Eenvoudig Korstdeeg

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 03/29/1999 - 12:06
Bereidingswijze
Meng het zout door de bloem in een kom. Snijd de boter daarin met 2 messen tot onregelmatige stukjes ter grootte van een erwt. Voeg het water toe en geef alles samenhang met een mes of een vork. - Stort de inhoud van de kom op het aanrecht en vorm er met bebloemde handen een bal van zonder te kneden. De boterstukjes moeten zichtbaar blijven. Pak het deeg in plasticfolie in en laat het minstens 1 uur rusten in de koelkast. - Rol het deeg uit met een deegrol. Druk het deeg hierbij niet met de deegrol op het aanrecht, maar duw het luchtig voor je uit en rol het weer luchtig naar je toe. Vouw het deeg in drieen, rol opnieuw uit, vouw nogmaals in drieen en rol het voor een laatste keer uit tot een halve centimeter dikke lap, flink wat groter dan de vorm. - Bestrijk de vorm royaal met boter. Draag de deeglap op beide handen naar de vorm, vlij deze er soepel in en plooi het deeg goed in de hoeken zonder het te rekken. Snijd of druk het deeg aan de rand van de vorm af. Prik op regelmatige afstanden met een vork in de bodem en laat de vorm met het deeg erin nog ruim 1 uur in de koelkast rusten. - Verwarm de oven voor op 225-250?C. Vul de vorm met de gewenste ingredienten en zet het vrij onderin de oven. Na 10 minuten verlaag je de temperatuur naar 175-200?C en laat je de quiche nog een 40-50 minuten bakken. - Als de quiche in de vorm heen en weer wil schuiven, dan is dat het bewijs dat de bodem redelijk gaar is.
Vertel iets leuks over dit recept
Basisrecept voor kortsdeeg. Makkelijker dan je denkt ! Hiermee maak je je eigen heerlijke quiches.
Ingrediƫnten
Voor 600g deeg : 300g bloem - 1 theelepel zout - 150g koude, harde boter of margarine - 150 ml koud water
Hulpmiddelen & keukengerei
deegrol - quichevorm of vlaaivorm - ev. noodvulling (=ongekookte rijst of peulvruchten)
Leuke tips
Wil je er zeker van zijn dat de bodem echt helemaal gaar is, dan kan je het deeg ook voorbakken : neem een vierkant stuk vetvrij papier of aluminiumfolie, vet het in en leg het met de ingevette kant op het deeg. Plooi het goed in de vorm en stort daar twee pakjes ongekookte rijst of peulvruchten in (=noodvulling). Bak het deeg met noodvulling gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200-225?C. Haal de vorm uit de oven en verwijder voorzichtig de noodvulling door het papier of folie aan de 4 punten op te tillen (de rijst of bonen kan je steeds weer voor dit doel gebruiken). Zet de vorm nog ongeveer 5 minuten terug in de oven. Laat even afkoelen, doe de echte vulling erin en bak het daarna nog een 25-35 minuten in 200-225?C.
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Frans
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
132962
Homepage ID
11310
Smaak
N
Teller
2050
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
28
Aantal reacties
1
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
Een kortstdeeg moet altijd koel en snel bereid worden. Zorg dus voor koele ingredienten, koel werkmateriaal, koele handen en een koele omgeving. Met echte boter bereik je de beste resultaten. Als je margarine gebruikt, zorg er dan voor dat het harde margarine is. Bestuif het aanrecht, de deegrol en de deeg regelmatig met bloem bij het uitrollen.
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
greet