Spekkies zelf maken

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 03/15/2015 - 13:19
Bereidingswijze
Los de gelatine op in 120ml water.
Doe de kristalsuiker in een pan met 100ml water. Een rvs pan met zware bodem werkt goed.
Koken tot juiste moment. U kunt de juiste timing zelf bepalen op 1 van de 2 manieren:
1) Bal test: neem een ​​beetje siroop met behulp van een lepel. Doe de siroop in een beker koud water. Als u een taaie bal kan vormen van de stroop is het zover. Geen klont dan bent u te vroeg.
2) Met behulp van een thermometer: stoppen bij 115 graden Celsius (240 Fahrenheit)
Als de siroop klaar is, van het vuur halen en door de gelatine  roeren. Roer goed.
Zet de pan in een gootsteen vol koud water. Zodra handwarm, mixen met behulp van mixer.
Voeg een snufje zout en 1 theelepel vanille-extract toe. U kunt kleurstof toevoegen.
Mix op steeds snellere stand naarmate het luchtig en dik wordt, circa na 10 minuten.
Giet het mengsel op een bakplaat bestrooid met poedersuiker.
Bestrooi de bovenkant met poedersuiker.
Laat een nacht uitharden en snij in stukken. Rol elk stuk in poedersuiker.

Recept met glucose siroop
1. Bekleed een ovenschaal met aluminiumfolie en vet dit in met zonnebloemolie.
2. Doe 90ml water samen met de gelatine en vanille extract in een grote kom en laat de gelatine zacht worden.
3. Doe de suiker, zout, glucose-siroop en 90ml water in een steelpan met een dikke bodem. Breng dit mengsel met de deksel op de pan en zonder te roeren aan de kook. Zodra het kookt haal je de deksel eraf en laat je het koken zonder te roeren totdat het als je een druppeltje op een bordje doet en even in de koelkast zet zacht-hard is (beetje als een winegum), het is lastig om in te schatten maar dat duurt ongeveer 5 minuten.
4. Zet de mixer aan op medium in de kom met de gelatine en giet de siroop langzaam via de zijkant van de kom in de kom. Als alle siroop toegevoegd is, zet je de mixer op de hardste stand.
5. Mix totdat het een heel dik, wit en luchtig mengsel is geworden (het lijkt een beetje op hele dikke slagroom, klop-klop, marshmellow-fluff). Dit duurde bij mij wel 15 minuten, maar ik heb ook niet zo'n goede mixer 
6. Giet het mengsel in de ovenschaal en als je het leuk vind kun je een beetje mengsel achterhouden en er een druppeltje kleurstof indoen en dan op de rest gieten.
7. Laat het een hele nacht op kamertemperatuur staan.
8. Bestuif de bovenkant met veel poedersuiker.
9. Stort de ‘plak' op een snijplank en bestuif ook de onderkant met poedersuiker.
10. Snijdt de spekplak in stukjes met een groot glad mes en bestuif ook de zijkanten van de spekjes met poedersuiker.
11. Bewaar in een luchtdichte doos.
Afbeelding
Spekkies zelf maken
Aantal personen
6.00
Aantal stuks
20.00
Vertel iets leuks over dit recept
Kwam dit tegen op zelfmaak recepten en leek me gewoon leuk om het te proberen was wel veel werk
Ingrediënten
Eenvoudig recept 
zonder glucosestroop en zonder eiwit
120 ml water
20 g gelatine
500 g kristalsuiker
100 ml water
1 theelepel vanille-extract
1 snufje zout
poedersuiker

Recept met glucose siroop
zoals te lezen op http://debakparade.blogspot.com
140 gelatine (dat zijn 8! blaadjes van de Dr. Oetker)
90ml water
1,5 tl vanille-extract
290g suiker
90ml water
155ml glucose-siroop (zie recept hieronder)
1/4tl zout
evt. druppeltje kleurstof

Glucose-siroop
Nodig:
120g druivensuiker (van Zonnatura, is gewoon bij AH te krijgen)
150g water
Hoe maak je het:
1. Doe de druivensuiker en water in een steelpan met een dikke bodem.
2. Breng aan de kook
3. Laat 20 minuten zachtje koken.
4. Laat afkoelen
Hulpmiddelen & keukengerei
pan mixer schaal niet te diep en liefs langwerpig
Leuke tips
gebruik flink poedersuiker om plakken aan de schaal tegen te gaan veel succes
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Tussendoortje
Recept ID
1429549
Homepage ID
2319701
Teller
395
Bron
zelfmaak recepten
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
2
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
gonnie_lemmens
Gelegenheid