Tips om groente te stomen

Ingediend door beheerder op do, 03/02/2023 - 09:58

De steelpan maakt steeds vaker plaats voor de stoompan. En daar is een goede reden voor. In groente zit veel mineralen en vitamines, die je verliest als je het kookt. Stoom je groente? Dan behoudt het zijn voedingsstoffen, kleur en structuur beter. Handig dus! We vertellen je over het stomen van groente en hun stoomtijden.  

Groente stomen: wat heb je nodig?

Je hebt speciale stoompannen, stoommandjes en stoomovens om je groente te bereiden. Heb je dat niet? Hang dan een hittebestendige vergiet in een pannetje en zet de deksel erop. Zo creëer je hetzelfde effect. Kan je alle groente stomen? Daar is een simpel ezelbruggetje voor: kun je het koken, dan kun je het ook stomen. Denk aan broccoli, sperziebonen en asperges. En zelfs komkommer en mais bereid je op deze manier. Overigens kun je nog veel meer stomen dan groente. Wat dacht je van rijst? 

Waar je artisjokken minstens 35 minuten stoomt, ben je met sperziebonen al na 12 minuten klaar. Hieronder vind je een overzicht van de stoomtijden. Zo krijg je jouw groente perfect gaar.  

Waar je artisjokken minstens 35 minuten stoomt, ben je met sperziebonen al na 12 minuten klaar. Hieronder vind je een overzicht van de stoomtijden. Zo krijg je jouw groente perfect gaar.  

Artisjokken

35 tot 45 min.  
Waterniveau: hoog 

Asperges

8 min. (stomer voorverwarmen)  
Waterniveau: hoog

Sperziebonen

12 min of langer (stomer voorverwarmen)  
Waterniveau: hoog

Bieten

30 tot 40 min. 
Waterniveau: hoog

Broccoli

6 tot 8 min. (stomer voorverwarmen)

Groene kool

10 min.  
Waterniveau: hoog 

Worteltjes

20 min.  
Waterniveau: hoog

Winterwortelen

18 tot 20 min. 
Geschrapt en schuin gesneden in plakken van 3 tot 6 mm dik. 

Bloemkool (in roosjes)

13 tot 15 min.  
Waterniveau Hoog.

Bleekselderij

15 tot 20 min.  
Waterniveau: hoog 

Mais

25 min. 
Kolven met boter in alufolie gewikkeld. Eenmaal draaien. 

Losse maïs

8 tot 10 min.  
Waterniveau: hoog

Komkommer

10 min. 
Waterniveau: middel.
Van zaden ontdaan en in de lengte gehalveerd.

Boerenkool

15 min.  
Waterniveau Hoog. 
Van nerven ontdaan en in kleine stukjes. 

Aardappels

hele ongeveer 35 min, in vieren gesneden 25 tot 30 min.  
Waterniveau hoog.

Spinazie

10 min. (stomer voorverwarmen) 

Peultjes

5 min.  
Waterniveau Middel. 

Sugar snaps

5 min. (stomer voorverwarmen)

Snijbiet

10 min.  
Halverwege doorroeren. 

Courgette

10 minuten. (stomer voorverwarmen)  
In schuine plakken van 6 mm dikte. 

Lekkere stoomrecepten

Gestoomde groenten met kabeljauw, druiven en dragon

Gestoomde groenten met kabeljauw, druiven en dragon

7 ingrediënten

25 min

Gestoomde mosselen met citroenmayonaise

Gestoomde mosselen met citroenmayonaise

10 ingrediënten

20 min

Knapperig gestoomde groenten met citroen-kruidenboter

Knapperig gestoomde groenten met citroen-kruidenboter

6 ingrediënten

15 min

Gestoomde minivenkel in pittige mangodressing

Gestoomde minivenkel in pittige mangodressing

9 ingrediënten

30 min

Kue mangkok (gestoomde gekleurde cakejes)

Kue mangkok (gestoomde gekleurde cakejes)

9 ingrediënten

40 min

author_id
2263604
Slug
tips-om-groente-te-stomen
author_username
Smulweb