Bereidingswijze
160 g boter + extra om in te vetten
250 g C1000 patentbloem + extra om uit te rollen
zout
garneeramandelen, zakje à 55 g
150 g bruine basterdsuiker
1 el citroenrasp 1 tl bakpoeder
scharreleieren
2 el Halfvolle melk
1 pak(je) amandelspijs à 300 g
2 el speculaaskruiden
Meng de bloem met het bakpoeder, de suiker, de speculaaskruiden en een mespunt zout in een kom.
Snijd met 2 messen de boter erdoor tot een kruimelig mengsel. Voeg de melk toe en kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg verpakt in huishoudfolie ± 30 min. op een koele plaats rusten.
Meng het amandelspijs, 2 eieren en het citroenrasp toe goed door elkaar.
Verdeel het deeg in 2 gelijke porties. Rol elk portie op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ± 20x20 cm. Klop het overgebleven ei los. Bekleed de ingevette bakvorm met 1 lapje deeg. Bestrijk het met losgeklopt ei en verdeel het amandelmengsel erover.
Leg de andere deeglap erop en druk het deeg aan. Bestrijk het deeg met ei en verdeel de amandelen erover. Bestrijk met losgeklopt ei.
Bak de speculaas in de voorverwarmde oven (175 °C) in ± 40 minuten bruin en gaar. Laat het iets afkoelen en snijd het in stukjes.
250 g C1000 patentbloem + extra om uit te rollen
zout
garneeramandelen, zakje à 55 g
150 g bruine basterdsuiker
1 el citroenrasp 1 tl bakpoeder
scharreleieren
2 el Halfvolle melk
1 pak(je) amandelspijs à 300 g
2 el speculaaskruiden
Meng de bloem met het bakpoeder, de suiker, de speculaaskruiden en een mespunt zout in een kom.
Snijd met 2 messen de boter erdoor tot een kruimelig mengsel. Voeg de melk toe en kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg verpakt in huishoudfolie ± 30 min. op een koele plaats rusten.
Meng het amandelspijs, 2 eieren en het citroenrasp toe goed door elkaar.
Verdeel het deeg in 2 gelijke porties. Rol elk portie op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ± 20x20 cm. Klop het overgebleven ei los. Bekleed de ingevette bakvorm met 1 lapje deeg. Bestrijk het met losgeklopt ei en verdeel het amandelmengsel erover.
Leg de andere deeglap erop en druk het deeg aan. Bestrijk het deeg met ei en verdeel de amandelen erover. Bestrijk met losgeklopt ei.
Bak de speculaas in de voorverwarmde oven (175 °C) in ± 40 minuten bruin en gaar. Laat het iets afkoelen en snijd het in stukjes.
Afbeelding
Aantal personen
20.00
Hulpmiddelen & keukengerei
voorverwarmde oven op 175 gr.
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Nagerecht
Recept ID
1355902
Homepage ID
49821
Smaak
Z
Teller
270
Bron
een gezellige Sinterklaasavond
Drank
Uit
Bookmarked
2
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Gelegenheid