Bereidingswijze
Japanse gemarineerde eieren:
Snijd de gember inclusief schil in dunne plakjes. rijg nu de plakjes aan je rollade touw , ze moeten er
later uit en dat is zon kl..e werk dat dit veel beter werkt.
Doe de plakjes gember, water, sake, mirin, honing, suiker, sojasauzen in een ruime steelpan en breng
het geheel aan de kook. Let op, dat het geheel niet overkookt. Haal de pan van het vuur, laat het geheel afkoelen en zet opzij.
Breng een pan ruim water aan de kook.
Kook de eieren exact 7 minuten. Haal ze na 7 minuten uit het water en laat ze onmiddellijk schrikken onder stromend koud water. Pel ze zeer voorzichtig (want ze zijn nog redelijk zacht van binnen) en zet apart.
Schenk de afgekoelde saus inclusief de plakjes gember in een middelgroot potje en doe de eieren erbij.
Laat dit geheel op een koele en donkere plek een uur of 5 staan en verwijder daarna de plakjes gember.
Schroef vervolgens de deksel op de pot en laat het geheel een nacht marineren in de koelkast. Na een
hele nacht te hebben gemarineerd, nemen de eieren alle smaken op en gaan ze hartig en zoetig smaken.
Verwijder de eieren uit de marinade, snijdt ze doormidden en schep er wat uitgelekte krab op.
Hoisin gehaktballen:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet het opzij. Klop in een
kom het ei los en voeg vervolgens de sesamolie toe. Voeg daarna het gehakt, het knoflook, de gember en
de lente-uien toe. Meng ze goed door elkaar en voeg tenslotte het paneermeel toe. Meng nogmaals alles
goed door elkaar. Draai de gehaktballen in kleine ballen van 3 cm. Plaats ze op de bakplaat en bak ze
gedurende 12 minuten of tot ze gaar zijn.
Hoisinmix
Meng in een kleine kom de hoisinsaus, de rijstazijn, de sojasaus, de sesamolie, het knoflook en de gember. Dip de gehaktballen in de hoisinmix en besprenkel ze met sesamzaden en lente-ui
Gebakken dimsum
Pureer het vlees samen met spek, paksoi, bouillon, zout, 2 tl sojasaus en sesamolie. Steek uit de wontonvellen cirkels van circa 9 cm doorsnede en verdeel hierover de vleesvulling. Knijp de deegvellen dicht als halve maantjes en maak plooitjes in de bovenkant. Wrijf een grote koekenpan met anti-aanbaklaag dun in met arachideolie. Leg de dimsum naast elkaar in de pan en schenk er zoveel water bij tot er ongeveer 1/2 cm water in de pan zit. Dek de pan af en kook de dimsum op middelhoog vuur 3-5 min. tot het water voor een groot deel verdampt is. Laat de pan daarna onafgedekt op het vuur staan tot al het vocht verdampt is en de dimsum een sissend geluid maakt. De dimsum heeft nu een bruin gebakken onderkant.
Meng mayonaise en wasabi. Meng lente-ui met de rest van de sojasaus. Serveer beide sauzen bij de dimsum
garnalenbal gevuld met kwartelei :
Breng in een steelpan de kwarteleieren tot kook, zodra het water gaat koken draai het vuur omlaag en
laat ze hard koken in 5 minuten. Haal de eieren van het vuur en laat ze schrikken in koud water. Pel de
eieren en zet ze opzij. Snijd de waterkastanjes in dunne plakken en hak ze vervolgens ook fijn.
hak de garnalen fijn. Voeg de waterkastanjes, de lente-uien, de gember, de sojasaus, de rijstwijn, de
suiker, de sesamolie, de witte peper, het ei en het aardappelzetmeel toe. Meng alles goed doorelkaar en
maak er één grote bal van. Pak het garnalenmengsel met beide handen vast en gooi ter hoogte van 10 cm
de bal weer terug in de kom. Herhaal dit ongeveer 50 keer. Het gooien zorgt ervoor dat het mengsel
elastisch en tegelijkertijd ook luchtig en zacht wordt.
Schep steeds 1 eetlepel garnalenmengsel uit de kom en maak er ballen van . Neem een bal in je handen en
druk het ei in het garnalenmengsel. Bedek het ei geheel met het garnalenmengsel.
Haal de garnalenbal vervolgens door de panko. Zorg ervoor dat de bal geheel is bedekt met panko.
Herhaal dit met de rest van de garnalenballen. Verwarm de frituurpan naar 170 graden en frituur de
garnalenballen in kleine hoeveelheden gedurende 3 à 4 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveer de garnalenballen met zoetzure saus of Japanse mayonaise.
