Bereidingswijze
- Leg een zeef op een kom en doe er bakmeel, basterdsuiker, speculaaskruiden en een mespunt zout in.
- Schud voorzichtig met de zeef, zodat alles in de kom valt.
- Wrijf met de bolle kant van een lepel eventuele klontjes meel of basterdsuiker nog door de zeef.
- Leg de boter in het bakmeel en snijd de boter met twee gekruiste messen in piepkleine stukjes.
- Doe de melk erbij.
- Was je handen met koud water zodat ze koel worden, droog ze af en kneed het deeg nu tot een soepele bal.
- Pak de bal in plasticfolie en leg hem 1 uur in de koelkast.
Klop de eieren met 1 eetlepel water los in een kom.- Verkruimel de amandelspijs boven een andere kom en schenk er de helft van het losgeklopte ei bij.
- Prak het ei met een vork door de amandelspijs, zodat hij smeu?g wordt.
Verwarm de oven (zonder bakplaat) voor op 175 ?C.- Bedek de bakplaat met bakpapier.
- Bestrooi het aanrecht en de deegroller met een klein beetje bloem.
- Verdeel de deegbal in twee gelijke stukken.
- Rol elk stuk deeg met de deegroller uit tot een lap van ongeveer 15 x 30 cm.
- Leg 1 lap op de bakplaat.
- Smeer het amandelspijs erover uit met natgemaakte handen of een pannenkoekmes, en laat rondom een randje deeg vrij.
- Leg de tweede deegplak erop en druk de zijkanten goed op elkaar.
Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van het ei.- Druk de halve amandelen in het deeg als versiering.
- Trek ovenwanten aan en schuif de bakplaat in het midden van de oven.
- Bak de gevulde speculaas in 40-45 minuten gaar.
- De amandelen bovenop zijn dan goudbruin geworden.
- Trek ovenwanten aan en haal de plaat uit de oven.
- Zet hem op het aanrecht en laat de speculaas op de bakplaat afkoelen.
Aantal personen
8.00
Vertel iets leuks over dit recept
Ingrediƫnten
- 200 g zelfrijzend bakmeel
125 g donkere basterdsuiker
2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
150 g koude roomboter (ongezouten)
2 eetlepels melk
2 eieren
1 pakje amandelspijs (300 g)
1/2 zakje garneeramandelen (55 g)
bloem om te bestuiven
Hulpmiddelen & keukengerei
- plasticfolie,
- zeef,
- deegroller,
- bakpapier
Leuke tips
- Je kunt ook een ronde of vierkante bakvorm gebruiken.
- Druk de helft van het deeg uit in de ingevette bakvorm.
- Smeer de amandelspijs op het deeg.
- Rol de rest van het deeg uit in de juiste vorm en leg de deegplak op de amandelspijs.
- Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en druk er wat amandelen in.
- Bak de gevulde-speculaastaart in 40-45 minuten af.
- Op de bakplaat kun je de speculaas elke vorm geven die je wilt.
- Maak er bijvoorbeeld een banketstaaf of sinterklaasstaf van, of een paar gevulde speculaaskoeken
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Anders
Recept ID
1136719
Homepage ID
1208825
Smaak
A
Teller
1712
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
1
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid