appelgeest

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 12/02/1998 - 15:17
Bereidingswijze
Vul de stookketel voor 75% met most en stook langzaam op tot 65 graden. houd die temperatuur 15 minuten vast. De alcohol die nu uitstroomt, kun je gebruiken om vlekken uit je kleren te halen, drink het niet! Nadat het druppelen gestopt is, stook je de ketel verder op tot de temperatuur bovenin de ketel 80 graden is. houd dit vast tot de alcohol geheel uit de most gedestileerd is. Dit kan uren tot dagen duren, afhankelijk van de grootte en bouw van de ketel. Tegen het einde zal de temperatuur langzaam omhoog kruipen. houd dit zolang mogelijk tegen. Al het stooksel dat je opvangt bij een temperatuur boven de 85 graden, vang je apart op en stook je mee met de volgende lading most.
Verdun het stooksel tot er minder dan 50% alcohol in zit en destilleer het nogmaals op bovengenoemde wijze.
Vertel iets leuks over dit recept
Een fruitig destillaat van appels uit eigen tuin. 43% alc
Ingrediƫnten
20 kg appels, bronwater, gist, pecto enzymen.
Hulpmiddelen & keukengerei
Wijnmakersapparatuur, gistingsflessen of vaten, koperen distilleerketel en heel veel tijd en geduld.
Leuke tips
Na twee keer stoken en op drinksterkte brengen tot 43% is de appelgeest drinkbaar. Als je de flessen met het spul opwarmt tot 45 graden (draai de doppen los1), dan 3 uur warm laat staan, en vervolgens langzaam met het water laat afkoelen, smaakt het nog beter. Laat liefst 3 tot 6 maanden rusten. hoe langer hoe beter. door het mariabad blijft de drank zijn smaak gedurende enige jaren verder ontwikkelen.

Veel plezier en drink met mate, maar wel met smaak.
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
U
Soort gerecht / gang
Anders
Recept ID
120435
Homepage ID
5587
Smaak
P
Teller
284
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
Snijd de appels in stukken en maal ze fijn. Je kunt hiervoor een fruitmolen huren. Zet de ton met appelpulp 24 - 48 uur koel met de juiste hoeveelheid pecto-enzymen. Pers de pulp hierna uit met een perszak of een fruitpers (kun je ook huren). Maak intussen het gistmengsel klaar volgens de instructies en meng de gist en de appelmost. doe het over in steriele gistingsflessen of vaten. Sluit met een waterslot en zet op een warme plaats met constante temperatuur. Het gisten kan 1 tot 4 weken duren, afhankelijk van suikergehalte van de most en temperatuur.
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
michel_c