Zelfgemaakte Frikadellen

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 10/12/2002 - 22:08
Bereidingswijze
Maar nu frikadellen. Die maak ik zo:
Alles gaat nu in de keukenmachine en op hoge snelheid wordt er in korte tijd een 'farce' van gemaakt, een zeer fijn vleesdeeg dus. ('Cutteren', heet dat in slagerstermen). Daar moeten nu, dat is het moeilijkste, pijpjes van gedraaid worden. Die slappe pijpjes gaan meteen in heet water. Ze worden stijf en gaar. Na 10 min. er uithalen en op laten drogen. Ze kunnen nu gebakken, gefrituurd of geroosterd worden.

Opmerking 1: als je het water een kleurtje geeft met bijv. Buisman, worden de pijpjes bruin.
Opmerking 2: in plaats van rundvlees kun je ook kippen-, kalkoen- of varkensvlees nemen.
Opmerking 3: het slappe deeg kun je m.b.v. een spuitzak of met je duim ook door een smal buisje (3 cm.) drukken, rechtstreeks het hete water in.
Aantal personen
2.00
Vertel iets leuks over dit recept
Frikandellen of Frikadellen?
Ik denk niet dat er nog mensen zijn, een handjevol ouderen uitgezonderd uit Keurslagerskringen, die weten wat een oorspronkelijke frikandel is. Ik doe een beroep op uw voorstellingsvermogen:
op tafel wordt een zeer dunne lap vers vet spek gelegd. Daarop wordt een vrij dikke laag biefstuk tartaar gelegd, licht gezouten en gekruid. Vervolgens wordt de lap spek spiraalsgewijs opgerold. Als de rol goed gekoeld wordt en is opgesteven worden er schijven van gesneden. Om en om bakken in de koekenpan, 2 x 3 min., klaar.

Ingrediƫnten
500 gr runder- of kalfsgehakt, zeer fijn gemalen ? 1 theelepeltje zout ? 1 mespunt peper ? 1 mespunt piment ? 1 mespunt nootmuskaat ? naar smaak iets uienpoeder ? 75 gram koks- of slagroom

Hulpmiddelen & keukengerei
Blender/fijnmixer
Spuitzak of pijpje
Leuke tips
Natuurlijk Uitjes snijden voor de Frikadel speciaal met Ketchup en Majo
Bereidingstijd
20-30 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Borrelhapje
Recept ID
1001432
Homepage ID
1162931
Smaak
N
Teller
9792
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
29
Aantal reacties
3
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
rpkan73
Gelegenheid