Bereidingswijze
1. De beide bloemsoorten boven een kom zeven met de specerijen/koekkruiden en het zout
2. Honing en stroop afwegen in een pannetje, water en anijs erbij en even opkoken
3. Het hete stroopmengsel bij de bloem in de kom mixen met de kneedhaken van de mixer.
Dan met de hand verder kneden tot een soepel deeg ontstaat.
(als het erg plakkerig is nog wat roggebloem erbij doen)
De kom afdekken met folie(natte theedoek) totdat het deeg is afgekoeld.
Daarna de oven voorverwarmen tot 150 graden Celsius.
4. Zoveel karnemelk door het deeg kneden dat het handelbaar wordt.
Het bakpoeder eroverstrooien en alles goed doorkneden.
Het deeg met natte handen in 8 stukjes verdelen.
Daarvan rolletjes maken van 30 cm lang.
Aan stukjes/blokjes snijden en met gesmolten boter bedruppelen.
Rondhusselen totdat alle kanten vet zijn.
(Van den Brink: 'roerd ze wel door malkander, dat ze altemaal even geraakt zijn')
5. Op de middelste richel van de oven 20 minuten bakken.
Op een vlakke plaat laten afkoelen.
In een goed sluitende trommel doen en drie dagen laten rijpen.
2. Honing en stroop afwegen in een pannetje, water en anijs erbij en even opkoken
3. Het hete stroopmengsel bij de bloem in de kom mixen met de kneedhaken van de mixer.
Dan met de hand verder kneden tot een soepel deeg ontstaat.
(als het erg plakkerig is nog wat roggebloem erbij doen)
De kom afdekken met folie(natte theedoek) totdat het deeg is afgekoeld.
Daarna de oven voorverwarmen tot 150 graden Celsius.
4. Zoveel karnemelk door het deeg kneden dat het handelbaar wordt.
Het bakpoeder eroverstrooien en alles goed doorkneden.
Het deeg met natte handen in 8 stukjes verdelen.
Daarvan rolletjes maken van 30 cm lang.
Aan stukjes/blokjes snijden en met gesmolten boter bedruppelen.
Rondhusselen totdat alle kanten vet zijn.
(Van den Brink: 'roerd ze wel door malkander, dat ze altemaal even geraakt zijn')
5. Op de middelste richel van de oven 20 minuten bakken.
Op een vlakke plaat laten afkoelen.
In een goed sluitende trommel doen en drie dagen laten rijpen.
Vertel iets leuks over dit recept
Gerrit van den Brenk, Neerlands eerste groote koekebakker,
maakte zijn 'Peeper-Neuten' nog van ouderwets koekdeeg.
Die taaie traditie kunnen we nu zelf in ere houden door aan de slag te gaan volgens de
'Volmaackte onderrigtinge ten dienst der koek-bakkers, of hunne leerlingen' (1752)
maakte zijn 'Peeper-Neuten' nog van ouderwets koekdeeg.
Die taaie traditie kunnen we nu zelf in ere houden door aan de slag te gaan volgens de
'Volmaackte onderrigtinge ten dienst der koek-bakkers, of hunne leerlingen' (1752)
Ingrediƫnten
Voor 2 bakplaten:
250 g roggebloem
125 g tarwebloem (patent bloem)
2 afgetreken eetlepels koekkruiden
snufje zout
150 g vloeibare honing
100 g rietsuikermelasse
1/2 Dl water
1 afgestreken eetlepel gemalen anijszaad
4 afgestreken theelepels wijnsteenzuur bakpoeder
karnemelk (circa 2 eetlepels)
roggebloem
bakpapier
50 g gesmolten boter
250 g roggebloem
125 g tarwebloem (patent bloem)
2 afgetreken eetlepels koekkruiden
snufje zout
150 g vloeibare honing
100 g rietsuikermelasse
1/2 Dl water
1 afgestreken eetlepel gemalen anijszaad
4 afgestreken theelepels wijnsteenzuur bakpoeder
karnemelk (circa 2 eetlepels)
roggebloem
bakpapier
50 g gesmolten boter
Hulpmiddelen & keukengerei
2 grote bakplaten
Leuke tips
Als 't heerlijk Avondje is gekomen; Smullen maar !
Wie zoet is krijgt lekkers, Wie stout is de roe...........
Wie zoet is krijgt lekkers, Wie stout is de roe...........
Bereidingstijd
20-30 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Streekgerecht
Recept ID
1101962
Homepage ID
406988
Smaak
H
Teller
1145
Drank
Uit
Bookmarked
6
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid