Speculaaspop

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 11/19/2010 - 22:32
Bereidingswijze
Strooi bloem in een speculaasplank. Tik met de plank een paar keer op het werkvlak, zodat de bloem goed in de groefjes terechtkomt. Draai de plank dan om en schudt de overtollige bloem eruit. Maak van het deeg een rolletje ter grootte van de speculaasplank. Duw het deeg er een beetje in en rol het verder zachtjes uit met de deegroller of klop het deeg met de zijkant van je hand wat steviger in de plank. Snijd het overtollige deeg aan de randen van de plank af. Leg je hand op de deegplak en snijd met een broodmes in een zagende beweging onder je hand door, strak op de plank. Houd het mes hierbij schuin naar beneden gericht. Tik het deeg op de met Bake-O-Glide beklede bakplaat uit de speculaasplank. Vaak lukt het eerste speculaasje helemaal niet; de plank moet nog even `op gang komen`. Geef niet te gauw op: het volgende speculaasje gaat er waarschijnlijk prima uit. Versier de speculaaspop desgewenst met amandelen.
Bak de speculaas 20 à 25 minuten boven in de bakoven of op het rooster op de braadovenvloer met de koude plaat erboven. De exacte tijd ligt een beetje aan de dikte van de speculaas: dikke speculaas doet er wat langer over dan dunne. Laat de speculaas na het bakken even op de bakplaat liggen totdat hij stevig is en laat hem dan verder op een rooster afkoelen.
Afbeelding
Speculaaspop
Aantal personen
0.00
Vertel iets leuks over dit recept
Heerlijke speculaas
Ingrediënten
100 gram zachte boter
125 gram bruine basterdsuiker
¾ theelepel zout
½ dl karnemelk
250 gram bloem, bruinmeel of volkorenmeel
2 eetlepels speculaaskruiden
½ eetlepel bakpoeder
Hulpmiddelen & keukengerei
Speculaasplank
Leuke tips
stukjes amandel
Bereidingstijd
20-30 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Feestmaaltijd
Recept ID
1384140
Homepage ID
1958428
Smaak
Z
Teller
5209
Bron
Aga basiskookboek van Saskia Schepers
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
36
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
Meng de boter met de basterdsuiker en het zout tot een glad mengsel. Dit kan zowel met een houten lepel als met een keukenmachine. Roer de karnemelk erdoor. Meng de bloem met speculaaskruiden en bakpoeder en roer dit door het suiker-botermengsel. Kneed kort tot een samenhangend deeg dat niet meer aan de handen plakt. Is het deeg iets te nat, voeg dan wat bloem toe. Als het deeg nog geen bal vormt, voeg dan nog wat karnemelk toe (bijvoorbeeld bij volkorenmeel zul je waarschijnlijk iets meer vocht nodig hebben).
Verpak het deeg in plastic en laat het minimaal een half uur in de koelkast rusten. Heb je tijd om het een hele nacht te laten rusten, dan is dat nog beter: de smaak trekt dan goed door het deeg.
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
cookerathome
Gelegenheid