Jiao zi (Chinese dumplings)
Bereidingswijze
Snijd het vlees in stukken van 1 cm en hak ze vervolgens fijn. Was de Shanghai pakchoi en dep deze goed droog met keukenpapier. Snijd de groenten eerst in smalle repen en vervolgens in kleine stukken. Zet ze opzij. Meng in een kom de suiker, de witte peper, het water, de rijstwijn, de sesamolie, de oestersaus, de kippenbouillonpoeder en de twee
sojasauzen. Voeg vervolgens de marinade toe in het gehakt. Doe het maiszetmeel erbij. Roer in één richting totdat alle ingrediënten goed zijn vermengd. Meng tenslotte de paksoi, de lente-uien, de gember en de knoflook erin.
Dumplings vouwen:
Neem een deegvel in je hand en plaats één theelepel vulling in het midden van het deegvel. Bestrijk de
rand met een beetje water met behulp van de bolle kant van je theelepel.
Vouw het deegvel in een maanvorm en druk het in het midden stevig dicht. Pak aan één kant een klein stuk van het deegvel en vouw richting het midden toe en druk stevig aan. Herhaal dit 2 à 3 keer afhankelijk van de omvang van het vel.
Breng water aan de kook en kook de dumplings per tien stuks gedurende 10 minuten in kokend water.
Dipsaus:
meng 2 eetlepels lichte sojasaus, 1 eetlepel sesamolie, 1 theelepel geroosterde sesamzaden
Voor een pikante dipsaus voeg 1 theelepel chili olie toe
Snijd de gember inclusief schil in dunne plakjes. rijg nu de plakjes aan je rollade touw , ze moeten er
later uit en dat is zon kl..e werk dat dit veel beter werkt.
Doe de plakjes gember, water, sake, mirin, honing, suiker, sojasauzen in een ruime steelpan en breng
het geheel aan de kook. Let op, dat het geheel niet overkookt. Haal de pan van het vuur, laat het geheel afkoelen en zet opzij.
Breng een pan ruim water aan de kook.
Kook de eieren exact 7 minuten. Haal ze na 7 minuten uit het water en laat ze onmiddellijk schrikken onder stromend koud water. Pel ze zeer voorzichtig (want ze zijn nog redelijk zacht van binnen) en zet apart.
Schenk de afgekoelde saus inclusief de plakjes gember in een middelgroot potje en doe de eieren erbij.
Laat dit geheel op een koele en donkere plek een uur of 5 staan en verwijder daarna de plakjes gember.
Schroef vervolgens de deksel op de pot en laat het geheel een nacht marineren in de koelkast. Na een
hele nacht te hebben gemarineerd, nemen de eieren alle smaken op en gaan ze hartig en zoetig smaken.
Verwijder de eieren uit de marinade, snijdt ze doormidden en schep er wat uitgelekte krab op.
Hoisin gehaktballen:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet het opzij. Klop in een
kom het ei los en voeg vervolgens de sesamolie toe. Voeg daarna het gehakt, het knoflook, de gember en
de lente-uien toe. Meng ze goed door elkaar en voeg tenslotte het paneermeel toe. Meng nogmaals alles
goed door elkaar. Draai de gehaktballen in kleine ballen van 3 cm. Plaats ze op de bakplaat en bak ze
gedurende 12 minuten of tot ze gaar zijn.
Hoisinmix
Meng in een kleine kom de hoisinsaus, de rijstazijn, de sojasaus, de sesamolie, het knoflook en de gember. Dip de gehaktballen in de hoisinmix en besprenkel ze met sesamzaden en lente-ui
Gebakken dimsum
Pureer het vlees samen met spek, paksoi, bouillon, zout, 2 tl sojasaus en sesamolie. Steek uit de wontonvellen cirkels van circa 9 cm doorsnede en verdeel hierover de vleesvulling. Knijp de deegvellen dicht als halve maantjes en maak plooitjes in de bovenkant. Wrijf een grote koekenpan met anti-aanbaklaag dun in met arachideolie. Leg de dimsum naast elkaar in de pan en schenk er zoveel water bij tot er ongeveer 1/2 cm water in de pan zit. Dek de pan af en kook de dimsum op middelhoog vuur 3-5 min. tot het water voor een groot deel verdampt is. Laat de pan daarna onafgedekt op het vuur staan tot al het vocht verdampt is en de dimsum een sissend geluid maakt. De dimsum heeft nu een bruin gebakken onderkant.
