Bereidingswijze
Zet 2.5 liter koud water op met 4 tuinkruiden bouillonblokjes en breng voorzichtig aan de kook. Voeg dan de gedroogde spliterwten toe. Snijd schouderkarbonades dan in blokjes en voeg toe. Maak een kruidenbouquet met een stukje keukentouw van de laurierblaadjes, de tijm takjes en 2 stengeltjes lavas (= maggiplant). Verstop er de kruidnageltjes in, bind bij elkaar en laat meekoken zodat het smaak kan afgeven. Was alle groente en de groene kruiden. Snijd wortel julienne, prei in halve ringen, knolselderij in kleine blokjes en snipper de ui. Snijd dan alle bladkruiden, peterselie, selderij, lavas, bieslook enz... fijn. Bewaar in een bakje of vergiet. Als na ongeveer 2 uur de spliterwten gaar zijn het kruidenbouquet verwijderen. Breng nu weer aan de kook en voeg, al roerend, alle groente en kruiden toe. Laat alle groente 20 minuten garen. Gaar ondertussen de slagersrookworst in water van 80 graden (nooit laten koken). Proef soep en breng hoog op smaak met peper en zout en voeg als laatste voor iets meer pit een flinke scheut worchestersaus toe. Snijd rookworst in dunne plakjes en voeg met sap en al toe aan de soep. Resultaat is een litertje of 5 heerlijk stevige soep. Deze versie was zo erg lekker dat de pan in no time leeg was. Eet smakelijk!
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Met koud vriesweer opeens trek in heerlijke verse erwtensoep. Erwtensoep is helemaal niet zo moeilijk om te maken, maar het leuke is dat je met de smaken eindeloos kunt experimenteren en variƫren. Zelf ben ik gek op verse (tuin)kruiden want die kruidige smaken zijn heerlijk. Deze gezonde versie bomvol groente en groene kruiden (vol voedingsvezels en vitamines) heb ik bedacht en die smaken komen prima bij elkaar. Hij is ook slank want heb geen runderbouillon gebruikt. Je wilt niet weten hoeveel vet er in een vleesbouillonblokje zit. Probeer zelf hoe lekker deze versie is. ^O^
Ingrediƫnten
1 pak spliterwten 500 gr
2 laurierblaadjes
2 hele takjes tijm
2 kruidnagels
500 gr doorregen schouderkarbonade
4 blokjes tuinkruiden bouillon
2 dikke stengels prei
2 winterwortels
1 middelgrote ui
halve verse knolselderij, in kleine blokjes
1 bosje verse peterselie, fijngehakt
1 bos bladselderij, fijngehakt
1 bosje verse bieslook, fijngehakt
1 half bosje verse lavas (maggiplant), fijngehakt
1 el kervel, diepvries
1 flinke verse gelderse rookworst, slagerskwaliteit
1 scheut worchestersaus
vers gemalen zwarte peper
zeezout
2 laurierblaadjes
2 hele takjes tijm
2 kruidnagels
500 gr doorregen schouderkarbonade
4 blokjes tuinkruiden bouillon
2 dikke stengels prei
2 winterwortels
1 middelgrote ui
halve verse knolselderij, in kleine blokjes
1 bosje verse peterselie, fijngehakt
1 bos bladselderij, fijngehakt
1 bosje verse bieslook, fijngehakt
1 half bosje verse lavas (maggiplant), fijngehakt
1 el kervel, diepvries
1 flinke verse gelderse rookworst, slagerskwaliteit
1 scheut worchestersaus
vers gemalen zwarte peper
zeezout
Hulpmiddelen & keukengerei
Soeppan, snijplank, lepel, koksmes
Leuke tips
Lekker met koud weer met traditioneel roggebrood met katenspek en een mooi stevig glas rode wijn.
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Soep
Recept ID
1448557
Homepage ID
1987700
Teller
1825
Drank
Uit
Bookmarked
2
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Kippenei eiwitvrij
Notenvrij
Sojavrij
Gelegenheid