Bereidingswijze
Kan een dag van tevoren: baklava:
oven voorverwarmen op 160 'C. Poeder- en vanillesuiker, alle noten, kaneel, koekkruiden en kruidnagelpoeder mengen. Vellen fillodeeg in tweeen snijden. Een vel fillodeeg op bakplaat leggen en met boter bestrijken, volgende vel fillodeeg erop leggen en met boter bestrijken. Zo 5 deegvellen op elkaarleggen. Helft van notenmengsel erop scheppen. Hierop weer 5 lagen met boter bestreken filiodeeg leggen. Rest van notenmengsel erover verdelen. Afdekken met 5 met boter bestreken deegvellen. Met scherp mes in bovenste deeglaag vierkantjes van ? 4 x 4 cm kerven. Baklava in midden van oven in 50-60 min. lichtbruin bakken.
Honing-notensaus:
3 dl water met alle ingredienten voor saus in pan met dikke bodem aan kook brengen. Saus op matig vuur zachtjes tot helft laten inkoken. Saus zeven en laten afkoelen. 2 el saus achterhouden, rest over warme baklava verdelen.
Honingroom:
slagroom en 2 el achtergehouden saus lobbig kloppen. Honingroom apart bij baklava serveren.
Bereiding:? 1 uur en 45 min.
Afkoelen: 30 min.
Kcal p.st.: 120
Aantal personen
6.00
Vertel iets leuks over dit recept
Variant op de griekse baklava
Ingrediƫnten
*70 g poedersuiker
*2/3 zakje vanillesuiker
*140 g walnoten fijngehakt
*140 g pistachenoten fijngehakt
*140 g amandelen fijngehakt
*1 1/2 tl gemalen kaneel
*1/2 tl koekkruiden
*1 mespunt kruidnagelpoeder
*10 vellen diepvries-filiodeeg ontdooid
*100 g roomboter gesmolten
voor de honing-notensaus:
*geraspte schil van 1/2 citroen
*sap van 1/2 citroen
*140 g suiker
*1 stukje foelie
*2 pijpjes kaneel
*3 kruidnagels
*3 pimentkorrels gekneusd
*1 1/2 el vloeibare honing
*1 el gembersiroop
*3 el notenlikeur
voor de honingroom:
*1 dl slagroom
*2/3 zakje vanillesuiker
*140 g walnoten fijngehakt
*140 g pistachenoten fijngehakt
*140 g amandelen fijngehakt
*1 1/2 tl gemalen kaneel
*1/2 tl koekkruiden
*1 mespunt kruidnagelpoeder
*10 vellen diepvries-filiodeeg ontdooid
*100 g roomboter gesmolten
voor de honing-notensaus:
*geraspte schil van 1/2 citroen
*sap van 1/2 citroen
*140 g suiker
*1 stukje foelie
*2 pijpjes kaneel
*3 kruidnagels
*3 pimentkorrels gekneusd
*1 1/2 el vloeibare honing
*1 el gembersiroop
*3 el notenlikeur
voor de honingroom:
*1 dl slagroom
Hulpmiddelen & keukengerei
bakplaat, ingevet
Leuke tips
Tip:
Grand dessert Zo stelt u een echt grand dessert samen: serveer naast de baklava een schaaltje met honingroom, bolletjes vanilleroomijs en mooie koekjes zoals amandelkruilen.
Grand dessert Zo stelt u een echt grand dessert samen: serveer naast de baklava een schaaltje met honingroom, bolletjes vanilleroomijs en mooie koekjes zoals amandelkruilen.
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Grieks
Soort gerecht / gang
Nagerecht
Recept ID
122906
Homepage ID
1584
Smaak
Z
Teller
5364
Drank
Uit
Bookmarked
24
Aantal reacties
3
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht