Bereidingswijze
Oven voorverwarmen op 200 graden of gasoven stand 4. 75 gr boter in dunne plakjes snijden en over bodem van vorm verdelen. Suiker erover strooien. Appels schillen, halveren en klokhuizen verwijderen. Appelhelften met bolle kant naar beneden in suiker leggen. Vorm in midden van oven schuiven en in ca. 45 min. suikermengsel goudbruin (= karamel) en appels gaar laten worden. Vorm uit oven nemen en appels iets laten afkoelen. Boven kom bloem zeven. Rest van boter toevoegen en met twee messen in kleine blokjes snijden. Toevoegen; snufje zout, poedersuiker, dooier en 1 a anderhalve eetl. koud water. Met koele hand snel tot samenhangend deeg kneden. In koelkast deeg afgedekt ca. 30 min laten rusten. Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem. Deeg uitrollen tot dunne ronde lap van ca. 26 cm doorsnede. Deeglap op appels leggen en aan zijkant naar beneden drukken. In midden van oven taart in ca. 20 min. goudbruin en gaar bakken. Taart uit oven nemen en ca 5 min. laten afkoelen. Zonodig deeg van zijkant lossnijden. Platte schaal op vorm leggen. Samen keren, even schudden en taart uit vrom laten komen. Laten afkoelen tot lauwwarm.
Vertel iets leuks over dit recept
Een verrukkelijke omgekeerde appeltaart
Ingrediƫnten
125 gr koude boter - 150 gr suiker - 4 a 6 appels (ca. 800 gr, Franse Golden Delious) - 125 gr bloem - zout - 1 eetl. poedersuiker - 1 eierdooier - (1 eetl. bloem om te bestuiven)
Hulpmiddelen & keukengerei
Ronde taartvorm of lage ovenschaal doorsnede ca. 24 cm - deegroller *U kunt voor deze taart beter geen springvorm gebruiken, omdat de gesmolten suiker anders door de naad uit de vorm loopt.
Leuke tips
Serveren met slagroom of creme fraiche en/of bolletje vanille ijs.
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Frans
Soort gerecht / gang
Nagerecht
Recept ID
122998
Homepage ID
8533
Smaak
Z
Teller
1626
Drank
Uit
Bookmarked
19
Aantal reacties
2
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht