht.
In plaats van gewone speculaas is amandelspeculaas misschien nog lekkerder.
In plaats van mascarpone kun je heel goed roomkaas light gebruiken waardoor de taart veel minder calorieën bevat.
In plaats van gewone speculaas is amandelspeculaas misschien nog lekkerder.
In plaats van mascarpone kun je heel goed roomkaas light gebruiken waardoor de taart veel minder calorieën bevat.
Bereidingstijd
10-20 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
1474975
Homepage ID
886977
Teller
44
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Notenvrij
Sojavrij
Histaminevrij
Gelegenheid