Zelf soja yoghurt maken

Ingediend door beheerder op ma, 03/06/2023 - 10:30

Wist je dat het makkelijk is om zelf soja yoghurt te maken? Zo kun jij een zuivelvrije vervanger maken voor yoghurt. Deze soja yoghurt is niet identiek aan gewone yoghurt maar in een bereidingen of voor het maken van drinkyoghurt kan het perfect gebruikt worden.

Zelf sojamelk maken

Een manier om een melkvrije vervanger te maken voor yoghurt. Het is gemakkelijk om zelf soja yoghurt te maken.

  • Stap 1.
    Doe 140 gram sojabonen (ideaal zijn gepelde sojabonen) in een pot en giet er 3 liter gekookt water overheen.

  • Stap 2.
    Laat dit afkoelen en wacht 6 tot 12 uur.

  • Stap 3.
    Giet de bonen af en voeg er een liter koud water aan toe en mix het met een keukenmachine gedurende drie minuten.

  • Stap 4.
    Scheid de sojamelk van het vaste gedeelte door het mengsel in een kaasdoek uit te knijpen. Breng de sojamelk aan de kook en laat koken gedurende 10 minuten.

Nu gaan we een stapje verder en gaan we van de sojamelk, sojayoghurt maken.
  • Stap 5.
    Breng de sojamelk op een temperatuur van 42-45 Cº. De cultuur groeit alleen goed binnen deze nauwe temperatuurgrenzen. Meet de temperatuur met een thermometer.

  • Stap 6.
    Doe er 4 el yoghurt starter bij en meng goed met een steriele lepel. Doe de yoghurt in een oven bij een temperatuur van 42-45 Cº. Na ongeveer 5 à 6 uur, als de yoghurt vaster wordt, moet de yoghurt afgekoeld worden.

Tips

Zelfgemaakte yoghurt kan iets dunner zijn dan gewone yoghurt. Wil je ‘m dikker maken? Voeg dan 1 el agarpoeder toe. Los dit op in 50 ml water en voeg bij sojamelk toe als het kookt. Je kunt ook maïszetmeel of arrowroot gebruiken als dikmaker.

  • Soja yoghurt wordt gemaakt van sojamelk die je laat fermenteren met vriendelijke bacteriën, hoofdzakelijk Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus. Het proces is gelijkaardig aan dat van de bereiding van yoghurt van koemelk.
  • Het maken van yoghurt is waarschijnlijk per ongeluk uitgevonden door volkeren uit de Balkan duizenden jaren geleden. Het bleef voornamelijk een voedingsbron voor Oost-Europeanen tot rond 1900 wanneer de bioloog Mechnikov een theorie ontwikkelde dat lactobacillus bacteriën verantwoordelijk waren voor de ongewoon hoge leeftijden van het Bulgaarse volk. Mechnikov heeft dan yoghurt als voedselbron in heel Europa populair gemaakt.
  • De suikers in de melk worden gefermenteerd door de bacteriën tot melkzuur dat die karakteristieke consistentie aan yoghurt geeft. De aanwezigheid van dit zuur vermindert ook de kans op de groei van bacteriën die tot voedselvergiftiging kunnen leiden.
  • In sommige landen mag men de term ‘yoghurt’ alleen gebruiken als de producten niet gepasteuriseerd zijn om de bacteriën na de fermentatie. De levende bacteriën hebben een positieve invloed op het immuunsysteem en de enzymen helpen het voedsel te verteren.
author_id
2263604
Slug
soja-yoghurt-maken
author_username
Smulweb