Witlof ovenschotel

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 02/18/1999 - 23:42
Bereidingswijze
Kook de aardappels met water en wat zout, ca. 25 minuten. Kook in 15 minuten de hele struikjes witlof, met water en zout, enigiszins knapperig, giet ze dan af en laat ze in een vergiet uitlekken. Maak intussen de kaassaus volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Giet de aardappels af als ze gaar zijn en stamp ze met de stamppotstamper fijn.
Voeg een klontje boter, nootmuskaat en 2 dl. melk toe en mix met de mixer tot een mooie stevige puree.
Wikkel om iedere struik witlof een plak ham.
Neem een ruime ovenschaal en schep hierin de helft van de puree. Leg op de puree, keurig in rij en gelid, de struikjes witlof, giet de kaassaus over de witlof, srooi hierover nog wat geraspte kaas en bedek het geheel met de andere helft van de puree. Maak de bovenkant van de puree glad en trek met een vork lijntjes. Stooi er paneermeel over en leg hier en daar een klontje boter.
Plaats de ovenschaal middenin de oven, 220 graden C, 20 minuten of in de combimagnetron en toets de gratineknop en het gewicht in.
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Deze schotel kunt u een dag van tevoren bereiden, zodat u rustig met u gasten kunt borrelen.
Ingrediƫnten
12 gelijke stronkjes witlof; 1000 gram aardappels; 12 mooie plakken achterham (niet te dun); 1/2 zakje geraspte kaas; zout; 1 zakje kaassaus (Knorr); 2 dl. melk; boter; nootmuskaat.
Hulpmiddelen & keukengerei
Stamppotstamper. Mixer.
Leuke tips
Serveer vooraf een lichtgebonden tomatensoep. Voor de liefhebbers kunt u nog wat kaassaus apart serveren (doe ikzelf altijd). Geef een luchtig nagerecht.

Bereidingstijd
20-30 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Ovenschotel
Recept ID
128277
Homepage ID
49821
Smaak
N
Teller
1096
Waardering aantal
1
Waardering
8
Drank
Uit
Bookmarked
11
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
Aardappels schillen. Witlof schoonmaken.
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
orphan