Bereidingswijze
Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, het zout en de speculaaskruiden. Snij de boter in kleine stukjes en meng het door de bloem. Wrijf met de vingers van 1 hand het mengsel tot een fijn-kruimelig geheel. Kneed alles met een koele hand snel tot een samenhangend soepel deeg. Voeg als het iets te droog is 1-3 eetl melk toe. Maak van het deeg een bal en verpak deze strak in plasticfolie. Laat het deeg 2-3 dagen in de koelkast rusten zodat de speculaassmaak zich goed kan ontwikkelen.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Beleg de bakplaat met bakpapier. Bestuif een werkvlak met bloem en verdeel het deeg in 2 stukken, 1 iets groter dan de andere. Rol beide stukken deeg uit tot rechthoekige lappen van ongeveer 20 bij 30 cm (eentje iets groter). Rol de kleinste deeglap over de roller en leg hem ophet bakpapier.
Pers de citroen uit. Prak in een grote kom de amandelspijs los en meng er 2 eetl citroensap, de koffieroom en 2/3 van de losgeklopte eieren door. Verdeel de vulling gelijkmatig over het deeg op het bakpapier, houd 1 cm van de rand vrij. Dek de vulling af met de tweede deeglap en druk de randen tussen duim en wijsvinger tot een schullprand dicht.
Maak een ruitpatroon door met een scherp mes de speculaas 1mm in te snijden. Leg in elk vakje 1 amandel en druk ze iets in. Bestrijk de bovenkant met de rest van het ei. Bak de speculaas in het midden van de oven in 25-30 min. Laat de speculaas op de bakplaat,buiten de oven afkoelen.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Beleg de bakplaat met bakpapier. Bestuif een werkvlak met bloem en verdeel het deeg in 2 stukken, 1 iets groter dan de andere. Rol beide stukken deeg uit tot rechthoekige lappen van ongeveer 20 bij 30 cm (eentje iets groter). Rol de kleinste deeglap over de roller en leg hem ophet bakpapier.
Pers de citroen uit. Prak in een grote kom de amandelspijs los en meng er 2 eetl citroensap, de koffieroom en 2/3 van de losgeklopte eieren door. Verdeel de vulling gelijkmatig over het deeg op het bakpapier, houd 1 cm van de rand vrij. Dek de vulling af met de tweede deeglap en druk de randen tussen duim en wijsvinger tot een schullprand dicht.
Maak een ruitpatroon door met een scherp mes de speculaas 1mm in te snijden. Leg in elk vakje 1 amandel en druk ze iets in. Bestrijk de bovenkant met de rest van het ei. Bak de speculaas in het midden van de oven in 25-30 min. Laat de speculaas op de bakplaat,buiten de oven afkoelen.
Aantal personen
20.00
Ingrediƫnten
* 1 citroen
* 4 eetl koffieroom
* 2 eieren losgeklopt
*50 gr blanke amandelen
voor het deeg:
* 500 gr zelfrijzend bakmeel
* 250 gr bruine basterdsuiker
* 0.5 theel zout
* 25 eetl speculaaskruiden
* 350 gr koude roomboter
* 1-3 eetl melk
* 4 eetl koffieroom
* 2 eieren losgeklopt
*50 gr blanke amandelen
voor het deeg:
* 500 gr zelfrijzend bakmeel
* 250 gr bruine basterdsuiker
* 0.5 theel zout
* 25 eetl speculaaskruiden
* 350 gr koude roomboter
* 1-3 eetl melk
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
1396445
Homepage ID
1963755
Smaak
Z
Teller
899
Bron
tip culinair bijlage maart 2005
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
Neem kant en klare amandelspijs of maak zelf
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Vegetarisch
Gelegenheid