Eten met minder zout

Ingediend door beheerder op vr, 03/10/2023 - 10:55

Zout en peper: het populairste duo om eten op smaak te brengen. En een beetje zout is zo slecht nog niet, je lichaam heeft zout zelfs nodig. De mineralen in zout houden onder andere je vochtgehalte op peil. Maar te veel zout eten is geen goed idee. Dat kan zorgen voor een hoge bloeddruk. Ongemerkt krijg je al flink wat zout binnen op een dag. Wil jij minder zout eten? Dat doe je heel eenvoudig met onze handige tips.

1. Vermijd deze producten met veel zout

Er zijn veel producten die je beter kunt vermijden wanneer je zoutarm wil eten. Denk aan smaakmakers als bouillonblokjes en aromat. Ook kant-en-klare maaltijden, soepen en sauzen bevatten veel zout, evenals producten in blik of pot en vleeswaren zoals rookvlees, salami en bacon. En vergeet snacks als chips en gezouten nootjes niet. Ook in drop zit veel zout. De meeste van deze producten zijn ook zoutarm verkrijgbaar. Op de verpakking staat dan een van de volgende aanduidingen: natriumarm, ongezouten of zoutarm.

Vermijd producten met veel zout

2. Minder zout op brood

Besmeer je brood met ongezouten margarine of roomboter en kies voor zoutarm beleg. Denk aan vleeswaren zoals rosbief of fricandeau. Minder zoute kaassoorten zijn Maaslander 25% minder zout, Gouwenaar light en Tessa. Of maak je eigen beleg: vlees, kip of vis zonder zout of een spread van kwark met verse kruiden of honing en fruit. Ook lekker: gebakken eieren en groenten of vruchtenmoes op brood.

Brood met minder zout

3. Maak je eigen bouillon

In kant-en-klare soepen zit veel zout en ook bouillonblokjes kun je beter laten liggen als je zoutarm wil eten. Maak liever je eigen kruidige bouillon. Trek deze van vlees, kip of vis en groenten en kruiden. Zo heb je een goede basis voor een lekkere soep.

Meer bouillon inspiratie

Maak je eigen bouillon

4. Maak je groenten op smaak zonder zout

Kook de groenten maar kort, zo blijft meer smaak behouden. Een nog beter plan is de groenten te stoven, bakken of smoren: dit zorgt voor extra veel smaak. Maak ook combinaties van verschillende groenten en vergeet (verse) kruiden niet.

Groente op smaak maken zonder zout

5. Smaakvol vlees, kip en vis zonder zout

Vlees, kip en vis zonder zout op smaak brengen? Marineren is het toverwoord. Gebruik lekker veel kruiden en smaakmakers zoals knoflook, ui en paprikapoeder. Laat de marinade goed intrekken en bak of grill het vlees, de kip of de vis. Ook een goed idee: stoven. Zo trekken al die heerlijke aroma’s er goed in.

Smaakvolle kip zonder zout

Onze favoriete zoutarme recepten

Gebakken tonijn met vers gewokte groenten

Gebakken tonijn met vers gewokte groenten

5 ingrediënten

20 min

Couscoussalade met wortel, amandel, sinaasappel, gegrilde kip en brood

Couscoussalade met wortel, amandel, sinaasappel, gegrilde kip en brood

13 ingrediënten

30 min

Biefstuk met knoflookaardappeltjes

Biefstuk met knoflookaardappeltjes

8 ingrediënten

50 min

Gebakken rijst met groenten en ei

Gebakken rijst met groenten en ei

8 ingrediënten

25 min

Fusilli met courgette tomaten en tonijn

Fusilli met courgette tomaten en tonijn

6 ingrediënten

15 min

author_id
2263604
Slug
minder-zout-eten
author_username
Smulweb