Bereidingswijze
-Meng in een kom het bakmeel met de suiker, koek- en speculaaskruiden en het zout.
-Snijd met 2 messen de boter erdoor tot een kruimelig deeg ontstaat.
-Kneed met koele handen het deeg snel tot een samenhangend deeg en vorm tot een bal.
-Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
-Vet de bakvorm in.
-Verwarm de oven voor op 170 °C.
-Doe de amandelspijs in een kom. Breek 1 ei boven de kom en kneed door de spijs.
-Bestuif het werkblad met bakmeel en rol met de deegroller ⅔ van het deeg uit tot een lap van 20 x 20 cm. Bekleed de bodem van de vorm met het deeg. Schep de spijs op het deeg, laat rondom een rand van 1 cm vrij.
Rol de rest van het deeg uit tot een lap van 20 x 20 cm en leg over de spijs. Druk de randen goed aan.
-Vorm met de garneeramandelen een mijter.
- Splits het andere ei, roer de eidooier los en bestrijk de speculaaskoek ermee.
-Bak ca. 35 min. in het midden van de oven.
-Snijd met 2 messen de boter erdoor tot een kruimelig deeg ontstaat.
-Kneed met koele handen het deeg snel tot een samenhangend deeg en vorm tot een bal.
-Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
-Vet de bakvorm in.
-Verwarm de oven voor op 170 °C.
-Doe de amandelspijs in een kom. Breek 1 ei boven de kom en kneed door de spijs.
-Bestuif het werkblad met bakmeel en rol met de deegroller ⅔ van het deeg uit tot een lap van 20 x 20 cm. Bekleed de bodem van de vorm met het deeg. Schep de spijs op het deeg, laat rondom een rand van 1 cm vrij.
Rol de rest van het deeg uit tot een lap van 20 x 20 cm en leg over de spijs. Druk de randen goed aan.
-Vorm met de garneeramandelen een mijter.
- Splits het andere ei, roer de eidooier los en bestrijk de speculaaskoek ermee.
-Bak ca. 35 min. in het midden van de oven.
Afbeelding
Aantal personen
16.00
Vertel iets leuks over dit recept
Wij gaan echt niet wachten tot Sint deze kruidige koek meebrengt. We bakken ‘m lekker zelf.
Ingrediënten
250 g zelfrijzend bakmeel
125 g donkerbruine basterdsuiker
1 el koek- en speculaaskruiden
1 mespunt zout
150 g boter
300 g amandelspijs
2 eieren
25 g garneeramandelen
125 g donkerbruine basterdsuiker
1 el koek- en speculaaskruiden
1 mespunt zout
150 g boter
300 g amandelspijs
2 eieren
25 g garneeramandelen
Leuke tips
Tip:
Je kunt ook een springvorm (Ø 24 cm) gebruiken.
Je kunt ook een springvorm (Ø 24 cm) gebruiken.
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Belgisch
Soort gerecht / gang
Tussendoortje
Recept ID
1457097
Homepage ID
1090993
Teller
23
Bron
AH be
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid