Bereidingswijze
Maak van het gehakt (neem ongeveer 500 gram voor 20 hapjes) een bol. Maak hierin een kuiltje, breek er een eitje in en kneed het geheel, eventueel samen met het kopje water of melk, goed door elkaar. Er hoeft in principe geen paneermeel gebruikt te worden als je een kruidenmix gebruikt omdat het paneermeel daar al in zit. Maak na het kneden weer een bol van de gehaktmassa.
Vorm van de bol 5 kleine bolletjes. Dit zijn de basisbollen. Van elke basisbol maken we straks dus 4 hapjes. Een basisbol weegt ongeveer 100 gram. Hou hier straks rekening mee.
De basisbollen moeten nog op smaak worden gebracht door middel van gehaktkruiden. Kies uit onderstaande lijst (en afhankelijk van verkrijgbaarheid!) 5 verschillende gehaktkruiden. Zoek daarbij echte contrasten op (Saté en Italiaans bijvoorbeeld), neem 5 totaal willekeurige zakjes of kies een bepaalde thema (landen, smaken, regio`s). Kijk in de winkel ook even iets verder in het rek en meng bijvoorbeeld eens nasi- of bami kruiden in het gehakt.
Strooi dus per basisbol van 100 gram naar rato de aangegeven hoeveelheid kruiden (staat op het zakje) en kneed dit goed door. Vorm van de basisbol vervolgens 4 kleinere bollen.
Leg op een helft van elk bladerdeeglapje een kleine bol en druk deze enigszins plat. Zorg ervoor dat de kanten niet bedekt worden. Bestrijk de randjes met losgeklopt ei en vouw de andere helft van het bladerdeeglapje er over heen. Druk de naden goed dicht met de achterkant van een theelepel of de tanden van een vork (TIP: een klein behangrollertje doet ook wonderen! Schaf er een aan voor de keuken!). Leg de pakketjes vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk de bovenzijde met geklutst ei. Naar keuze kan er ook nog maan- of sesamzaad op gestrooid worden.
Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de gehaktpakketjes in 20-25 minuten goudbruin.
Vorm van de bol 5 kleine bolletjes. Dit zijn de basisbollen. Van elke basisbol maken we straks dus 4 hapjes. Een basisbol weegt ongeveer 100 gram. Hou hier straks rekening mee.
De basisbollen moeten nog op smaak worden gebracht door middel van gehaktkruiden. Kies uit onderstaande lijst (en afhankelijk van verkrijgbaarheid!) 5 verschillende gehaktkruiden. Zoek daarbij echte contrasten op (Saté en Italiaans bijvoorbeeld), neem 5 totaal willekeurige zakjes of kies een bepaalde thema (landen, smaken, regio`s). Kijk in de winkel ook even iets verder in het rek en meng bijvoorbeeld eens nasi- of bami kruiden in het gehakt.
Strooi dus per basisbol van 100 gram naar rato de aangegeven hoeveelheid kruiden (staat op het zakje) en kneed dit goed door. Vorm van de basisbol vervolgens 4 kleinere bollen.
Leg op een helft van elk bladerdeeglapje een kleine bol en druk deze enigszins plat. Zorg ervoor dat de kanten niet bedekt worden. Bestrijk de randjes met losgeklopt ei en vouw de andere helft van het bladerdeeglapje er over heen. Druk de naden goed dicht met de achterkant van een theelepel of de tanden van een vork (TIP: een klein behangrollertje doet ook wonderen! Schaf er een aan voor de keuken!). Leg de pakketjes vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk de bovenzijde met geklutst ei. Naar keuze kan er ook nog maan- of sesamzaad op gestrooid worden.
Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de gehaktpakketjes in 20-25 minuten goudbruin.
Aantal personen
6.00
Vertel iets leuks over dit recept
Op een feestje doen bladerdeeghapjes het altijd goed. Kijk naar de worsten- en saucijzenbroodjes etc. Zeker wat later op de middag of avond als iedereen een beetje trek begint te krijgen. Verras je gasten door op dezelfde schaal een heleboel verschillende gehakthapjes te serveren.
Ingrediënten
(voor 20 stuks)
1 pakje bladerdeeg, diepvries
Ca. 500 gram rundergehakt of half- om half
1 eitje, (voor in het gehakt)
2 eitjes, (geklutst voor de naden en bovenop de pakketjes).
Gehaktkruiden of -mix (zie onder bij serveertips)
** 1 kopje melk of water
** peper en zout naar behoefte (maar eigenlijk niet nodig)
** maan- of sesamzaad
1 pakje bladerdeeg, diepvries
Ca. 500 gram rundergehakt of half- om half
1 eitje, (voor in het gehakt)
2 eitjes, (geklutst voor de naden en bovenop de pakketjes).
