Bereidingswijze
amandelspijs:
Zet de amandelen op met ruim koud water en breng dit aan de kook. Doe de amandelen in een vergiet, spoel ze af met koud water, wrijf de bruine vliesjes eraf en droog de nootjes in een droge doek. (Gepelde amandelen gebruiken kan natuurlijk ook).
Maal de amandelen in een amandelmolen ,vleesmolen of rasp (niet in een keukenmachine, omdat er dan te veel olie vrijkomt).
Voeg de suiker, het ei, wat zout en evt. het citroensap toe en maal het nogmaals. Meng alles goed, zodat een smeuïge massa ontstaat.
amandelstaaf
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Ontdooi de bladerdeeg en leg de plakjes op elkaar, rol ze uit tot een rechthoek van ongeveer 30 x 30 cm. Snijd de lap doormidden en leg ze met de korte kanten weer tegen elkaar. Plak ze vast met wat water.
Klop het ei los en meng het goed met de amandelspijs en rol dit uit tot een lange worst die bijna dezelfde lengte heeft als je plak deeg.
Leg de spijs op het deeg en rol het deeg voorzichtig om de spijs en plak de rand weer vast met wat water.
Leg het gevulde deeg in de vorm of letter naar keuze op de bakplaat en houd de naad aan de onderkant (anders kan deze openbarsten tijdens het bakken).
Klop het tweede ei los en bestrijk hiermee het deeg en bak de letter in 30 à 40 min af in de oven.
Zet de amandelen op met ruim koud water en breng dit aan de kook. Doe de amandelen in een vergiet, spoel ze af met koud water, wrijf de bruine vliesjes eraf en droog de nootjes in een droge doek. (Gepelde amandelen gebruiken kan natuurlijk ook).
Maal de amandelen in een amandelmolen ,vleesmolen of rasp (niet in een keukenmachine, omdat er dan te veel olie vrijkomt).
Voeg de suiker, het ei, wat zout en evt. het citroensap toe en maal het nogmaals. Meng alles goed, zodat een smeuïge massa ontstaat.
amandelstaaf
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Ontdooi de bladerdeeg en leg de plakjes op elkaar, rol ze uit tot een rechthoek van ongeveer 30 x 30 cm. Snijd de lap doormidden en leg ze met de korte kanten weer tegen elkaar. Plak ze vast met wat water.
Klop het ei los en meng het goed met de amandelspijs en rol dit uit tot een lange worst die bijna dezelfde lengte heeft als je plak deeg.
Leg de spijs op het deeg en rol het deeg voorzichtig om de spijs en plak de rand weer vast met wat water.
Leg het gevulde deeg in de vorm of letter naar keuze op de bakplaat en houd de naad aan de onderkant (anders kan deze openbarsten tijdens het bakken).
Klop het tweede ei los en bestrijk hiermee het deeg en bak de letter in 30 à 40 min af in de oven.
Aantal personen
0.00
Ingrediënten
250gr (gepelde) amandelen
250 gr kristalsuiker
2 eieren
evt. het sap van een 1/2 citroen
1 pakje bladerdeeg (diepvries)
nog eens 2 eieren voor de bladerdeeg
250 gr kristalsuiker
2 eieren
evt. het sap van een 1/2 citroen
1 pakje bladerdeeg (diepvries)
nog eens 2 eieren voor de bladerdeeg
Hulpmiddelen & keukengerei
amandelmolen of rasp
Leuke tips
Amandelspijs is het lekkerst als het minimaal een paar dagen oud is. Verpak de spijs in folie en zet het op een afgesloten schaal in de koelkast. De spijs is enkele weken te bewaren.
Bereidingstijd
30-60 min
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
1355223
Homepage ID
1414436
Smaak
A
Teller
7706
Drank
Uit
Bookmarked
8
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Gelegenheid