Bereidingswijze
- Lamsbout aanbraden in olijfolie.
- Citroensap, oregano, tijm, laurier toevoegen, peper & zout toevoegen.
- Als het vlees rondom een mooi bruin kleurtje heeft kan het in de voorverwarmde oven (180 graden - 3 uur)
- Citroensap, oregano, tijm, laurier toevoegen, peper & zout toevoegen.
- Als het vlees rondom een mooi bruin kleurtje heeft kan het in de voorverwarmde oven (180 graden - 3 uur)
Afbeelding
Aantal personen
5.00
Aantal stuks
0.00
Vertel iets leuks over dit recept
Dit is een recept met een roerige achtergrond.
Vroeger leefden er in de bergen van Griekenland en Cyprus rovers (Kleftes). Ze werden gevreesd omdat ze vlees (schapen en geiten) stalen.
Het gestolen vlees werd bereid in een goed verstopte en ingegraven kleioven.
De kleioven moest urenlang en soms zelfs dagenlang afgedicht zijn voordat het "Kleftiko" vlees gaar was.
De bereidingswijze is nog altijd hetzelfde. Je ziet dan ook overal in Cyprus de kleiovens staan alleen nu staan ze boven en niet meer onder de grond.
De meest bekende Kleftiko is van lamsvlees maar ook geitenvlees en rundsvlees worden gebruikt en soms zelf kip.
Omdat ik thuis geen kleioven heb staan heb ik het gewoon in de oven gemaakt. Gebruik wel een afgedekte schaal om het vlees goed sappig te houden.
Vaak wordt het geserveerd met gebakken aardappels maar deze Getomatiseerde-rode-pasta past er ook uitstekend bij.
Vroeger leefden er in de bergen van Griekenland en Cyprus rovers (Kleftes). Ze werden gevreesd omdat ze vlees (schapen en geiten) stalen.
Het gestolen vlees werd bereid in een goed verstopte en ingegraven kleioven.
De kleioven moest urenlang en soms zelfs dagenlang afgedicht zijn voordat het "Kleftiko" vlees gaar was.
De bereidingswijze is nog altijd hetzelfde. Je ziet dan ook overal in Cyprus de kleiovens staan alleen nu staan ze boven en niet meer onder de grond.
De meest bekende Kleftiko is van lamsvlees maar ook geitenvlees en rundsvlees worden gebruikt en soms zelf kip.
Omdat ik thuis geen kleioven heb staan heb ik het gewoon in de oven gemaakt. Gebruik wel een afgedekte schaal om het vlees goed sappig te houden.
Vaak wordt het geserveerd met gebakken aardappels maar deze Getomatiseerde-rode-pasta past er ook uitstekend bij.
Ingrediënten
- 1 kg lamsbout
- 2 uien
- 1 citroen (sap)
- 1 tl. oregano (of enkele verse takjes)
- 1 tl. tijm (of enkele verse takjes)
- 3 blaadjes laurier
- peper & zout
- olijfolie.
- 2 uien
- 1 citroen (sap)
- 1 tl. oregano (of enkele verse takjes)
- 1 tl. tijm (of enkele verse takjes)
- 3 blaadjes laurier
- peper & zout
- olijfolie.
Leuke tips
Met pasta of gebakken aardappelen
Ook een Griekse salade past hier uitstekend bij.
Ook een Griekse salade past hier uitstekend bij.
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Grieks
Soort gerecht / gang
Ovenschotel
Recept ID
1415008
Homepage ID
2066044
Teller
2667
Drank
Uit
Bookmarked
12
Aantal reacties
2
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Glutenvrij
Gelegenheid