- Login of registreer om te reageren
De steelpan maakt steeds vaker plaats voor de stoompan. En daar is een goede reden voor. In groente zit veel mineralen en vitamines, die je verliest als je het kookt. Stoom je groente? Dan behoudt het zijn voedingsstoffen, kleur en structuur beter. Handig dus! We vertellen je over het stomen van groente en hun stoomtijden.
Groente stomen: wat heb je nodig?
Je hebt speciale stoompannen, stoommandjes en stoomovens om je groente te bereiden. Heb je dat niet? Hang dan een hittebestendige vergiet in een pannetje en zet de deksel erop. Zo creëer je hetzelfde effect. Kan je alle groente stomen? Daar is een simpel ezelbruggetje voor: kun je het koken, dan kun je het ook stomen. Denk aan broccoli, sperziebonen en asperges. En zelfs komkommer en mais bereid je op deze manier. Overigens kun je nog veel meer stomen dan groente. Wat dacht je van rijst?
Waar je artisjokken minstens 35 minuten stoomt, ben je met sperziebonen al na 12 minuten klaar. Hieronder vind je een overzicht van de stoomtijden. Zo krijg je jouw groente perfect gaar.
Waar je artisjokken minstens 35 minuten stoomt, ben je met sperziebonen al na 12 minuten klaar. Hieronder vind je een overzicht van de stoomtijden. Zo krijg je jouw groente perfect gaar.
Artisjokken
35 tot 45 min.
Waterniveau: hoog
Asperges
8 min. (stomer voorverwarmen)
Waterniveau: hoog
Sperziebonen
12 min of langer (stomer voorverwarmen)
Waterniveau: hoog
Bieten
30 tot 40 min.
Waterniveau: hoog
Broccoli
6 tot 8 min. (stomer voorverwarmen)
Groene kool
10 min.
Waterniveau: hoog
Worteltjes
20 min.
Waterniveau: hoog
Winterwortelen
18 tot 20 min.
Geschrapt en schuin gesneden in plakken van 3 tot 6 mm dik.
Bloemkool (in roosjes)
13 tot 15 min.
Waterniveau Hoog.
Bleekselderij
15 tot 20 min.
Waterniveau: hoog
Mais
25 min.
Kolven met boter in alufolie gewikkeld. Eenmaal draaien.
Losse maïs
8 tot 10 min.
Waterniveau: hoog
Komkommer
10 min.
Waterniveau: middel.
Van zaden ontdaan en in de lengte gehalveerd.
Boerenkool
15 min.
Waterniveau Hoog.
Van nerven ontdaan en in kleine stukjes.
Aardappels
hele ongeveer 35 min, in vieren gesneden 25 tot 30 min.
Waterniveau hoog.
Spinazie
10 min. (stomer voorverwarmen)
Peultjes
5 min.
Waterniveau Middel.
Sugar snaps
5 min. (stomer voorverwarmen)
Snijbiet
10 min.
Halverwege doorroeren.
Courgette
10 minuten. (stomer voorverwarmen)
In schuine plakken van 6 mm dikte.