Lasagne

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 12/06/1998 - 17:08
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 150-170? C. Leg de Lasagnebladen in een ruime pan met koud water, haal regelmatig je hand tussen de bladen door om vastplakken te voorkomen. Vet de schaal in met boter. Leg op de bodem een laag Lasagne. Leg ze niet over elkaar heen, maar snij de bladen op maat op een broodplank. De volgende laag bestaat uit de Bolognese Vleessaus met daarop enkele dunne plakken Mozzarella. Daar gaat weer een laag Lasagne bladen op. Dan de Bechamelsaus, waarop een dun laagje Parmezaanse kaas komt. Ga zo door in dezelfde volgorde. Eindig met Lasagne en strooi daarover de resterende Parmezaanse kaas. Leg hier en daar een klontje boter en schuif de schotel voor ongeveer een half uur in de oven.
Aantal personen
6.00
Vertel iets leuks over dit recept
Deze Lasagne is zeer smaakvol omdat de ingredienten vers zijn en ook de sauzen zelf gemaakt moeten worden.
Ingrediƫnten
Bolognese vleessaus:
500 gr. rundergehakt, 1-2 stengels bleekselderij, ca. 6 chalotjes, 2-4 wortels, 50 gr. ontbijtspek, 1 dl. droge witte wijn, 2,5 dl. hete bouillon (tablet), zout, 500 gr. tomaten,250 gr. cantharellen, 250 gr. champignons,2 eetlepels fijngehakte peterselie,3 teentjes knoflook, scheutje olijfolie, vers gemalen zwarte peper, ve-tsin poeder (smaakversterker)

Bechamelsaus:
100 gr. roomboter, 100 gr. bloem, 1 liter warme volle melk, 2 eetlepels zeer fijn gehakte chalotjes, 1 takje tijm, 1 eetlepel fijngehakte peterselie, witte peper en zout.

Lasagne:
ca. 500 gr. voorgekookte lasagne bladen (neem voor de zekerheid twee pakken), 400 gr. mozzarella, 200 gr. geraspte Parmezaanse kaas, roomboter, Bechamelsaus en Vleessaus.
Hulpmiddelen & keukengerei
Ruime pan of wok
garde
sauspan
De hoeveelheden zijn bedoeld voor een grote schaal, gebruik bij voorkeur een ovenschaal met anti aanbaklaag van ca. 35 bij 20 cm.
Leuke tips
Het lekkerste is de Lasagne de volgende dag.
Serveer bij de Lasagne een heerlijke Chianti Classico

Eet smakelijk
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Italiaans
Soort gerecht / gang
Ovenschotel
Recept ID
120690
Homepage ID
5959
Smaak
N
Teller
3314
Waardering aantal
1
Waardering
6
Drank
Uit
Bookmarked
19
Aantal reacties
1
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
Vleesaus: Breng een pan water aan de kook en leg een paar minuten de tomaten in het hete water. Haal ze er weer uit met een schuimspaan en laat ze even afkoelen, ontvel ze en verwijder het grootste gedeelte van de pitten. Maak bleekselderij, wortel en ui schoon, dep het even droog in keukenpapier of een schone theedoek, hak alles grof. Het spek zeer fijn snijden. Laat de olijfolie heet worden in een ruime pan, bv een hapjespan of wok. Fruit daarin de spek en de groentes. Voeg het gehakt toe en roer het goed los. Laat het gehakt even zacht bakken. Pel de teentjes knoflook en pers deze boven de pan uit. Voeg de wijn toe en laat het vocht zoveel mogelijk verdampen. Voeg nu de hete bouillon en de in kleine stukjes gesneden tomaat toe. Breng alles al roerend aan de kook en laat het vocht zoveel mogelijk inkoken. Zet de pan vervolgens op het kleintste pitje. Voeg zout, zwarte peper en de ve-tsin naar smaak toe. Laat de pan zeker 2 uur op het pitje staan, roer regelmatig in de pan. Maak de cantharellen en grotchampignons schoon met keukenpapier, verwijder vuil en kalkdeeltjes, dus beslist geen water gebruiken. Voeg ca. 15 minuten voor het einde van de kooktijd de in dunne plakken gesneden cantharellen en champignons toe. Roer alles nog eens goed door.

Bechamelsaus:
Smelt de boter zachtjes (niet te bruin) in een sauspan en bak de ui daarin glazig. Voeg al roerend de bloem toe, roer ca. 1 minuut op een laag vuur. Het geheel mag beslist niet donker worden. Giet onder voortdurend goed roeren met een garde, scheutje voor scheutje de hete melk bij de onstane roux. Laat de saus aan de kook komen. Voeg het takje tijm, witte peper en zout toe. Laat onder voortdurend roeren de saus op een laag vuur een paar minuten koken. Neem de pan van het vuur en verwijder de tijm uit de saus. Zeef de Bechamelsaus en meng de peterselie er door.
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
reisgek