Bereidingswijze
Beboter de bakplaat,verwarm de oven voor.Breng de deegfiguren met een pannekoekmes over op de bakplaat;bewaar enige afstand tussen de stukken deeg.Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat het deeg gaar worden.Neem de taaitaai van de plaat en laat de koeken afkoelen.Roer van de poedersuiker met enkele druppels water een dik glazuur en plak met behulp van dat glazuur verschillende versieringen van amandelen e.d.op de koeken vast.
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Taaitaai-poppen.
Het bereiden van deze oudhollandse tractatie is niet moeilijk,welmoet het deeg voor het bakken tenminste twee weken rusten om de juiste smaak en samenstelling te krijgen.
Het bereiden van deze oudhollandse tractatie is niet moeilijk,welmoet het deeg voor het bakken tenminste twee weken rusten om de juiste smaak en samenstelling te krijgen.
Ingrediƫnten
- 150gr:keukenstroop
- 250gr:honing
- 10gr:gemalen anijs
- 2 1/2 dl:kokend water
- 500gr:roggemeel
- 250gr:bloem
- zout
- 5 theelepels bakpoeder
- 15-20gr:speculaaskruiden
- 1-2dl:karnemelk
- boter voor de bakplaat
- 50gr:gezeefde poedersuiker
- amandelen,kleine suikerdragees,gekleurde suiker,e.d.
Hulpmiddelen & keukengerei
bloemzeefje,boterkwast,oven(230 graden en gasstand 5-6),pannekoekmes
Leuke tips
nvt
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
1103112
Homepage ID
1215781
Smaak
N
Teller
3585
Drank
Uit
Bookmarked
2
Aantal reacties
1
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
Maak het deeg tenminste 14 dagen voordat de taaitaai wordt gebakken.Doe de stroop met de honing en de anijs in een kleine pan met dikke bodem of vleespan.Laat de inhoud vande pan op de laaggedraaide warmtebron langzaam aan de kook komen;voeg het water toe en laat het mengsel koken.Zeef het meel,de bloem en 1-1/2 eetlepel zout in een grote kom en roer er de kokende vloeistof door.Roer alles tot een soepel deeg en laat dat, afgedekt,1-2 dagen rusten.Kneed door het deeg dan de bakpoeder met de kruiden en,als dat nodig is de karnemelk of een deel daarvan.Kneed alles tot een soepel en gelijkmatig gekleurd deeg en laat dat weer afgedekt 10-14 dagen rusten op een koele plaats,maar niet in de koelkast.Neem de portie's van het deeg en vorm daarvan figuren,bijvoorbeeld poppen,kransen of ,met behulp van borstplaatvormen,harten of rondjes.
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid