Bereidingswijze
Volgende dag;Snij van het deeg een dikke plak en kneed het tot een bal.Bestuif het werkblad met wat bloem. De deeg bal met deegroller uit rollen tot ? 1 cm.dikte.Ondertussen de oven voorverwarmen op 175 graden.Snij uit de plak deeg naar eigen idee een (pop)figuur of rechthoeken.
Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de deegdelen op de plaat.Schuif de plaat in de midden van de oven en bakt het speculaas in
30-35 min.bruin en gaar.Zodra de poppen of brokken gebakken zijn,moeten ze los gemaakt worden en nadat ze voldoende afgekoeld en voldoende stevig zijn,in het wenselijk dat ze van het bakpapier verwijderd worden.Bij
voorkeur legt men ze omgekeerd op een rooster of plank.Doet men dit niet ,dan wordt de speculaas vochtig omdat ze niet kan uitdampen.
Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de deegdelen op de plaat.Schuif de plaat in de midden van de oven en bakt het speculaas in
30-35 min.bruin en gaar.Zodra de poppen of brokken gebakken zijn,moeten ze los gemaakt worden en nadat ze voldoende afgekoeld en voldoende stevig zijn,in het wenselijk dat ze van het bakpapier verwijderd worden.Bij
voorkeur legt men ze omgekeerd op een rooster of plank.Doet men dit niet ,dan wordt de speculaas vochtig omdat ze niet kan uitdampen.
Vertel iets leuks over dit recept
`Dikke speculaas` recept uit het bakkersboek(1941) van mijn vader
Ingrediƫnten
800 gr.boter/margerine]400 gr.bruine basterd
suiker]400 gr.witte basterdsuiker]700 gr.
patent bloem]700 gr.Zeeuwse bloem]150 ml.
melk]35 gr.speculaaskruiden]28 gr.koolzuur/
soda(maagzout?)] gepelde of geschaafde amandelen]
suiker]400 gr.witte basterdsuiker]700 gr.
patent bloem]700 gr.Zeeuwse bloem]150 ml.
melk]35 gr.speculaaskruiden]28 gr.koolzuur/
soda(maagzout?)] gepelde of geschaafde amandelen]
Hulpmiddelen & keukengerei
oven 175C.,bloemzeef,deegroller,grote beslagkom,huishoudfolie,bakpapier,
Leuke tips
Variatie;Voor het afbakken de poppen of brokken met gepelde en gedroogde of geschaafde amandelen versieren.
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
1136640
Homepage ID
1189642
Smaak
Z
Teller
1138
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
1
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
Boter zacht laten worden.Kneed de boter met de suiker en melk door elkaar tot een homogene massa.De speculaaskruiden en het bakpoeder worden door de bloem gezeefd. kneed de bloem door de suiker massa tot een homogene deegbal.Vorm het deeg tot een `broodje`,verpak het geheel in folie of plasticzak en laat het op een koele plaats een nacht opstijven!.
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid