- Login of registreer om te reageren
Stoofperen zijn een traditioneel en oer-Hollands gerecht. Er zijn veel liefhebbers voor deze kruidige, zoete peertjes. Ben je er ook zo dol op? Duik dan op een koude winterdag in de keuken, zet een pannetje op en geniet een uurtje later van dit Nederlandse gerecht.
Soorten stoofperen
Alle peren kun je stoven, maar niet alle peren zijn stoofperen. Er zijn namelijk speciale rassen die je veel langer moet stoven dan de normale handpeer. In Nederland kennen we vier soorten echte stoofpeertjes. Waaronder de minder bekende Winterrietpeer en Zoete Brederode.
Bekender is de Saint Rémy, maar dit is geen roodkoker. En dat geeft ons toch wel het echte stoofpeergevoel. Voor het echte stoofpeertje richten wij ons tot de Gieser Wildeman. Dit is een kleine Hollandse stoofpeer. Goed zoet, zacht, vlezig en enigszins korrelig. En mooi rood van kleur.
Als je de klassieke stoofpeertjes niet kunt vinden, dan zijn handperen ook een prima optie. Belangrijk is dat deze hard en nog niet rijp zijn. Handperen kleuren niet rood, maar je kunt dat effect wel krijgen als je bessen- of rode bietensap toevoegt.
Schillen of niet?
Stoofpeertjes worden eerst geschild, in vieren gesneden en ontdaan van de klokhuizen. Laat je de peertjes liever heel? Maak dan gebruik van een appelboor. De Kleipeer (Winterjan) en het Winterlouwtje blijven vaak ongeschild en worden met steeltje gekookt.
Koken van stoofperen
Spoel de geschilde en gesneden peren af. Leg ze in een pan en voeg water toe, totdat ze net onder staan. Laat de peren zachtjes koken tot ze mooi rozerood van kleur zijn. Na een uurtje pruttelen zijn de meeste stoofperen al gaar, maar pas na drie uur zijn ze roze tot rood. En na 6 uur zijn ze geheel op kleur, maar mogelijk wel erg zacht. Controleer daarom tussendoor op smaak en stevigheid.
Kruiden en stoofpeertjes
Breng de stoofperen op smaak naar wens. Bijvoorbeeld met suiker, kaneel, saffraan en nootmuskaat. Ook kruidnagel, speculaaskruiden, een vanillestokje en blaadjes verse munt geven je gerecht veel smaak. Bij klassieke gerechten vind je vaak kaneelstokjes, kruidnagel en citroen als ingrediënten.
Stoofperen combineren
Een schaaltje met alleen stoofperen doet het perfect op tafel. Maar nog lekkerder is om dit groentegerecht te serveren bij rundvlees of wild met aardappelpuree. Of wat dacht je van een cranberrycompote?
Zoete gerechten met stoofpeer
Sluit het avondeten af met gekookte stoofpeertjes met vanillevla. En zo zijn er nog wel meer nagerechten voor de toetjesliefhebber.
Veelgestelde vragen over stoofperen
Waar let ik op bij het kopen van stoofperen?
De peren moeten groen of groenbruin zijn en stevig aanvoelen.
Hoe bewaar ik stoofperen?
Op een koele plaats kun je de stoofperen enkele weken goed bewaren.
Wanneer voeg ik wijn of port toe?
Voeg rode wijn of port meteen aan de stoofperen toe. Doe je dit er later bij, dan kleuren de peertjes vooral aan de buitenkant. Je krijgt dan een vreemd effect bij het doorsnijden en het eten van de stoofperen.
Wanneer in het jaar kan ik stoofperen kopen?
Stoofperen zijn voornamelijk in de herfst en de winter verkrijgbaar.