- Login of registreer om te reageren
Botervis is een heerlijke vis waar je de lekkerste recepten mee kunt klaarmaken. Door het hoge vetgehalte kun je botervis het beste grillen of bakken. Maar dat is niet alles wat we over deze vis kunnen vertellen. Ontdek alle wist-je-datjes over de botervis.
Lekker vet
In Nederland komt de 'lepidocubium flavobrunneum' veel voor. Een mondvol, inderdaad. In Duitsland houden ze het iets simpeler. Daar noemen ze het 'Butterfisch' en 'Oilfisch'. Een naam die niet zomaar aan de vis gegeven is. Deze is namelijk erg vet. Ongeveer 16 gram vet per 100 gram vleesgewicht. Dit is te vergelijken met een Hollandse nieuwe.
Verzamelnaam
Botervis is niet één soort vis, maar een verzamelnaam voor een groot aantal vissoorten.
Makkelijk te vervangen
De smaak van botervis is te vergelijken met de zwaardvis en heilbot.
Bijvangst
De botervis ‘Escolar’ komt voor in de zuidelijke oceanen en wordt op grote diepte gevangen als bijvangst van de tonijnvisserij.
Van mini naar maxi
De Escolar heeft een langgerekt lichaam en lijkt op een snoek. De vis is gemiddeld 1,5 meter lang en weegt ongeveer 13 kilo. De 'Nebris Microps' is maar 25 centimeter en weegt maximaal 800 gram. Dat is een groot verschil!