5x Weetjes over de passievrucht

Ingediend door beheerder op zo, 03/05/2023 - 10:16

Passievrucht is afkomstig van een klimplant, genoemd naar de bijzondere vorm van zijn bloemen. Er zijn veel soorten uit verschillende landen. We kennen voornamelijk de gele en de paarse passievrucht.

Het is een van de belangrijkste exotische vruchten die dankzij moderne transportmiddelen op onze tafel worden gebracht.

Paarse passievrucht

De paarse passievrucht

Deze eivormige vrucht is zo’n vijf tot zeven centimeter lang. De dunne gladde schil wordt rimpeliger tijdens het rijpen. Dit is een teken dat de vrucht vocht verliest, maar het tast de kwaliteit niet aan. De pitten zijn lekker zacht en eetbaar, de kleuren van deze pitten varieert tussen geel, oranje en lichtgroen. De pitten bevinden zich in een sappig lichtgroen vruchtvlees. 

De smaak van de vrucht is zoetzuur met een tropisch aroma. De sterke geur zorgt ervoor dat die erg verfrissend ruikt. De passievrucht is kwetsbaar tijdens het vervoer, maar niet gevoelig voor kou. De vrucht kan daarom groeien in de hogere streken van bijvoorbeeld Kenia (een van de belangrijkste productiegebieden). De paarse passievrucht is het hele jaar verkrijgbaar bij Jumbo. De grootste aanvoeren zijn in het voorjaar en in de zomer. 

Gele passievrucht

De gele passievrucht

Deze gele met oranje passievrucht heeft een dikke schil dan de paarse passievrucht. Hierdoor droogt de vrucht minder snel uit en blijven ze langer mooi. Het vervoer vanuit Zuid-Amerika waar de vrucht vooral voorkomt is daardoor makkelijker. De op een na bekendste passievrucht is daardoor wel iets minder van smaak dan de paarse variant.

Passionfruit Mojito

Passievruchten gebruiken en bewaren

De verfrissende passievrucht wordt vaak gebruikt voor vruchtensappen, longdrinks of bij desserten zoals ijs, sorbets en yoghurt, ook wordt de vrucht gebruikt bij het maken van crèmes en gebak. Het is belangrijk om te passievrucht niet in de koelkast te bewaren. Ze worden bewaard op een koele plaats of op kamertemperatuur. 

Frisse limoenmeringue

Eetwijze

Je zult de smaak vast herkennen van drankjes of ijs. Je kunt de vrucht ook zo opeten. Zorgt dat de schil niet glad en glanzend aanvoelt, wanneer dit wel het geval is, is de vrucht niet rijp. Als de vrucht een beetje rimpelig voelt, eet je deze het handigste door het als een kiwi of gekookt eitje doormidden te snijden en uit te lepelen. 

Fruitschelpen

Bron van vitamines

De passievrucht is rijk aan vitamine A en C en het mineraal Kalium. Daarnaast bevat het ook vitamine b, ijzer, koper, magnesium en fosfor. De bladeren van de passiebloem worden door sommige fysiotherapieën gebruikt als slaapmiddel en middel om te kalmeren. 

 

author_id
2263604
Slug
5-weetjes-over-de-passievrucht
author_username
Smulweb