- Login of registreer om te reageren
Mosselen zijn ontzettend lekker! Deze schaaldieren kun je heel makkelijk zelf bereiden in bier, wijn of zelfs in kokosmelk. Maar hoe zit dat nou met deze lekkernij uit de zee: wanneer zijn ze wel of niet goed? Ontdek onze verrassende weetjes over mosselen.
Eten met de schelp
Een mes en vork? Die heb je niet nodig als je mosselen gaat eten. Ze zorgen zelf voor bestek. Je haalt ze zo uit de schelp met een andere lege schelp. Maakt het voor kinderen ook reuze interessant om van mosselen te genieten.
Wegen = weten
Zo’n pan vol lijkt een indrukwekkende portie! Maar het is goed om te weten dat er ca. 300 tot 350 gram eetbare mosselen overblijft van 1 kilo mosselen. Dat is zeker voldoende voor een hoofdgerecht voor één persoon. Reken dus op 1 kilo per persoon.
Let op de houdbaarheid
Mosselen bederven vrij snel. En een bedorven mossel? Die vergeet je niet snel. Mosselen komen zo uit het water. In de winkel worden ze in bakken bewaard, waarin water zit dat de natuurlijke leefomgeving zo goed mogelijk nabootst. Hierdoor blijven de schelpen dicht en zijn de mosselen ongeveer 6 dagen houdbaar (gerekend vanaf de vangstdag).
Ze leven nog
Mosselen leven nog als je ze koopt. Het is dus een levend product. Wanneer een niet gekookte mossel open staat en hij gaat niet vanzelf dicht als je ‘m aanraakt, dan is deze niet goed meer. Gooi de kapotte schillen van een mossel die niet meer goed is weg. Je moet deze niet meekoken. Als gekookte mosselen nog dicht zijn, moet je deze niet proberen open te breken. Gooi ze gewoon weg, want ze zijn dan niet meer goed.
Recepten met mosselen
Zin gekregen in mosselen? Dat snappen we! Bekijk deze lekkere recepten met mosselen.