Bereidingswijze
De wortelen goed afborstelen in ruim koud water en laten uitlekken. Op een middelfijne rasp raspen. De eierdooiers in een kom met water zeer luchtig roeren. Bij beetjes twee-derde van de suiker en de vanillesuiker er goed kloppende aan toevoegen. Blijven kloppen tot beide soorten suiker zijn opgelost.
De eiwitten met zout in een andere kom zeer stijf kloppen. Er tegen het einde de rest van de suiker bij laten glijden en ook hier blijven kloppen tot alle suiker in het eiwit is opgelost. De eiwitmassa op de dooiermassa leggen en daarover de geraspte worteltjes, hazelnoten, wittebroodkruim, bakpoeder, kaneel, rum en geraspte citroenschil leggen, respectievelijk strooien. Dat alles voorzichtig door elkaar spatelen.
Een springvorm met doorsnede van 24 cm beboteren. Het deeg erin doen en de vorm op de middelste richel van de voorverwarmde oven plaatsen.
Baktijd 60 minuten.
Voor het glazuur de poedersuiker boven een grote kom zeven. Er de cacao door mengen en rum en water toevoegen. Roeren tot een glimmend glazuur is ontstaan.
De koek uit de oven even laten staan tot de grootste hitte er vanaf is, daarna de vorm voorzichtig losmaken en op een rooster laten afkoelen. De bovenkant en de rand dik bestrijken met het glazuur.
Voor de garnering de sinaasappel met een dunschiller zo dun mogelijk schillen en de schilletjes in kleine reepjes van 1 mm dik snijden. Deze over het midden van de koek uitstrooien. Het glazuur nu laten opstijven. Daarna, afgedekt, nog eens 2 dagen op een koele plaats laten staan om door te trekken en pas dan serveren.
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
De enige echte.
Ingrediƫnten
300 gram wortelen
5 eierdooiers
4 eetlepels heet water
200 gram suiker
1 pakje vanillesuiker
5 eiwitten
1 theelepel zout
250 gram gemalen hazelnoten
8 eetlepels gezeefd wittebroodkruim (80 gram)
? theelepel bakpoeder
? theelepel gemalen kaneel
1 eetlepel rum
geraspte schil van 1 citroen
boter om in te vetten
Voor het glazuur:
200 gram poedersuiker
1 eetlepel cacao
2 eetlepels rum
4 eetlepels heet water
Voor de garnering: de schil van ? sinaasappel
5 eierdooiers
4 eetlepels heet water
200 gram suiker
1 pakje vanillesuiker
5 eiwitten
1 theelepel zout
250 gram gemalen hazelnoten
8 eetlepels gezeefd wittebroodkruim (80 gram)
? theelepel bakpoeder
? theelepel gemalen kaneel
1 eetlepel rum
geraspte schil van 1 citroen
boter om in te vetten
Voor het glazuur:
200 gram poedersuiker
1 eetlepel cacao
2 eetlepels rum
4 eetlepels heet water
Voor de garnering: de schil van ? sinaasappel
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
124018
Homepage ID
2775
Smaak
N
Teller
1271
Drank
Uit
Bookmarked
7
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
Oven voorverwarmen op 160 graden.
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht