gevulde speculaas

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 11/28/2005 - 11:33
Bereidingswijze
  • Leg een zeef op een kom en doe er bakmeel, basterdsuiker, speculaaskruiden en een mespunt zout in.
  • Schud voorzichtig met de zeef, zodat alles in de kom valt.
  • Wrijf met de bolle kant van een lepel eventuele klontjes meel of basterdsuiker nog door de zeef.
  • Leg de boter in het bakmeel en snijd de boter met twee gekruiste messen in piepkleine stukjes.
  • Doe de melk erbij.
  • Was je handen met koud water zodat ze koel worden, droog ze af en kneed het deeg nu tot een soepele bal.
  • Pak de bal in plasticfolie en leg hem 1 uur in de koelkast.

  • Klop de eieren met 1 eetlepel water los in een kom.
  • Verkruimel de amandelspijs boven een andere kom en schenk er de helft van het losgeklopte ei bij.
  • Prak het ei met een vork door de amandelspijs, zodat hij smeu?g wordt.

  • Verwarm de oven (zonder bakplaat) voor op 175 ?C.
  • Bedek de bakplaat met bakpapier.
  • Bestrooi het aanrecht en de deegroller met een klein beetje bloem.
  • Verdeel de deegbal in twee gelijke stukken.
  • Rol elk stuk deeg met de deegroller uit tot een lap van ongeveer 15 x 30 cm.
  • Leg 1 lap op de bakplaat.
  • Smeer het amandelspijs erover uit met natgemaakte handen of een pannenkoekmes, en laat rondom een randje deeg vrij.
  • Leg de tweede deegplak erop en druk de zijkanten goed op elkaar.

  • Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van het ei.
  • Druk de halve amandelen in het deeg als versiering.
  • Trek ovenwanten aan en schuif de bakplaat in het midden van de oven.
  • Bak de gevulde speculaas in 40-45 minuten gaar.
  • De amandelen bovenop zijn dan goudbruin geworden.
  • Trek ovenwanten aan en haal de plaat uit de oven.
  • Zet hem op het aanrecht en laat de speculaas op de bakplaat afkoelen.
Aantal personen
8.00
Vertel iets leuks over dit recept
Image
Ingrediƫnten
  • 200 g zelfrijzend bakmeel


  • 125 g donkere basterdsuiker


  • 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden


  • 150 g koude roomboter (ongezouten)


  • 2 eetlepels melk


  • 2 eieren


  • 1 pakje amandelspijs (300 g)


  • 1/2 zakje garneeramandelen (55 g)


  • bloem om te bestuiven

Hulpmiddelen & keukengerei
  • plasticfolie,
  • zeef,
  • deegroller,
  • bakpapier
Leuke tips
  • Je kunt ook een ronde of vierkante bakvorm gebruiken.
  • Druk de helft van het deeg uit in de ingevette bakvorm.
  • Smeer de amandelspijs op het deeg.
  • Rol de rest van het deeg uit in de juiste vorm en leg de deegplak op de amandelspijs.
  • Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en druk er wat amandelen in.
  • Bak de gevulde-speculaastaart in 40-45 minuten af.
  • Op de bakplaat kun je de speculaas elke vorm geven die je wilt.
  • Maak er bijvoorbeeld een banketstaaf of sinterklaasstaf van, of een paar gevulde speculaaskoeken
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Anders
Recept ID
1136719
Homepage ID
1208825
Smaak
A
Teller
1712
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
1
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
kafes
Gelegenheid