Gehaktkruiden of -mix (zie onder bij serveertips)
** 1 kopje melk of water
** peper en zout naar behoefte (maar eigenlijk niet nodig)
** maan- of sesamzaad
Hulpmiddelen & keukengerei
bakpapier, oven,
Leuke tips
Serveer warm of koud. Opwarmen kan natuurlijk ook (bijvoorbeeld in de mini-oven). Als je toch de verschillende hapjes uit elkaar wilt halen, maak dan per soort een afwijkende vorm (rond, vierkant, driehoek, rechthoekig) of strooi er verschillende toppings over voor ze de oven ingaan. Denk hierbij aan maan- en sesamzaad, karweizaad etc. of maak één of twee kleine inkepingen in de bovenkant, maak van een klein beetje bladerdeeg een figuurtje er oven op etc. Je gasten kunnen dan terugkomen voor dat ene specifieke hapje dat ze zo lekker vonden!
TIP: je kan ook variëren door een ander soort gehakt te nemen. Maak pakketjes met standaard gehaktkruiden, maar gebruik bijvoorbeeld runder-,varkens-, kip-, lams- en paardengehakt. De laatste twee kan je wat moeilijker krijgen, maar als de slager lamsvlees of paardenvlees verkoopt kan hij een lapje door de gehaktmolen draaien!
Kijk ook eens op het internet naar de diverse gehaktmixen die verkrijgbaar zijn. Bekende merken zijn o.a. Silvo en Verstegen. Alleen deze 2 merken hebben samen al 40 (!) (Silvo 10 en Verstegen 30) verschillende GEHAKTmixen in hun assortiment. En het is natuurlijk niet verboden eens te experimenten met andere kruidenmixen als Cajun of Japanse kruidenmixen, mixen voor lams- en varkensvlees, TexMex kruiden of kruiden voor gyros en shoarma. Kortom: het aantal mogelijkheden is bijna onbeperkt!
TIP: je kan ook variëren door een ander soort gehakt te nemen. Maak pakketjes met standaard gehaktkruiden, maar gebruik bijvoorbeeld runder-,varkens-, kip-, lams- en paardengehakt. De laatste twee kan je wat moeilijker krijgen, maar als de slager lamsvlees of paardenvlees verkoopt kan hij een lapje door de gehaktmolen draaien!
Kijk ook eens op het internet naar de diverse gehaktmixen die verkrijgbaar zijn. Bekende merken zijn o.a. Silvo en Verstegen. Alleen deze 2 merken hebben samen al 40 (!) (Silvo 10 en Verstegen 30) verschillende GEHAKTmixen in hun assortiment. En het is natuurlijk niet verboden eens te experimenten met andere kruidenmixen als Cajun of Japanse kruidenmixen, mixen voor lams- en varkensvlees, TexMex kruiden of kruiden voor gyros en shoarma. Kortom: het aantal mogelijkheden is bijna onbeperkt!
Bereidingstijd
30-60 min
Soort gerecht / gang
Borrelhapje
Recept ID
1391295
Homepage ID
1191841
Smaak
H
Teller
12390
Drank
Uit
Bookmarked
30
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
Op een feestje doen bladerdeeghapjes het altijd goed. Kijk naar de worsten- en saucijzenbroodjes etc. Zeker wat later op de middag of avond als iedereen een beetje trek begint te krijgen.
Bladerdeeghapjes maken is bijzonder eenvoudig en snel. Als basis ingrediënten gebruiken we half- om half of rundergehakt, een eitje, gehaktkruiden en uiteraard bladerdeeg. Dit laatste is het makkelijkst verwerkbaar als het uit de diepvries komt. Voor hartige hapjes hoef je overigens geen roomboterbladerdeeg te gebruiken.
Laat de bladerdeeg 10 minuutjes ontdooien en snij dan de plakjes (papiertjes verwijderen!) horizontaal of diagonaal door midden. Op die manier krijg je 20 lapjes bladerdeeg. Elk lapje wordt een mini-pakketje, dus uit 1 pakje bladerdeeg krijg je 20 hapjes.
Bladerdeeghapjes maken is bijzonder eenvoudig en snel. Als basis ingrediënten gebruiken we half- om half of rundergehakt, een eitje, gehaktkruiden en uiteraard bladerdeeg. Dit laatste is het makkelijkst verwerkbaar als het uit de diepvries komt. Voor hartige hapjes hoef je overigens geen roomboterbladerdeeg te gebruiken.
Laat de bladerdeeg 10 minuutjes ontdooien en snij dan de plakjes (papiertjes verwijderen!) horizontaal of diagonaal door midden. Op die manier krijg je 20 lapjes bladerdeeg. Elk lapje wordt een mini-pakketje, dus uit 1 pakje bladerdeeg krijg je 20 hapjes.
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Gelegenheid