sambal

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 11/02/1998 - 11:06
Bereidingswijze
De gesneden lombok vermengen met anderhalf kopje (!!!!) zout. Dit mengsel spoelen onder de kraan. Beetje knijpen.
De lombok bakken in hete olie.
Knoflook, uien en fijngewreven (tussen je vingers) trassi erbij.
Dit mengsel laten garen op hoog vuur, flink roeren.
Dan de 3 pakketjes ind. kruiden erbij en de boel laten sudderen.
Vervolgens het citroensap erbij, de suiker en nog wat zout.
Laten koelen en afgesloten bewaren in ijskast.
Ideale basis voor Sambal goreng telor (hardgekookte eieren halveren -8 stuks- en in de helft van deze sambal leggen).
Aantal personen
12.00
Vertel iets leuks over dit recept
Het recept van authentieke sambal zoals mijn ibu die maakte in Indonesie.
Ingrediƫnten
1 1/2 pond lombok (rode peper)
5 sjalotten
3 geperste knoflooktenen
1/3 kopje citroensap
4 dessertlepels suiker
kl. stukje trassi
1 1/2 kopje zout
olie
salam (ind. laurierbladeren)
jeruk perut bladeren (citroen)
Sereh (citroengras)
Hulpmiddelen & keukengerei
Scherp mesje, keukentouw, koekenpan met hoge opstaande rand of wok met dikke bodem, vergiet.
Bereidingstijd
20-30 min
Keuken
Indonesisch
Soort gerecht / gang
Bijgerecht
Recept ID
119161
Homepage ID
1963
Smaak
P
Teller
704
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
23
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
Lombok halveren, en in kleine stukjes snijden. Mijn ibu haalde de pitjes er niet uit, maar wil je het minder scherp, dan dit wel doen met een theelepeltje.
Sjalotten zeer fijn snijden.
Knoflook persen of fijn pletten.
Van de (verse) indische kruiden pakketjes maken. Dus 3 pakketjes bladeren opbinden met keukentouw.
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
virginie