Bereidingswijze
Knip 35 schermen van de vlier die volop bloeien en goed geuren, moeten niet overrijp zijn. Knip zo kort mogelijk onder de bloemscherm af zodat zo weinig mogelijk steel wordt meegenomen. Leg dit in de emmer of grote pan en overgiet het met 3 liter koud water. Leg hierop het bord of soepbord zodanig op de bloemschermen dat deze geheel onder water komen te staan. Voorkom dat het bord gaat zinken. Zet het geheel minimaal 24 uur koel weg.
Volgende dag het vocht uit de emmer afgieten via een vergiet waarin een theedoek gelegd is. Vang dit vocht op in een grote pan. Pers de sinaasappels en de citroen uit en voeg dit ook via de theedoek aan het overige vocht toe.
Voeg nu alle suiker, vanille suiker en de citroenzuur al roerend aan het bloesemvocht toe terwijl je het aan de kook brengt. Zodra het vocht kookt en alle suiker is goed opgelost, kan deze hete siroop in de schone flessen gegoten worden met behulp van de soeplepel en de trechter.
Maak de flessen tot de rand toe goed gevuld, bij afkoeling krimpt namelijk de hoeveelheid siroop een beetje. Dit zorgt er tevens voor de flessen wat vacuum trekken. Zet hiervoor de flessen schuin of op de kop neer zodat de dop waarmee je afsluit ook goed verhit raakt. Dit dood eventuele nog aanwezige bacterien en schimmelsporen. Nog beter is de flessen en doppen goed schoonmaken in heet water, eventueel in een hete soda oplossing. Daarna goed omspoelen zodat ze klaar zijn voor gebruik.
De siroop is zo, op een koele donkere plaats maanden goed houdbaar. Voor gebruik de siroop verdunnen met ijskoud water. Een heerlijke frisse drank voor op warme zomerdagen.
Volgende dag het vocht uit de emmer afgieten via een vergiet waarin een theedoek gelegd is. Vang dit vocht op in een grote pan. Pers de sinaasappels en de citroen uit en voeg dit ook via de theedoek aan het overige vocht toe.
Voeg nu alle suiker, vanille suiker en de citroenzuur al roerend aan het bloesemvocht toe terwijl je het aan de kook brengt. Zodra het vocht kookt en alle suiker is goed opgelost, kan deze hete siroop in de schone flessen gegoten worden met behulp van de soeplepel en de trechter.
Maak de flessen tot de rand toe goed gevuld, bij afkoeling krimpt namelijk de hoeveelheid siroop een beetje. Dit zorgt er tevens voor de flessen wat vacuum trekken. Zet hiervoor de flessen schuin of op de kop neer zodat de dop waarmee je afsluit ook goed verhit raakt. Dit dood eventuele nog aanwezige bacterien en schimmelsporen. Nog beter is de flessen en doppen goed schoonmaken in heet water, eventueel in een hete soda oplossing. Daarna goed omspoelen zodat ze klaar zijn voor gebruik.
De siroop is zo, op een koele donkere plaats maanden goed houdbaar. Voor gebruik de siroop verdunnen met ijskoud water. Een heerlijke frisse drank voor op warme zomerdagen.
Aantal personen
75.00
Vertel iets leuks over dit recept
Heb op internet gezocht naar meerdere recepten vlierbloesem siroop en hieruit de beste opties gehaald zoals ik denk dat een vlierbloesem limonade zou moeten smaken.
Ingrediënten
35 bloesemschermen van de vlier, deze moeten vers zijn en volop in bloei staan, maar niet te ver heen zijn.
3 liter water
1 citroen
2 sinaasappels
3 zakjes vanillesuiker
3 kg. suiker.
60 gram citroenzuur.
3 liter water
1 citroen
2 sinaasappels
3 zakjes vanillesuiker
3 kg. suiker.
60 gram citroenzuur.
Hulpmiddelen & keukengerei
1 grote emmer of pan
1 vergiet
1 theedoek
1 bord of soepbord dat de emmer of pan grotendeels afsluit.
1 grote pan waarin minimaal 5 tot 6 liter in past.
voldoende schone uitgekookte flessen met dop om 5 a 6 liter siroop in op te vangen.
trechter
grote diepe soepopschep lepel
houten pollepel
1 vergiet
1 theedoek
1 bord of soepbord dat de emmer of pan grotendeels afsluit.
1 grote pan waarin minimaal 5 tot 6 liter in past.
voldoende schone uitgekookte flessen met dop om 5 a 6 liter siroop in op te vangen.
trechter
grote diepe soepopschep lepel
houten pollepel
Leuke tips
Serveertip: Verdun de siroop met ijskoud water en eventueel met een ijsklontje in een glas en versier de rand van het glas met een schijfje citroen of sinaasappel..
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Europees
Soort gerecht / gang
Niet-alcoholische dranken
Recept ID
1461083
Homepage ID
1949403
Teller
199
Drank
Uit
Bookmarked
2
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Gelegenheid