Meng mayonaise en wasabi. Meng lente-ui met de rest van de sojasaus. Serveer beide sauzen bij de dimsum
garnalenbal gevuld met kwartelei :
Breng in een steelpan de kwarteleieren tot kook, zodra het water gaat koken draai het vuur omlaag en
laat ze hard koken in 5 minuten. Haal de eieren van het vuur en laat ze schrikken in koud water. Pel de
eieren en zet ze opzij. Snijd de waterkastanjes in dunne plakken en hak ze vervolgens ook fijn.
hak de garnalen fijn. Voeg de waterkastanjes, de lente-uien, de gember, de sojasaus, de rijstwijn, de
suiker, de sesamolie, de witte peper, het ei en het aardappelzetmeel toe. Meng alles goed doorelkaar en
maak er één grote bal van. Pak het garnalenmengsel met beide handen vast en gooi ter hoogte van 10 cm
de bal weer terug in de kom. Herhaal dit ongeveer 50 keer. Het gooien zorgt ervoor dat het mengsel
elastisch en tegelijkertijd ook luchtig en zacht wordt.
Schep steeds 1 eetlepel garnalenmengsel uit de kom en maak er ballen van . Neem een bal in je handen en
druk het ei in het garnalenmengsel. Bedek het ei geheel met het garnalenmengsel.
Haal de garnalenbal vervolgens door de panko. Zorg ervoor dat de bal geheel is bedekt met panko.
Herhaal dit met de rest van de garnalenballen. Verwarm de frituurpan naar 170 graden en frituur de
garnalenballen in kleine hoeveelheden gedurende 3 à 4 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveer de garnalenballen met zoetzure saus of Japanse mayonaise.
Jiao zi (Chinese dumplings)
Bereidingswijze
Snijd het vlees in stukken van 1 cm en hak ze vervolgens fijn. Was de Shanghai pakchoi en dep deze goed droog met keukenpapier. Snijd de groenten eerst in smalle repen en vervolgens in kleine stukken. Zet ze opzij. Meng in een kom de suiker, de witte peper, het water, de rijstwijn, de sesamolie, de oestersaus, de kippenbouillonpoeder en de twee
sojasauzen. Voeg vervolgens de marinade toe in het gehakt. Doe het maiszetmeel erbij. Roer in één richting totdat alle ingrediënten goed zijn vermengd. Meng tenslotte de paksoi, de lente-uien, de gember en de knoflook erin.
Dumplings vouwen:
Neem een deegvel in je hand en plaats één theelepel vulling in het midden van het deegvel. Bestrijk de
rand met een beetje water met behulp van de bolle kant van je theelepel.
Vouw het deegvel in een maanvorm en druk het in het midden stevig dicht. Pak aan één kant een klein stuk van het deegvel en vouw richting het midden toe en druk stevig aan. Herhaal dit 2 à 3 keer afhankelijk van de omvang van het vel.
Breng water aan de kook en kook de dumplings per tien stuks gedurende 10 minuten in kokend water.
Dipsaus:
meng 2 eetlepels lichte sojasaus, 1 eetlepel sesamolie, 1 theelepel geroosterde sesamzaden
Voor een pikante dipsaus voeg 1 theelepel chili olie toe
Afbeelding
Aantal personen
8.00
Vertel iets leuks over dit recept
aangezien retro weer hip is besluiten mijn vrienden ook weer te gaan fonduen met sinterklaas , maar dan gezonder ,namelijk chinees ,das met bouillon dus.
( je kunt gerust ook mini frikandelletjes en slavinkjes toevoegen , en met alle sausjes is het waarschijnlijk niet zo gezond :) )
maar om in de sfeer te blijven regel ik de hapjes erbij.
ze zijn allemaal van te voren te maken.
( je kunt gerust ook mini frikandelletjes en slavinkjes toevoegen , en met alle sausjes is het waarschijnlijk niet zo gezond :) )
maar om in de sfeer te blijven regel ik de hapjes erbij.
ze zijn allemaal van te voren te maken.
