Bereidingswijze
Meng de kruiden, het zuiveringszout en de bloem. Doe vervolgens de rietsuiker, het anijsstaafje, de kleingesneden rozijnen, de honing/stroop, de yoghurt en het ei in een plastic bakje en roer deze door. Zet dit bakje 1 minuut in de magnetron. De suiker lost namelijk beter op als het lauw/warm is. Roer nogmaals goed door en meng het met de bloem. Meng het tot een gelijkmatig deeg.
Verwarm de oven voor op 220°C. Doe extra bloem op een snijplank en leg het deeg erop. Snij blokjes of draai balletjes van het deeg, met een grootte van 1 tot 1,5 cm. Rol deze door de bloem zodat ze niet aan elkaar blijven zitten. Leg deze op een bakplaat die bedekt is met bakpapier.
Zet de bakplaat in de oven. Draai de temperatuur meteen daarna terug tot 170°C en zet de timer op 17 minuten.
Als ze uit de oven komen, moeten ze even losgemaakt worden van elkaar. Het handigst doe je dat door ze allemaal in een koektrommel te doen en deze stevig te schudden.
Schud de koektrommel na een half uur nogmaals, en na een uur weer. Dit voorkomt dat de condens sommige pepernoten te nat maakt.
Verwarm de oven voor op 220°C. Doe extra bloem op een snijplank en leg het deeg erop. Snij blokjes of draai balletjes van het deeg, met een grootte van 1 tot 1,5 cm. Rol deze door de bloem zodat ze niet aan elkaar blijven zitten. Leg deze op een bakplaat die bedekt is met bakpapier.
Zet de bakplaat in de oven. Draai de temperatuur meteen daarna terug tot 170°C en zet de timer op 17 minuten.
Als ze uit de oven komen, moeten ze even losgemaakt worden van elkaar. Het handigst doe je dat door ze allemaal in een koektrommel te doen en deze stevig te schudden.
Schud de koektrommel na een half uur nogmaals, en na een uur weer. Dit voorkomt dat de condens sommige pepernoten te nat maakt.
Afbeelding
Aantal personen
1.00
Vertel iets leuks over dit recept
Ik bedoel van die zachtere veelhoekige bonken. Ze zijn maar een paar maanden per jaar in de winkels. Maar eten we ze omdat het bijna Sinterklaas is? Natuurlijk niet; we eten ze omdat ze lekker zijn! Dus hoe geven we het leven zin in de lange lange maanden dat ze niet verkrijgbaar zijn? Precies, we bakken ze zelf!
Ingrediënten
bloem: 225 gram
stroop of honing (niet te dik): 80 gram
rietsuiker: 85 gram
1 anijsstaafje (zakje poeder voor anijsmelk)
(eventueel) kleingesneden rozijnen: 30 gram
1 ei
yoghurt: 52 gram
zuiveringszout: 1,4 gram
anijs: 5 gram
kaneel: 3,4 gram
kardemom: 1,5 gram
piment: 1,4 gram
foelie: 0,5 gram
gemberpoeder: 0,2 gram
kruidnagel: 0,2 gram
stroop of honing (niet te dik): 80 gram
rietsuiker: 85 gram
1 anijsstaafje (zakje poeder voor anijsmelk)
(eventueel) kleingesneden rozijnen: 30 gram
1 ei
yoghurt: 52 gram
zuiveringszout: 1,4 gram
anijs: 5 gram
kaneel: 3,4 gram
kardemom: 1,5 gram
piment: 1,4 gram
foelie: 0,5 gram
gemberpoeder: 0,2 gram
kruidnagel: 0,2 gram
Keuken
Nederlands
Recept ID
1422406
Homepage ID
1955310
Smaak
Z
Teller
1612
Drank
Uit
Bookmarked
3
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
Omdat de kruiden en het zuiveringszout lastig af te wegen zijn in deze kleine hoeveelheden, meng ik deze in een grotere hoeveelheid en gebruik telkens 13 gram van dit kruidenmengsel.
Je kunt de rozijnen weglaten. Het klein snijden ervan is lastig en tijdrovend. Wie heeft tips om dit handiger/sneller te doen?
Het zuur van de yoghurt en het zuiveringszout doen het gisten. Eventueel kun je deze beide ingrediënten vervangen door 40 ml water en 8 gram bakpoeder.
Je kunt de rozijnen weglaten. Het klein snijden ervan is lastig en tijdrovend. Wie heeft tips om dit handiger/sneller te doen?
Het zuur van de yoghurt en het zuiveringszout doen het gisten. Eventueel kun je deze beide ingrediënten vervangen door 40 ml water en 8 gram bakpoeder.
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Gelegenheid