Bereidingswijze
Zorg dat alle ingrediënten vooraf afgewogen zijn, zodat het direct toegevoegd kan worden tijdens de voorbereiding van het deeg. Mix eerst op hoge snelheid roomboter met 100 gram fijne kristal suiker, 110 gram witte basterdsuiker en 2 thee lepels vanille suiker.
Nu moet de mixer op een lagere stand staan en voeg 250 gram extra fijne patentbloem en een snuf zout toe.
Het deeg wordt zwaarder nu. Dan mag 20 ml volle melk en 20 ml geklutst ei toe.
Als laatste mag de speculaaskruiden toegevoegd worden. Draai dit op een lage en/of medium snelheid totdat alle ingrediënten een geheel is geworden.
Voor dit recept kan je een boterkoek vorm gebruiken of een wegwerp aluminiumschaal van 22 cm. Smeer de bakvorm in met roomboter (bodem en rondom)
Neem een spatel en schep het deeg in de vorm. Strijk het daarna met een spatel de bovenkant glad.
Zodra de bovenkant glad gestreken is met een spatel, smeer de overgebleven geklutst ei. Zorg dat niet teveel op zit. Het resultaat daarvan is terug te zien wanneer de boterkoek uit de oven komt.
Zodra de bovenkant is ingesmeerd met ei, neem een vork en druk voorzichtig in het deeg. Hou de vork laag i.p.v. rechtop. Dit zorgt ervoor dat de banen zonder beschadiging op de boterkoek komt. Tussen de banen door, kan je het nog decoreren met halve amandeltjes. (Dit is optioneel)
Bak de speculaas boterkoek af in 25 tot 30 minuten! Nadat de baktijd om is, haal de speculaas boterkoek uit de oven en laat het volledig afkoelen!
Afbeelding
Aantal personen
8.00
Aantal stuks
1.00
Vertel iets leuks over dit recept
Speculaas boterkoek
Boterkoek is eigenlijk een oude bekende recept en bekend bij iedereen. Vanaf november tot het nieuwe jaar maken wij boterkoek met speculaaskruiden. Tijdens het maken van dit recept begint het al lekker te ruiken naar de speculaaskruiden. Vandaag der dag kan je overal speculaaskruiden kopen, maar niet alle merken zijn even lekker! Wij gebruiken de combinatie met karwijzaad, nootmuskaat en korianderzaad erbij. Deze variant smaakt naar ons mening wat lekkerder en ruikt ook overheerlijk. Ook is het belangrijk om de juiste verhoudingen in het deeg te zetten. Teveel kruiden is overheersend en te weinig, dan mis je net iets in je boterkoek. Ook adviseer ik om een smeuïge roomboter te gebruiken. Sommige goedkope roomboters zijn bij kamer temperatuur nog steeds hard. Daarom investeer ik wel in een water betere roomboter die wel zacht en smeuïg is.
Boterkoek is eigenlijk een oude bekende recept en bekend bij iedereen. Vanaf november tot het nieuwe jaar maken wij boterkoek met speculaaskruiden. Tijdens het maken van dit recept begint het al lekker te ruiken naar de speculaaskruiden. Vandaag der dag kan je overal speculaaskruiden kopen, maar niet alle merken zijn even lekker! Wij gebruiken de combinatie met karwijzaad, nootmuskaat en korianderzaad erbij. Deze variant smaakt naar ons mening wat lekkerder en ruikt ook overheerlijk. Ook is het belangrijk om de juiste verhoudingen in het deeg te zetten. Teveel kruiden is overheersend en te weinig, dan mis je net iets in je boterkoek. Ook adviseer ik om een smeuïge roomboter te gebruiken. Sommige goedkope roomboters zijn bij kamer temperatuur nog steeds hard. Daarom investeer ik wel in een water betere roomboter die wel zacht en smeuïg is.
Ingrediënten
Voor dit recept heb je nodig:
250 gram patisserie bloem of extra fijne patent bloem
250 gram roomboter (op kamertemperatuur)
snuf zout
100 gram fijne kristal suiker
120 gram witte basterd suiker
2 theelepels vanille suiker
20ml volle melk
20 ml geklutste ei (Wat je overhoudt, niet weggooien!)
1 tbsp (15 ml) + 2 tsp (10 ml) speculaaskruiden
Halve amandeltjes (Optioneel)
250 gram patisserie bloem of extra fijne patent bloem
250 gram roomboter (op kamertemperatuur)
snuf zout
100 gram fijne kristal suiker
120 gram witte basterd suiker
2 theelepels vanille suiker
20ml volle melk
20 ml geklutste ei (Wat je overhoudt, niet weggooien!)
1 tbsp (15 ml) + 2 tsp (10 ml) speculaaskruiden
Halve amandeltjes (Optioneel)
Hulpmiddelen & keukengerei
Boterkoek vorm of aluminium disposable schaal 22 cm
Kwast
Mixer
Kwast
Mixer
Leuke tips
Mijn voorbeeld is zonder halve amandeltjes gedecoreerd. Dit is omdat deze boterkoek voor iemand bestemd was die een noten allergie heeft. Ook is deze koek zonder spijs gemaakt. Je kan dit eventueel toevoegen!
* Voor meer bak instructies met uitleg en foto's, dat kunt u zien op mijn blogspot.
zie link cookiesanddoughemporium.blogspot.nl
* Voor meer bak instructies met uitleg en foto's, dat kunt u zien op mijn blogspot.
zie link cookiesanddoughemporium.blogspot.nl
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
1448055
Homepage ID
49821
Teller
3333
Drank
Uit
Bookmarked
8
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Vegetarisch
Gelegenheid