Ingrediënten
Japanse gemarineerde eieren:
500 ml. water
2 x 6 cm. stukjes gember
250 ml. sake
250 ml. mirin ( zoete sake )
7 eetlepels honing
1 eetlepel kristal suiker
125 ml. sojasaus dark
125 ml. sojasaus light
6 medium sized eieren ( 2 extra mocht het pellen mislukken )
blikje krab
Hoisin gehaktballen
Recept voor 13 stuks
Ingrediënten
300 gram rundergehakt
1 tl geroosterde sesamolie
125 gr.paneermeel
¼ tl gember
1 groot ei
2 tenen knoflook fijngesneden
2 lente-uien fijngesneden en 1 handvol voor garnering
Sesamzaden voor garnering
Hoisinsaus
1 tl suiker
125 ml. zoete hoisinsaus
1 el sojasaus
1 tl sesamolie
2 tenen knoflook
½ tl gember
Gebakken dimsum
Nodig voor ongeveer 20 stuks
150 g mager varkensvlees of garnalen
20 g vet spek, in blokjes van 2 mm
50 g paksoi (het groene blad), fijngesneden
5 el gevogeltebouillon
1/2 tl zout
3/4 dl lichte Chinese sojasaus
1 tl sesamolie
20 wontonvellen (toko, diepvries)
arachideolie
60 g mayonaise
mespuntje wasabi
2 lente-uitjes, fijngesneden
Garnalenbal gevuld met kwartelei
500 gram gepelde garnalen (fijngemalen)
8 waterkastanjes *
½ lente-ui (fijngesneden)
½ tl gember (geraspt)
1 tl shaoxing rijstwijn
¼ tl sesamolie
Snufje gemalen zwarte peper
1 ei
Japans paneermeel (panko)
2 pakken kwarteleieren (hardgekookt)
2 tl aardappelzetmeel
½ tl suiker
Jiao zi (Chinese dumplings)
Recept voor 40 dumplings
300 gram varkensvlees
1 el koud water
1 tl suiker
2 pakken kant-en-klare dumplingvellen ( toko )
200 gram Shanghai ( anders gewone ) pakchoi (fijngesneden)
1 tl maiszetmeel
1 snufje witte peper
1 el Shaoxing rijstwijn
1 tl donkere sojasaus
1 tl lichte sojasaus
1 el oestersaus
½ tl kippenbouillonpoeder
2 el sesamolie
2 lente-uien (fijngesneden)
1 tl geraspte gember
1 teentje knoflook (fijngesneden)
500 ml. water
2 x 6 cm. stukjes gember
250 ml. sake
250 ml. mirin ( zoete sake )
7 eetlepels honing
1 eetlepel kristal suiker
125 ml. sojasaus dark
125 ml. sojasaus light
6 medium sized eieren ( 2 extra mocht het pellen mislukken )
blikje krab
Hoisin gehaktballen
Recept voor 13 stuks
Ingrediënten
300 gram rundergehakt
1 tl geroosterde sesamolie
125 gr.paneermeel
¼ tl gember
1 groot ei
2 tenen knoflook fijngesneden
2 lente-uien fijngesneden en 1 handvol voor garnering
Sesamzaden voor garnering
Hoisinsaus
1 tl suiker
125 ml. zoete hoisinsaus
1 el sojasaus
1 tl sesamolie
2 tenen knoflook
½ tl gember
Gebakken dimsum
Nodig voor ongeveer 20 stuks
150 g mager varkensvlees of garnalen
20 g vet spek, in blokjes van 2 mm
50 g paksoi (het groene blad), fijngesneden
5 el gevogeltebouillon
1/2 tl zout
3/4 dl lichte Chinese sojasaus
1 tl sesamolie
20 wontonvellen (toko, diepvries)
arachideolie
60 g mayonaise
mespuntje wasabi
2 lente-uitjes, fijngesneden
Garnalenbal gevuld met kwartelei
500 gram gepelde garnalen (fijngemalen)
8 waterkastanjes *
½ lente-ui (fijngesneden)
½ tl gember (geraspt)
1 tl shaoxing rijstwijn
¼ tl sesamolie
Snufje gemalen zwarte peper
1 ei
Japans paneermeel (panko)
2 pakken kwarteleieren (hardgekookt)
2 tl aardappelzetmeel
½ tl suiker
Jiao zi (Chinese dumplings)
Recept voor 40 dumplings
300 gram varkensvlees
1 el koud water
1 tl suiker
2 pakken kant-en-klare dumplingvellen ( toko )
200 gram Shanghai ( anders gewone ) pakchoi (fijngesneden)
1 tl maiszetmeel
1 snufje witte peper
1 el Shaoxing rijstwijn
1 tl donkere sojasaus
1 tl lichte sojasaus
1 el oestersaus
½ tl kippenbouillonpoeder
2 el sesamolie
2 lente-uien (fijngesneden)
1 tl geraspte gember
1 teentje knoflook (fijngesneden)
Hulpmiddelen & keukengerei
diepe wok
keukenmachine
koekenpannen
kommen
schuimspaan
oven
grote pot met deksel
rollade touw en grote naald voor je gember
keukenmachine
koekenpannen
kommen
schuimspaan
oven
grote pot met deksel
rollade touw en grote naald voor je gember
Leuke tips
je kunt het eigeel van de Japanse eitjes ook mengen met de krab en wat wasabi mayo en als gevuld ei serveren.
eigenlijk kun je alle hapjes ook als bijgerechten maken voor een rijst tafel .
eigenlijk kun je alle hapjes ook als bijgerechten maken voor een rijst tafel .
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Aziatisch
Soort gerecht / gang
Borrelhapje
Recept ID
1457363
Homepage ID
2289241
Teller
271
Bron
diverse bronnen
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid